ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Έρευνα φαρμακοποιών στην Αγγλία αποκαλύπτει προβλήματα των ασθενών με τα φάρμακα λόγω ακρίβειας

Έρευνα φαρμακοποιών στην Αγγλία αποκαλύπτει  προβλήματα των ασθενών με τα φάρμακα λόγω ακρίβειας

Έρευνα φαρμακοποιών στην Αγγλία αποκαλύπτει  προβλήματα των ασθενών με τα φάρμακα, λόγω ακρίβειας

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Αν και στην ημεδαπή θέμα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς, τελευταία μέρα του Χειμώνα, είναι η ανάδειξη, επιτέλους –ύστερα από τρεις μήνες από τις εκλογές και άκαρπες προσπάθειες των ανθρώπων που εκλέχτηκαν να έρθουν σε συμφωνία για τη συγκρότησή του- Προεδρείου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, του μεγαλύτερου φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας -με το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των φαρμακοποιών να είναι μέλη του- το DailyPharmaNews επιλέγει να προβάλει ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει όχι με… καρέκλες αλλά με αυτό που οι φαρμακοποιοί είναι ταγμένοι να κάνουν ασκώντας το επάγγελμα τους: Να βρίσκονται κοντά στους πολίτες και να καταγράφουν οτιδήποτε είναι χρήσιμο για να μπορούν οι ίδιοι να προσφέρουν στην κοινωνία, πίσω από τον πάγκο τους, τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

Σε έρευνα λοιπόν της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (Royal Pharmaceutical Society - RPS) δύο στους τρεις ερωτηθέντες φαρμακοποιοί είπαν ότι περισσότεροι άνθρωποι τους ρωτούσαν εάν θα μπορούσαν να έχουν ένα φθηνότερο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή αντί για εκείνο που τους έχει συνταγογραφηθεί, ή αλλιώς για να γίνει πιο σαφές, εάν μπορούν να κάνουν «χωρίς» ορισμένα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους καθώς, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δεν είναι σε θέση να τα πάρουν.

Ένας στους δύο φαρμακοποιούς που απάντησαν στην έρευνα, η οποία συγκέντρωσε 269 απαντήσεις μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου 2022, είπε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ασθενών τους ρωτούσε ποια συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούσαν να διαχειριστούν με άλλους τρόπους, σταματώντας ουσιαστικά να τα λαμβάνουν επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για τη συνταγογράφησή τους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα ένας στους δύο φαρμακοποιούς ανέφερε αύξηση στον αριθμό των ατόμων που δεν λάμβαναν τις συνταγές τους, ενώ δύο στους τρεις ερωτηθέντες είπαν ότι περισσότεροι άνθρωποι ρωτούσαν εάν θα μπορούσαν να έχουν ένα φθηνότερο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή.

Στην Αγγλία, η τρέχουσα χρέωση συνταγής ανά είδος είναι 9,35 £. Ωστόσο, οι συνταγές είναι δωρεάν στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Thorrun Govind, πρόεδρος του Αγγλικού Διοικητικού Συμβουλίου του RPS, σχολίασε: «Οι χρεώσεις συνταγογράφησης είναι ένας άδικος φόρος για την υγεία που θέτει σε μειονεκτική θέση τους εργαζόμενους με χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι ήδη παλεύουν με τους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας.

Οι συνταγές είναι δωρεάν για τους ανθρώπους στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία εδώ και πολλά χρόνια. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια γενική αναμόρφωση του συστήματος στην Αγγλία για να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζει την πρόσβαση σε φάρμακα για άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις στην αιχμή της κρίσης κόστους ζωής».

Και συνέχισε: «Τελικά, αυτό που θέλουμε είναι να δούμε την κατάργηση της χρέωσης συνταγογράφησης για άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις, ώστε τα φάρμακα να είναι δωρεάν στην Αγγλία, όπως και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Κανείς δεν πρέπει να κάνει επιλογές με βάση τη λογική του ποιο από τα φάρμακα που πρέπει να πάρει και κανείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει οικονομικό εμπόδιο για να πάρει τα φάρμακα που χρειάζεται», είπε, επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια έκκληση του RPS να καταργηθεί η χρέωση συνταγογράφησης στην Αγγλία. Όπως υποστήριξε «η μείωση της πρόσβασης στα φάρμακα οδηγεί σε χειρότερη υγεία, σε άδειες από την εργασία και μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, το κόστος των οποίων πρέπει να ιδωθεί σε αντιπαράθεση με όποιο εισόδημα (σ.σ. για το κράτος) αποκτάται από τις χρεώσεις συνταγογράφησης».

Το RPS είναι μέλος του Συνασπισμού Prescription Charges, ο οποίος εκπροσωπεί 50 οργανισμούς που καλούν την κυβέρνηση να καταργήσει τις χρεώσεις συνταγογράφησης για άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις στην Αγγλία.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το RPS έχει επισημάνει τρόπους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα για τις συνταγές τους, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς πιστοποιητικού προπληρωμής συνταγογράφησης, της προσέγγισης φαρμακοποιών για να τους δώσει φθηνότερα ισοδύναμα φάρμακα και της αναζήτησης από αυτούς και τους γενικούς ιατρούς μια αναθεώρησης της φαρμακοθεραπείας τους για να διαπιστωθεί εάν είναι σκόπιμη η αντικατάσταση ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου από κάποιο άλλο.