NEA

Με λουκέτο απειλείται το μεγαλύτερο κέντρο για την πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας

Με λουκέτο απειλείται το μεγαλύτερο κέντρο για την πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας

Κραυγή αγωνίας από την υπεύθυνη για στελέχωση με μόνιμο προσωπικό - Δεν ανταποκρίνεται το υπουργείο Υγείας εδώ και 8 χρόνια

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

Με λουκέτο απειλείται το μεγαλύτερο Κέντρο Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με εργαζόμενους όμως που πληρώνονται από ερευνητικά προγράμματα και δεν αποτελούν μόνιμο προσωπικό, όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews η υπεύθυνη του ιατρείου καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και είναι στελεχωμένο με Παιδιάτρους, Παιδοενδοκρινολόγους, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. «Όλοι οι συνάδελφοι και συνεργάτες που εργάζονται στο Ιατρείο, από το 2013, χρηματοδοτούνται από Ερευνητικά Προγράμματα στα οποία είμαι η ίδια Επιστημονικά Υπεύθυνη. Ως εκ τούτου, η βιωσιμότητα του Ιατρείου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να διασφαλισθεί, εάν δεν στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.

Τα τελευταία 8 χρόνια έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, απευθυνόμενοι σε εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Παρακαλώ θερμά την πολιτική ηγεσία της χώρας, και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή, με την στελέχωση του Ιατρείου με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να συνεχίσουμε να προσφέρουμε το έργο μας, για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας των παιδιών και εφήβων στην χώρα μας».

 

Παρακολουθούνται 3000 παιδιά με εντυπωσιακά αποτελέσματα

Το Ιατρείο προσφέρει την δυνατότητα σφαιρικής διεπιστημονικής προσέγγισης, διερεύνησης και αντιμετώπισης του αυξημένου βάρους σώματος σε παιδιά και εφήβους. Σήμερα παρακολουθούνται περίπου 3.000 παιδιά και έφηβοι και σύμφωνα με την καθηγήτρια «οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται οδηγούν σε ελάττωση του ποσοστού παχυσαρκίας κατά 30% και του υπέρβαρου κατά 35% μέσα σε ένα έτος, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών, δίνοντας έτσι στους μικρούς ασθενείς την προοπτική για καλύτερη υγεία στην ενήλικη ζωή. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι το έργο που εκτελεί το συγκεκριμένο Ιατρείο μπορεί να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας, όπου ο επιπολασμός υπέρβαρου και παχυσαρκίας κυμαίνεται από 21% στην προσχολική ηλικία έως 41% στη σχολική και εφηβική ηλικία, και είναι σημαντικά υψηλότερος από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών (15% και 25%, αντίστοιχα). Η παχυσαρκία άλλωστε κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. «Πρόκειται για την πιο συχνή χρόνια νόσο παιδιών και εφήβων που οδηγεί σε πολλές και σημαντικές επιπλοκές, όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά προβλήματα και κακοήθειες. Επίσης οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή». Σύμφωνα με την κυρία Χαρμανδάρη η παχυσαρκία ευθύνεται και για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών δημόσιας υγείας.

 

Η παχυσαρκία κοστίζει στη χώρα μας το 2,4% του ΑΕΠ

«Οι οικονομικές επιπτώσεις από την παχυσαρκία στην χώρα μας ανέρχονται σε 4,3 δισεκατομμύρια Ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ ετησίως. Σχεδιάζοντας σήμερα πολιτικές υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στοχεύσουμε στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι η παχυσαρκία, γιατί τα χρόνια νοσήματα, αν και αποτελούν το 20% του συνόλου των νοσημάτων, απορροφούν το 80% των δαπανών δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, από το Ιατρείο αναπτύχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες E-Health εφαρμογές για δεδομένα μεγάλης κλίμακας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. «Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή που αναπτύξαμε είναι το Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας, το οποίο διασφαλίζει την καταγραφή και διαχρονική παρακολούθηση παιδιών και εφήβων σε όλη τη χώρα, καθώς και την καθοδήγηση Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών, με συγκεκριμένες, σαφείς και αναλυτικές οδηγίες, σχετικά με την διατροφή, την άσκηση και την ιατρική παρακολούθηση των παιδιών. Το Πρόγραμμα «Pedobesity»: Ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας’ στοχεύει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας (precision medicine) και της εξατομικευμένης αντιμετώπισης (personalized management). Επίσης το Πρόγραμμα «BigO: Δεδομένα Mεγάλης Kλίμακας κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το HORIZON2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε στόχο την συλλογή με αντικειμενικό τρόπο δεδομένων διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και ύπνου, καθώς και στοιχείων που αφορούν στο περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται ένα παιδί, προκειμένου να αναπτυχθούν υπολογιστικά εργαλεία ανάλυσης συμπεριφορών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η συλλογή δεδομένων έγινε με την χρήση ενός έξυπνου κινητού (Smartphone) και ενός έξυπνου ωρολογιού (Smartwatch)».

Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος για το έργο που προσφέρει, έχει βραβευθεί από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, καθώς και από τα Health Care Business Awards, Hellenic Responsible Business Awards, BITE Awards και Patient Partnership Awards.