NEA

Ιπποκράτειο Αθήνας: Αναβαθμίζεται η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου

Ιπποκράτειο Αθήνας: Αναβαθμίζεται η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου

Μία σημαντική απόφαση –καρπός προσπαθειών αρκετών ετών– η οποία αναμένεται να αναβαθμίσει τη λειτουργία μίας από τις καλύτερα δομημένες νοσοκομειακές μονάδες παρακολούθησης αιματολογικών παθήσεων στη χώρα μας λήφθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και το Διοικητή, κ. Μάριο Τίγκα, του Γεν. Νοσοκομείο Αθήνας «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», σε πρόσφατη (Δευτέρα 16 Μαΐου 2022) συνεδρίαση του ΔΣ.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της Μονάδας Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Νοσοκομείου, που μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ασφυκτικές συνθήκες σε χώρο 40τμ του Α΄ υπογείου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, σε έναν κατάλληλο χώρο 148τμ στο ισόγειο του Νεοκλασικού κτιρίου.

Μία πρότυπα δομημένη και στελεχωμένη νοσοκομειακή μονάδα

Στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (ΜΑ&ΔΝ), παρακολουθούνται τακτικά ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες και πιο σπάνια αιματολογικά νοσήματα, καλύπτοντας όλο το φάσμα των νοσημάτων αυτών καθώς και των επιπλοκών τους. Παρακολουθούνται περίπου 250 ασθενείς της Μονάδας (ενώ αυξάνονται διαρκώς τα περιστατικά που χρήζουν τακτικής παρακολούθησης), 120 από τους οποίους είναι εξαρτώμενοι από συστηματικές μεταγγίσεις.

Στο καθημερινό κλινικό έργο των ιατρών της Μονάδας ΜΑ&ΔΝ –στην οποία Επιστημονικά Υπεύθυνη είναι η Αιματολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, κα Σοφία Ντελίκου, και η Παθολόγος Επιμελήτρια Α΄, κα Αικατερίνη Ξυδάκη– περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και οι μεταγγίσεις αίματος ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία /Δρεπανοκυτταρική Νόσο στην αίθουσα μεταγγίσεων, τα ραντεβού στο Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο, η εκτίμηση εκτάκτων περιστατικών και η αντιμετώπιση τους είτε στη Μονάδα είτε παραπομπή στα ΤΕΠ, ενώ η Μονάδα συμμετέχει και στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών του νοσοκομείου, καλύπτοντας τόσο τα δικά της περιστατικά, ενώ καλείται σε περιστατικά και από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής και των γύρω Νομών.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι αγωνίζονται και μας προσφέρουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη ζωή μας με ασφάλεια!»

Στο DailyPharmaNews, μίλησε η κα Ιωάννα Χ., ασθενής με Θαλασσαιμία, που παρακολουθείται στην ΜΑ&ΔΝ του Ιπποκράτειου Αθήνας, εκφράζοντας την ικανοποίηση που θα φέρει στους ασθενείς η στέγαση της Μονάδας σε έναν κατάλληλο για τις υπηρεσίες Υγείας χώρο, αλλά και για τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν έως τώρα –παρά την πρότυπη οργάνωση της μονάδας– καθώς η ιατρική πράξη της μετάγγισης αίματος είναι για τους ασθενείς μία τακτική διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε δεκαπενθήμερο και διαρκεί 3 με 4 ώρες.

«Είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς που παρακολουθούνται στη Μονάδα και αυτό αποδεικνύει την πάρα πολύ καλή δουλειά που γίνεται. Η μετεγκατάσταση της Μονάδας ΜΑ&ΔΝ ήταν για εμάς θέμα ζωτικής σημασίας! Δεν υπερβάλλω αν πω ότι αφορούσε την ίδια μας τη ζωή! Αναμέναμε πολλά χρόνια με αγωνία τη μεταστέγασή μας σε ένα χώρο που θα μας παρείχε ασφάλεια και αξιοπρέπεια, κάτι που δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ο τωρινός χώρος. Ο χώρος μετεγκατάστασης πληροί τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς παρακολούθησης! Πρέπει να αναφέρουμε τις πολυετείς και συστηματικές προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό, από τον προηγούμενο διευθυντή της μονάδας, τον κύριο Μαραγκό, από τις άξιες ιατρούς που συνέχισαν το έργο του, την Αιματολόγο Σοφία Ντελίκου, που είναι τώρα η διευθύντρια της μονάδας και την Παθολόγο Αικατερίνη Ξυδάκη, που είναι Επιμελήτρια Α΄ και, οπωσδήποτε, τη σημερινή διοίκηση, τον κ. Μάριο Τίγκα, γιατί επί των ημερών του, μετά από πολλές προσπάθειες, πραγματοποιήθηκε αυτό που ήταν για μας πραγματικά όνειρο ζωής. Σε όλη αυτή την κοινή προσπάθεια, συνέβαλε και ο σύλλογος ασθενών και θέλω να  ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους όσοι αγωνίζονται και μας προσφέρουν την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη ζωή μας με ασφάλεια!».

