NEA

Νέο κύμα Covid στη Βραζιλία λόγω του...Μουντιάλ!

Νέο κύμα Covid στη Βραζιλία λόγω του...Μουντιάλ!

Οι συγχρωτισμοί για την παρακολούθηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου φαίνεται πως πυροδοτούν νέο κύμα έξαρσης της νόσου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που λατρεύει το ποδόσφαιρο.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η είδηση του Reuters φέρνει στο νου το «φαινόμενο της πεταλούδας», μιας ποιητικής μεταφοράς στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα κρουσμάτων COVID, τη στιγμή που οι πολίτες της χώρας -που έχει θεοποιήσει το άθλημα του ποδοσφαίρου- συγκεντρώνονται μαζικά για να παρακολουθήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ την κατάσταση της διασποράς εντείνουν οι νέες υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές του κορονοϊού και η καθυστέρηση στη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid, με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Τις ημέρες των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πολλοί Βραζιλιάνοι παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους για να μαζευτούν σε μπαρ και εστιατόρια ή να μαζευτούν για μπάρμπεκιου στο σπίτι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, στηρίζοντας την εθνική ομάδα που αναζητά τον έκτο παγκόσμιο τίτλο πρωταθλητή στο Κατάρ.

 

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη Βραζιλία αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 230% από τις αρχές Νοεμβρίου, σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι σχετικοί θάνατοι αυξήθηκαν στους 116 την Τρίτη (22/11) από μονοψήφιους αριθμούς τον Οκτώβριο.

«Σε κάθε συγκέντρωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης, γιατί είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός», είπε η Margareth Dalcolmo υπεύθυνη στο Ίδρυμα Oswaldo Cruz, ένα κέντρο βιοϊατρικής έρευνας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η ρυθμιστική αρχή υγείας της Βραζιλίας ANVISA ανακοίνωσε αργά την Τρίτη (22/11) ότι οι μάσκες προσώπου είναι και πάλι υποχρεωτικές στα αεροδρόμια και σε όλες τις πτήσεις για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.

Η ίδια Αρχή αποφάσισε επίσης την Τρίτη να εγκρίνει τη χορήγηση ως ενισχυτικές δόσεις των δύο νέων εμβολίων που κατασκευάζονται από την Pfizer Inc (PFE.N) που προστατεύουν από τις υποπαραλλαγές Omicron BA.1 και BA.4/BA.5 καθώς και από τον αρχικό ιό.

Οι ειδικοί αποδίδουν ευθύνες για την αύξηση των μολύνσεων στην καθυστερημένη κυκλοφορία των εμβολίων για την αντιμετώπιση των άκρως μολυσματικών νέων παραλλαγών.

Σχεδόν 690.000 Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από τον COVID, τον δεύτερο υψηλότερο επίσημο αριθμό θανάτων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι νέες λοιμώξεις στη Βραζιλία προκαλούνται κυρίως από το στέλεχος BQ.1 του στελέχους BA.5 της υποπαραλλαγής Omicron, προκαλώντας ηπιότερα συμπτώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Αυτό είναι πιθανό να μεταφραστεί σε λιγότερους θανάτους από τα προηγούμενα κύματα, αν και τα νοσοκομεία δέχονται έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Με τη Βραζιλία να κάνει το ντεμπούτο της στο Κατάρ σήμερα Πέμπτη, οι ειδικοί συνέστησαν στους οπαδούς να φορούν μάσκες αν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για να αποφύγουν τη μετάδοση. 

 

*Με πληροφορίες από Reuters