NEA

Γκ. Μαγιορκίνης: Άμεσα η συντογράφηση της PREP για όσους έχουν σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου

Γκ. Μαγιορκίνης: Άμεσα η συντογράφηση της PREP για όσους έχουν σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου

«Πλήρης αποκατάσταση της εργαστηριακής παρακολούθησης των ασθενών με AIDS»

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Πλήρης αποκατάσταση της εργαστηριακής παρακολούθησης των ασθενών με Έιτζ παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια, όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικά υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών, ΓκίκαςΜαγιορκίνης. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση έγινε εν μέσω πανδημίας, όταν σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών με HIV στην εργαστηριακή παρακολούθηση».

Πρόκειται για την εξέταση ιικό φορτίο, εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης, βάσει της οποίας καταλαβαίνουν οι ειδικοί ότι ο ασθενής παίρνει σωστά τη θεραπεία του και ο ιός δεν έχει αναπτύξει αντοχή. Πριν από τρία με τέσσερα χρόνια, οι ασθενείς είχαν πρόβλημα με την εκτέλεση των εξετάσεων. Δεν υπήρχε διαθεσιμότητα αντιδραστηρίων κι έτσι αναγκαζόντουσαν να παίρνουν τη θεραπεία τυφλά. Κάτι που είχε σαν συνέπεια κάποιοι ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι παίρνουν λανθασμένα τη θεραπεία, ή ότι ο ιός είχε αναπτύξει αντοχή, επισημαίνει ο διακεκριμένος ιολόγος. «Αποτελεί σημαντικό στόχο του Πγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 90% των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με HIV,  να έχουν μηδενικό φορτίο στο αίμα τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μεταδίδουν». Την ίδια στιγμή σύμφωνα και με τη δέσμευση της Πολιτείας προχωράει η διάθεση της προφυλακτικής θεραπείας PREP, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, θα συνταγογραφείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Ενδείκνυνται για όσους έχουν σεξουαλικές επαφές υψηλού κινδύνου και πρόκειται για χάπια που κανείς τα παίρνει πριν».

 

Επιδείνωση της επιδημίας AIDS στην Ουκρανία  

Στην ερώτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί εμβόλιο για το AIDS, όταν για την Covid19, βρέθηκε μέσα σε ένα χρόνο, ο καθηγητής απαντά: «Ο HIV είναι πολύ διαφορετικός ιός από τον SARS COV2. Είναι ένας ρετροϊός, ο οποίος ενσωματώνει το γονιδίωμα του στα κύτταρα που μολύνει. Αυτή η διαδικασία είναι μη αντιστρεπτή. Που σημαίνει ότι ένα εμβόλιο θα πρέπει να προλάβει την οποιαδήποτε μόλυνση συμβεί εξαιτίας του ιού. Άρα λοιπόν συγκρίνοντας με το εμβόλιο του Sars Cov2, ούτε αυτό εμποδίζει την μόλυνση. Ως εκ τούτου επειδή το Έιτζ έχει διαφορετική πορεία, και πέφτει σε χρόνια λοίμωξη, τα εμβόλια αυτού του τύπου (σ.σ. που δεν εμποδίζουν τη μόλυνση) δεν είναι αποτελεσματικά. Όσον αφορά την Ουκρανία (250 χιλιάδες οροθετικοί) που μαζί με τη Ρωσία (1,1 εκατ. οροθετικοί) έχουν τις μεγαλύτερες επιδημίες ΑΙDS στην Ευρώπη, λόγω χρήσης ενδοφλεβίως ναρκωτικών, οι εκτιμήσεις όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης είναι δυσοίωνες, λόγω της μετακίνησης πληθυσμών. «Ενώ η επιδημία στην Ουκρανία βρισκόταν σε πτωτική τάση, με τις τρέχουσες συνθήκες θα δούμε επιδείνωση, λόγω της μετατόπισης πληθυσμών οροθετικών που συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει πρόσβαση σε θεραπεία».