NEA

Τουρισμός vs Kορονοϊός: 1-0...

Τουρισμός vs Kορονοϊός: 1-0...

Η Ελλάδα δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Αυστρία σε τεστ

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Μπορεί χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ να απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στην παρούσα φάση, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα δεν εμπνέει κανένα εφησυχασμό και απ’ ότι φαίνεται «ο τουρισμός δίνει άδεια στον κορονοϊό μάλλον τεχνηέντως», καθώς σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα έφτασαν σε 10.528, και μαζί με τις επαναλοιμώξεις που άγγιξαν τις 1.631, οι νέες διαγνώσεις ανήλθαν στις 12.159. Αριθμός που καταδεικνύει εκτίναξη της επιδημιολογικής καμπύλης μετά από δύο μήνες, αν σκεφτεί κανείς ότι το ταβάνι από τα μέσα Απριλίου ήταν στη χώρα μας στις 10.000 κρούσματα. Επίσης καταγράφηκαν 9 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 94. Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 169 (ημερήσια μεταβολή +26.12%), με τον μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να είναι 144 ασθενείς.

Στον επιδημιολογικό χάρτη «κοκκινίζουν» η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, με τη Μύκονο τη Σαντορίνη και τη Μήλο να έχουν τα περισσότερα κρούσματα. Την εβδομάδα 13 με 19 Ιουνίου στη Μύκονο η θετικότητα έφθασε στο 50,89%, στη Σαντορίνη στο 33,51% και στη Μήλο στο 32,31%. Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στα αστικά λύματα, στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

 

Αρχές Ιουλίου η κορύφωση του έκτου κύματος

Το έκτο κύμα σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής του υπουργείου αναμένεται να κορυφωθεί αρχές Ιουλίου και μετά να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα, ωστόσο η υποκαταγραφή τους θεωρείται σχεδόν βέβαιη, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ για κορονοϊό και συνήθως γίνεται και δηλώνεται προκειμένου κάποιος να λάβει αναρρωτική άδεια. Ένας άλλος λόγος είναι ότι έχει επέλθει κόπωση στον κόσμο και κάποιοι όταν νοσούν ελαφρά ή σχεδόν ασυμπτωματικά δεν κάνουν μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν self test. Παρόλα αυτά αξίζει να τονιστεί ότι η χώρα μας μετά την Αυστρία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε τεστ. Την ίδια στιγμή το θέμα της μάσκας και η υποχρεωτική ή όχι χρήση της βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της επιστημονικής συζήτησης με κάποιες φωνές να υποστηρίζουν ότι δεν αρκεί η ισχυρή σύσταση για χρήση της σε εσωτερικούς χώρους, ενώ άλλοι να λένε ότι η προσωπική ευθύνη είναι αυτονόητη και προδήλως σε κλειστούς χώρους δεν χρειάζεται ο βούρδουλας της Πολιτείας. O Ιούλιος δεν αργεί και η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει με τους καλύτερους οιωνούς για τη χώρα μας, φτάνει και οι προβλέψεις των ειδικών για κορύφωση εντός της επόμενης εβδομάδας να εναρμονιστούν, προκειμένου να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων εν τω μέσω του θέρους.