NEA

Κυρ. Μητσοτάκης: Σε μια τετραετία μπορούμε να έχουμε ένα νέο, διαφορετικό ΕΣΥ

Κυρ. Μητσοτάκης: Σε μια τετραετία μπορούμε να έχουμε ένα νέο, διαφορετικό ΕΣΥ

«Πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό λαμβάνοντας υπόψη τις αδυναμίες του συστήματος. Και νομίζω ότι όταν θα γραφτεί οριστικά ο επίλογος, όχι από εμάς, αλλά από διεθνείς οργανισμούς που θα αξιολογήσουν την ανταπόκριση του συστήματος υγείας, θα διαπιστώσουμε ότι τα καταφέραμε πολύ καλύτερα από αυτό το οποίο ενδεχομένως να προβλέπαμε στην αρχή αυτής της πανδημίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας μιλώντας στο συνέδριο «ygeiamou 2023 - Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο» που διοργάνωσαν το ygeiamou.gr και το Πρώτο Θέμα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η κρίση οδήγησε σε επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων. «Με έφερε και εμένα πιο κοντά στο ΕΣΥ και να διαμορφώσω μια πιο ολιστική προσέγγιση για το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες από την επόμενη τετραετία. Είμαστε σε καλύτερο σημείο σήμερα από αυτό που ήμαστε το 2019», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στη θέση του ότι είχαμε τους περισσότερους νεκρούς δήλωσε: «Είναι ψέμα. Λυπάμαι πραγματικά. Πρόκειται περί ασύστολου ψέματος. Και είναι εξοργιστικό όταν ακούω τον αρχηγό της αντιπολίτευσης να προσπαθεί να κάνει μικροπολιτική πάνω σε ένα θέμα που αποτέλεσε μια παγκόσμια πρόκληση για όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και όταν επιμένει και σήμερα να αγνοεί τα βασικά δεδομένα».

«Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι ο δικός μας ορισμός των θανάτων ήταν εξαιρετικά ευρύς. Να το πω πολύ απλά, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν πέθαναν από Covid, πέθαναν με Covid. Σε αντίθεση με το τι έκαναν άλλα συστήματα υγείας. Αυτοί δεν μπορεί να προσμετρηθούν ως θάνατοι από Covid. Και τελικά ο μόνος δείκτης ο οποίος δείχνει πόσο άσχημα ή πόσο καλά τα πήγαμε είναι πόσοι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε σχέση με αυτό το οποίο θα αναμέναμε σε μια κανονική χρονιά» σημείωσε.

«Δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει αυτά ο κ. Τσίπρας. Ή είναι τελείως άσχετος ή είναι κατά σύστημα ψεύτης. Και λυπάμαι που χρησιμοποιώ τόσο σκληρή γλώσσα. Δεν το επιδιώκω. Ξέρετε ότι αποφεύγω την σκληρή αντιπαράθεση. Αλλά λυπάμαι που αναγκάζομαι να το κάνω, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και θα περίμενα πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα των ράντζων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ράντζα είχαμε και στο παρελθόν» και «πως το θέμα μας απασχόλησε το τελευταίο τετράμηνο». Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σήμερα έχουμε σχεδόν μηδενίσει τα ράντζα και η εικόνα των τελευταίων εφημεριών είναι πολύ καλύτερη.

«Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να παραμείνει σε εφαρμογή, ώστε τα ράντζα να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν θα επανασχεδιάσει συνολικά το ΕΣΥ με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. «Πιστεύω σε μια τετραετία μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό, νέο ΕΣΥ, σε αυτή την κατεύθυνση», είπε  ενώ μίλησε και για τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων όπως το πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να κάνουν δωρεάν εξέταση μαστογραφίας οι γυναίκες.

Ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά την υποβοηθούμενη γονιμότητα είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Πρέπει να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορώ να πω τι δυνατότητες μπορούμε να έχουμε στην πρόσθετη χρηματοδότηση. Τα 2000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στη χώρα αυτή η κυβέρνηση το εφάρμοσε», απάντησε σε ερώτηση αν θα υπάρξει και χρηματοδότηση της υποβοηθούμενης γονιμότητας.

Για τις υποδομές των νοσοκομείων ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. «Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους για τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν και άλλοι πόροι για υποδομές νοσοκομείων όπου μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτίρια», συνέχισε. «Ειδικά στον τομέα της υγείας μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερες ιδιωτικές δωρεές. Έγινε σε ένα βαθμό την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε περισσότερο και καλύτερα», συμπλήρωσε.