 

Οι ανάγκες θεραπείας του ασθενή με ΜΑ&ΔΝ

Ο ασθενής με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, εκτός από το βασικό πρόβλημα της υγείας του, αναπτύσσει και πολλαπλές επιπλοκές, για αυτό έχει ανάγκη από θεράποντες ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου, πλαισιωμένη από Πολυεπιστημονική Ομάδα, έχει ως βασικό μέλημα την εφαρμογή μιας σύγχρονης, ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς, ώστε να του προσφέρει τις πλέον ενημερωμένες και κατάλληλες θεραπείες για τη διαχείριση της ασθένειας, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να ανταποκρίνεται άμεσα στα θέματα υγείας που παρουσιάζονται, προσφέροντας την απαραίτητη ψυχοσωματική στήριξη.

Για το λόγο αυτό έχουν συγκροτηθεί «Ειδικά Ιατρεία Αιμοσφαιρινοπαθειών», που στελεχώνονται από έμπειρους ιατρούς στις επιπλοκές ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες:

  • Ειδικό Καρδιολογικό Ιατρείο Αιμοσφαιρινοπαθειών, Υπεύθυνη Ιατρείου Καθηγήτρια Καρδιολογίας, κα Κωνσταντίνα Αγγέλη
  • Ειδικό Ηπατολογικό Ιατρείο Αιμοσφαιρινοπαθειών, Υπεύθυνος Καθηγητής Παθολογίας-Ηπατολογίας, κ. Ιωάννης Κοσκίνας
  • Ειδικό Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Αιμοσφαιρινοπαθειών, Υπεύθυνος ο Διευθυντής Ενδοκρινολογίας ΕΣΥ, κ. Χρήστος Σαββίδης
  • Νεφρολογικό Τμήμα, Υπεύθυνος ο Διευθυντής Νεφρολόγος ΕΣΥ, κ. Δημήτριος Πετράς
  • Ιατρείο Πόνου, Υπεύθυνη η Διευθύντρια Αναισθησιολογίας ΕΣΥ, κα Ειρήνη Κουρούκλη
  • Ψυχιατρικό Ιατρείο, Υπεύθυνος κ. Θεόδωρος Αφορόζης

Είναι φανερό ότι η λειτουργία όλων αυτών των τμημάτων στον ελάχιστο χώρο των 40τμ ήταν πραγματικός άθλος για τους ιατρούς και τους ασθενείς και αβάσταχτη καθημερινή ταλαιπωρία, που παρεμπόδιζε και υποβάθμιζε την προσπάθεια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε ότι, στο θεσμικό Πλαίσιο της χώρας μας (που θεσπίστηκε το 2005) για τη λειτουργία των Μονάδων Θαλασσαιμίας, προβλέπονται οι κατάλληλες συνθήκες παρακολούθησης και νοσηλείας (τετραγωνικά, θάλαμοι, κρεβάτια, εξοπλισμός), ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που παρακολουθούνται σε μία μονάδα.

Μία πρότυπα οργανωμένη και στελεχωμένη μονάδα, με βάση τη νομοθεσία και τα υψηλά διεθνή στάνταρτ, κόσμημα για το ΕΣΥ, ασφυκτιούσε σε ένα χώρο που δεν επέτρεπε την εύρυθμη λειτουργία της και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων όλων των Ειδικών Ιατρείων Αιμοσφαιρινοπαθειών που συλλειτουργούν για την ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων υγείας των ασθενών που παρακολουθούνται στη Μονάδα ΜΑ&ΔΝ. Επιπρόσθετα, οι δυσκολίες που προκύπταν από την ακαταλληλότητα του χώρου αδικούσαν την πολυετή προσπάθεια (διοίκησης – ιατρών – ασθενών) που είχε προηγηθεί για την οργάνωση και στελέχωση της Μονάδας.