NEA

Ε. Τούλης: Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ που εντάχθηκαν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού

Ε. Τούλης: Ούτε ευρώ δεν έχουν πάρει οι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ που εντάχθηκαν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

«Ούτε ένα ευρώ δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ που εντάχθηκαν υποχρεωτικά στον θεσμό του προσωπικού ιατρού», δηλώνει στο DailyPharmaNews ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος, Ευάγγελος Τούλης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ασθενείς εξυπηρετούνται κυρίως στο κομμάτι της συνταγογράφησης, γιατί υπάρχουν προβλήματα με τα ραντεβού.

«Πολλοί ασθενείς έχουν δηλωθεί σε γιατρούς άλλων νομών και υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση, ενώ και στα Κέντρα Υγείας δεν βρίσκει κανείς ραντεβού εύκολα, αν πχ χρειάζεται την ίδια μέρα και αυτά τα ραντεβού ενίοτε δεν αρκούν για το περιστατικό, καθώς είναι 15λεπτα. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει καλυφθεί μεσοσταθμικά το 50%-60% των θέσεων και σε αυτές τις περιοχές εξακολουθούν να παρατηρούνται τα μεγαλύτερα κενά σε προσωπικούς γιατρούς».

Το βασικό μειονέκτημα του νόμου, λέει ο κ. Τούλης, είναι ότι μετατρέπει μάχιμους ιατρούς με πολύτιμη εμπειρία, όπως οι παθολόγοι, σε απλούς συνταγογράφους και διεκπεραιωτές και τα ιατρεία τους από ιδιωτικά σε δημόσια με σχεδόν ανελαστικούς όρους και τρόπους λειτουργίας. «Έχει διακοπεί σχεδόν κάθε συζήτηση με το υπουργείο, με φορείς, όπως η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, της οποίας τα μέλη διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία για την ΠΦΥ. Μετά τον Οκτώβριο με εμάς δεν υπήρξε κανένας διάλογος. Η προεκλογική περίοδος αποτελεί μάλλον και το τέλος περαιτέρω βελτιώσεων. Ελπίζουμε ο νέος Υπουργός να έχει πραγματική διάθεση προς ουσιαστική συζήτηση για την βελτίωση της ΠΦΥ. Γιατί προτάσεις υπάρχουν, δυνατότητες υπάρχουν, ελπίζουμε να επανέλθουν και οι καλές προθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων στην εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου».

 

Προς νέο πάγωμα ενόψει εκλογών

Στην αρχική σύμβαση υπήρχε η υποχρέωση έως δύο εφημεριών σε δομές της ανάλογης ΔΥΠΕ, ο αριθμός των ενταγμένων ανά ιατρό ανήλθε σε 2.000, αγνοώντας αρκετές έρευνες από χώρες με μεγάλη εμπειρία στον θεσμό, πχ Αγγλία, που ανέφεραν αριθμούς 1500 και ακόμη και 1200 ασθενείς ανά ιατρό, ώστε αυτός να τους παρέχει αξιόπιστη φροντίδα υγείας, λέει ο κύριος Τούλης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι εντάχθηκαν υποχρεωτικά στον θεσμό του προσωπικού ιατρού όλοι οι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ με δόλωμα την παροχή επιπλέον αμοιβών για αριθμό 500 ασθενών πέραν των 1500 που προβλεπόταν αρχικά.

«Αυτές οι αμοιβές ακόμη δεν έχουν δοθεί, όπως μαθαίνουμε. Οι προτάσεις του Υπουργείου προς τους Ιατρούς, όσον αφορά το οικονομικό θέμα ήταν βελτιωμένες, αλλά η αρχική διάθεση προς συζήτηση των παραγόντων του Υπουργείου γρήγορα μετατράπηκε σε απειλές προς τους ασθενείς με τελικά κυλιόμενες και στο τέλος καταργημένες προθεσμίες εφαρμογής των τιμωρητικών μέτρων».

Η ΚΥΑ που έχει εκδοθεί πάντως προβλέπει παράταση στην εφαρμογή των ποινών (αντικίνητρα) για τους πολίτες που δεν εγγραφούν στο θεσμό, από την πρώτη Δεκεμβρίου που αρχικά ίσχυε, στην 1η Απριλίου. Ωστόσο ενόψει προκήρυξης εκλογών όλα αυτά είναι ρευστά, όπως άλλωστε και η πλήρης εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις τους έχει αναφέρει ότι για να ρολάρει το σύστημα μπορεί να χρειαστούν 6-12 μήνες και στη φάση που βρισκόμαστε έχουν περάσει 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου.

 

Εξετάζεται η επέκταση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και κατ οίκον επισκέψεις

Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν η παρούσα κυβέρνηση ανανεώσει την λαϊκή εντολή, θα προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές με κάποιες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πιθανότητα επέκτασης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου υγείας και πέραν του προσωπικού γιατρού.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς, έτσι ώστε να εγγραφούν περισσότεροι στο σύστημα, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον ποσό για συγκεκριμένο αριθμό κατ’ οίκον επισκέψεων. «Οι ειδικότητες οι οποίες επανδρώνουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ειδικά η Παθολογία την οποία εκπροσωπώ, θα πρέπει να καταστούν και πάλι ενδιαφέρουσες και ελκυστικές για τους μέλλοντες ιατρούς, ώστε να σταματήσει η περαιτέρω απαξίωση αλλά και αποψίλωση αυτών» τονίζει ο πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Βέβαια ένα ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι στην περίπτωση που ενταχθούν και γιατροί του ΕΣΥ, όπως εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας (με υποχρέωση εγγραφής έως 800 πολίτες στη λίστα με τον πληθυσμό ευθύνης τους) πως θα μπορέσουν να αντεπεξέλξουν στον όγκο εργασίας, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ήδη επιβαρυμένος στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις, που θα διευκρινίζουν λεπτομερώς πως ακριβώς θα εργάζονται όσοι γιατροί του ΕΣΥ, επιλέξουν να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού. Μέχρι πριν λίγες ημέρες με βάση τα επίσημα στοιχεία είχαν εγγραφεί στο σύστημα 5.749.574, πολίτες εκ των οποίων το 38,5% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 17-49 ετών, το 35,8% στην ηλικιακή ομάδα 50-69 και μόλις το 25,7% στους άνω των 70 ετών. Συνολικά, 3.370 γιατροί συμμετέχουν στο θεσμό (οι 2.246 από την (ΠΦΥ) και οι 1.124 ιδιώτες) ενώ για την πλήρη εφαρμογή του θεσμού χρειάζονται βάσει του αρχικού σχεδιασμού της Αριστοτέλους 5000.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η υλοποίηση του θεσμού προχωράει με βήμα αργό, είναι ότι από το Νοέμβριο έως και τα μέσα Ιανουαρίου μόνο 21ας επιπλέον γιατροί εντάχθηκαν στο σύστημα, εκ των οποίων οι μισοί είναι του Δημοσίου και οι άλλοι μισοί ιδιώτες.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα είναι ίσως η πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει σε επίπεδο ΠΦΥ, η οποία όμως έχει ακόμα δρόμο και θα πρέπει και μετά τις εκλογές να συνεχιστεί, να βελτιωθεί και να καλυφθούν τα όποια κενά.