NEA

«Προστατεύοντας το αύριο»: Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

«Προστατεύοντας το αύριο»: Επιστημονική Ημερίδα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Την ημερίδα οργάνωσε και πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου. Το περιεχόμενο της επιστημονικής εκδήλωσης ήταν πλήρως εναρμονισμένο με το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη που έχει ως επίκεντρο και στόχο την εκπαίδευση για την προστασία του αύριο.

 

H Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σ.Δ Πειραιά και Νήσων, κα Γκόλφω Γεμιστού, στην εναρκτήρια ομιλία της, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η εκπαίδευση, ο θεμέλιος λίθος για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι μια διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί σε κάθε Σύστημα Υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χρειαζόμαστε: Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών και ταυτόχρονη εκπαίδευση των πασχόντων για την προστασία του αύριο. Εκπαίδευση για να αφομοιώσουμε τις γνώσεις που χρειαζόμαστε. Εκπαίδευση για να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις νέες θεραπείες. Εκπαίδευση για να μπορούμε να πάρουμε τη σωστή απόφαση για κάθε ώρα και ημέρα της ζωής μας, ώστε να ελέγξουμε εμείς τον Διαβήτη και όχι ο Διαβήτης τη ζωή μας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι.

Η Προέδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο συμβολισμό της Παγκόσμιας Ημέρας, ανέπτυξε το μήνυμα της καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Διαβήτης και οι πάσχοντες στις παρούσες συγκυρίες στη χώρα μας, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση, τόσο την προσωπική, όσο και της ΕΔΕ σε όλους τους πάσχοντες .

Η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., κα Μαρία Τριανταφύλλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για τη διεκδίκηση και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων ενώ μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον επιπολασμό του Διαβήτη και στον αριθμό των πασχόντων στη χώρα μας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στους 1.130.505 και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 5% σε σύγκριση με το 2021.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Ημερίδας ήταν ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου «Metropolitan Hospital» Πειραιά.

 

Ακολούθως, ο λόγος δόθηκε στους προσκεκλημένους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Αθανασία Παπαζαφειροπούλου, Παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη, PhD, MSc στην Βιοστατιστική, Επιμελήτρια Α’, στο Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» και ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσοβασίλης, Παθολόγος Διαβητολόγος, Phd, Msc, Επιμελητής Α’, Υπεύθυνος Ιατρείου Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 & Διαβήτη Κύησης, Υπεύθυνος Λιπιδαιμικού Ιατρείου Γ’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» ανέπτυξαν τις θεματικές ενότητες: «Η σύγχρονη τεχνολογία αρωγός και βοηθός στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη. Γιατί και πως» και «Νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.- Η ένταξη των νέων εμβολίων στον Σ.Δ.». Στις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους κάλυψαν σφαιρικά τα θέματα που άπτονται του Σ.Δ. και παρουσίασαν αξιόλογα στοιχεία για τις νέες τεχνολογίες αυτοπαρακολούθησης και διαχείρισης του Διαβήτη και ανέδειξαν τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχή αντιμετώπιση του Διαβήτη από τους πάσχοντες. Παρουσιάστηκαν επίσης τα νεότερα δεδομένα και οι νέες ελπιδοφόρες αγωγές στη θεραπευτική αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2, οι οποίες δρουν και προληπτικά σε πιθανές επιπλοκές της πάθησης. Επιπλέον έγινε εκτενής αναφορά στο μεγάλο ζήτημα της επικαιρότητας, στις νέες ιώσεις και στους απαραίτητους εμβολιασμούς, τους συνιστώμενους για τους πάσχοντες από Σ.Δ.

Την τελευταία ενότητα του επιστημονικού προγράμματος με τίτλο: «Ο ρόλος και η αξία της εκπαίδευσης των πασχόντων στη ρύθμιση του Σ.Δ.» ανέπτυξε η κυρία Μαρία Μελετιάδου, Προϊσταμένη Καρδιολογικής Μονάδας Τζανείου Γ.Ν.Π, MSc, Πρόεδρος Ομάδας Υγείας ΕΚΟΜΕΝ, η οποία τόνισε ότι η εκπαίδευση και η υποστήριξη για την αυτοφροντίδα είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία και αποτελεί το κλειδί για τη σωστή και επιτυχημένη διαχείριση της νόσου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία είναι, όπως τονίστηκε, η προθυμία και η θέληση του ατόμου με Διαβήτη και της οικογένειας του για συνεργασία με όλα τα μέλη της Διεπιστημονικής Διαβητολογικής Ομάδας.