«Όσο βελτιώνονται συνολικά τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο που θα κατευθύνουμε τους πόρους για δημόσιες πολιτικές. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στο clowback. Έχουμε ένα προγραμματισμό για το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Έχουμε και άλλες ανάγκες, να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών μας», δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι έχουμε συγκεκριμένες ελλείψεις στο προσωπικό και πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές για τα οποία υπάρχουν πόροι.

Μιλώντας για το θέμα της πρόληψης, τόνισε πως δεν καπνίζουμε, πίνουμε λελογισμένα, γυμναζόμαστε, προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας και το βάρος μας. «Στις πολιτικές δημόσιας υγείας και πρόληψης θα αποδώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχουμε τα χρήματα», ανέφερε.

Για το χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός είπε ότι θα τον ανακοινώσει στην ώρα του με απόλυτο σεβασμό στις προβλέψεις του Συντάγματος. «Πρακτικά η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Το γεγονός ότι μια κυβερνητική πλειοψηφία εξαντλεί την τετραετία παρότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις είναι μια σημαντική θεσμική κατάκτηση για τη χώρα. Αυτό ήταν μια δέσμευση την οποία την τήρησα», πρόσθεσε. «Θα τηρηθούν όλες οι συνταγματικές προβλέψεις. Θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Δεν έχω κρύψει ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη», συνέχισε, ενώ για το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής είπε πέρα από το θέμα του κατώτατου μισθού θα ασχοληθεί και με άλλα που αφορούν στην κυβερνητική λειτουργία.

Για την απλή αναλογική είπε ότι έχει εξηγήσει γιατί θεωρεί πως δεν είναι το κατάλληλο εκλογικό σύστημα και πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. «Θεωρώ ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να είμαστε αυτοδύναμοι στη δεύτερη κάλπη», και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως η Βουλγαρία και το Ισραήλ που γίνονται συνεχώς εκλογές λόγω της απλής αναλογικής.

«Αυτά θέλουμε; Ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα στη χώρα μας να έχουμε δεύτερες εκλογές με άλλο εκλογικό σύστημα», πρόσθεσε.

Για το θέμα του Παύλου Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, ενώ απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που είπε ότι στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, ανέφερε: «Για την αναμπουμπούλα συμφωνώ, για το λύκο όχι».

Και πρόσθεσε: «Μια κουβέντα θα πω. Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Πολάκης, ο πολακισμός ως αντίληψη άσκησης της πολιτικής είναι. Ο βασικός εκφραστής του πολακισμού ήταν και είναι ο κ. Τσίπρας. Όταν ακόμα και σήμερα ο κ. Τσίπρας λέει ότι ο κ. Παππάς πρέπει να δικαστεί από το φυσικό του δικαστή εννοώντας το λαό, λέει αυτό που λέει ο κ. Πολάκης. Τα ίδια ακριβώς λένε. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο συστημικό. Δεν λύνεται με τη διαγραφή του κ. Πολάκη. Το ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε».

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στο θέμα των εκλογών είπε ότι η πρώτη κάλπη είναι κρίσιμη και πως η ΝΔ έχει πρόταση διακυβέρνησης. «Από την άλλη πλευρά δεν έχω καταλάβει αυτή η συγκεχυμένη προοδευτική διακυβέρνηση πως θα λειτουργήσει. Εμείς προσερχόμαστε με μια ξεκάθαρη στρατηγική, με απόλυτο σεβασμό στη βούληση του λαού, θέτοντας τα διλήμματα, με σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας και την Ελλάδα του 2030, με διάθεση να πολιτευτούμε θετικά. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε ατέρμονη συζήτηση ανακύκλωσης της τοξικότητας. Οι πολίτες είναι έμπειροι, έχουν κρίση, συγκρίνουν και με σεβασμό θα υποκλιθούμε όλοι στη λαϊκή ετυμηγορία», συμπλήρωσε.

Επιπλέον είπε πως ο κ. Παππάς υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα και καταδικάστηκε αμετάκλητα με ψήφους 13-0 από το ανώτατο δικαστήριο και από δικαστές που επιλέχθηκαν με κλήρωση. «Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος γιατί πήγε να στήσει μαζί με τον κ. Τσίπρα διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Και παραμένει στο ψηφοδέλτιο γιατί κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ανώτατος δικαστής είναι ο λαός...», πρόσθεσε.