ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Συμπράξεις φαρμακείων - Σε διαβούλευση το ν/σ με την πρόταση της διοίκησης των φαρμακοποιών

Συμπράξεις φαρμακείων - Σε διαβούλευση το ν/σ με την πρόταση της διοίκησης των φαρμακοποιών

Την απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τονίζοντας ότι «ένα όραμα που ο Κλάδος διεκδικούσε εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, σήμερα γίνεται πραγματικότητα»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τέσσερις πολύ σημαντικές για τους φαρμακοποιούς διατάξεις περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» το οποίο έχει τεθεί προς διαβούλευση από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Οι τρεις από τις διατάξεις αυτές που μπήκαν στο σχέδιο νόμου κατόπιν σχετικής νομοθετικής πρότασης που είχε καταθέσει ο ΠΦΣ, αφορούν την ενίσχυση των νέων φαρμακοποιών, την εξασφάλιση της αυτάρκειας σε αναγκαία φάρμακα, αντιβιοτικά και ναρκωτικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εμπορικά πλοία και αεροπλάνα και σε ευαίσθητες, κλειστές κοινωνικές δομές, και την κινητροδότηση συμπράξεων φαρμακείων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού. Υπάρχει επίσης και
μία διάταξη (σ.σ. Άρθρο 51 Ωράριο λειτουργίας φαρμακαποθηκών) για την προσαρμογή του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών με αυτό των φαρμακείων, προς διασφάλιση ανά πάσα στιγμή της διαθεσιμότητας των αναγκαίων για τους πολίτες φαρμακευτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη διάταξη (σ.σ. Άρθρο 48,  Σειρά προτίμησης αιτήσεων  για την απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου – Τροποποίηση περ. Β) άρθρου 3 ν. 1963/1991) παρέχεται επιτέλους, η δυνατότητα στους νέους φαρμακοποιούς, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2015, να διεκδικούν με αξιώσεις και ουχί τύποις, άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επί κενών θέσεων, τις οποίες μέχρι σήμερα νέμονταν όλοι οι άλλοι, πλην των νέων επιστημόνων.

Με την δεύτερη διάταξη (σ.σ. Άρθρο 49 Προμήθεια κλειστών μονάδων, πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα, ναρκωτικά και αντιβιοτικά φάρμακα από τα φαρμακεία) διευκρινίζεται και τυπικώς ότι ο εφοδιασμός των πλοίων με φάρμακα γίνεται μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία (δεν ήταν τόσο απλό όσο φαινόταν αυτό για πολλούς...), ενώ συγχρόνως επιλύονται ζητήματα προμήθειας φαρμάκων από τις κλειστές δομές.

Με την τρίτη διάταξη (σ.σ. Άρθρο 50 Εταιρεία εκμετάλλευσης φαρμακείου ειδικού τύπου), και φυσικά την πιο σημαντική, παρέχεται η δυνατότητα στα μικρά και μεσαία φαρμακεία να συνασπιστούν, να συνεργαστούν και να δυναμώσουν, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας μία εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν μόνο φαρμακοποιοί, με το ίδιο φυσικά ΑΦΜ, διατηρώντας συγχρόνως τα σημεία - καταστήματα. Τα οφέλη είναι προφανή, σημειώνουν οι φαρμακοποιοί, γι' αυτό άλλωστε υπήρξε και αντίδραση στην νομοθέτηση από συμφέροντα που θέλουν τα φαρμακεία υπό ομηρεία.

Αυτό που πλέον μένει να φανεί είναι το εάν υπάρξει μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης κάποια τροποποίηση στο κείμενο που τελικά θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

 

Απόστολος Βαλτάς: Μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της συνδικαλιστικής μου πορείας

Ειδικά το θέμα των συμπράξεων των φαρμακείων έχει να κάνει με έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ένα ζήτημα που διαχρονικά απασχολεί τις διοικήσεις του κλάδου, που έχει να κάνει με το όραμά της σημερινής διοίκησης για το μέλλον του ελληνικού φαρμακείου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς σε μία από τις πολύ σπάνιες αναρτήσεις του στο facebook, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, σημείωσε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της μακράς συνδικαλιστικής του πορείας.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου απευθυνόμενος στους συναδέλφους του αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της συνδικαλιστικής μου πορείας. Ένα όραμα που ο Κλάδος διεκδικούσε εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια, σήμερα γίνεται πραγματικότητα με την κατάθεση για διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις και συνεργασίες φαρμακείων.

Μετά από 3,5 χρόνια μελετών, συζητήσεων, ζυμώσεων και συναντήσεων με ομάδες εργασίας, με την ψήφιση του σχετικού άρθρου στη Βουλή θα επιτύχουμε ένα διαχρονικό στόχο για τα φαρμακεία μας. Θα γίνει πράξη αυτό που οραματιστήκαμε, αυτό που πιστέψαμε ότι θα δώσει λύσεις για εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη και προοπτική του ελληνικού φαρμακείου. Σήμερα υλοποιείται η απόφαση της ΓΣ η οποία με συντριπτική πλειοψηφία αποδέχτηκε και ψήφισε την πρόταση της Διοίκησης του ΠΦΣ για συνενώσεις και συνεργασίες, αφού άρχισαν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την ψήφισή του στη Βουλή, χωρίς καμία αλλαγή, από αυτά που αποφάσισε η ΓΣ του ΠΦΣ.

Το επίτευγμα αυτό απευθύνεται σε όσους συναδέλφους ονειρεύονται ένα εκσυγχρονισμένο φαρμακείο με καλύτερη ποιότητα ζωής, μέσω των συμπράξεων και των συνενώσεων.

Επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο το Υπ. Υγείας κάνει δεκτό το αίτημα μας για την αποκατάσταση της αδικίας στους νέους συναδέλφους φαρμακοποιούς. Η μέχρι τώρα δυνατότητα ενός συνταξιούχου φαρμακοποιού να «επανέρχεται» στην ενεργό δράση και να διεκδικεί με πρώτη προτεραιότητα τις θέσεις φαρμακείων που αναρτώνται στις Περιφέρειες, θα είναι πλέον παρελθόν. Αυτό το άδικο και απαράδεκτο - για τους νέους συναδέλφους - αλισβερίσι συγκεκριμένων συνταξιούχων «συναδέλφων» σταματάει. Επιτέλους οι νέοι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση φαρμακείου, χωρίς τα βαρίδια που καπέλωναν εδώ και χρόνια τις θέσεις αυτές.

Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους εσάς που συμβάλατε στην υλοποίηση του οράματός μας!»