NEA

Προθάλαμος ιδιωτικοποίησης κλινικών του ΕΣΥ η μετατροπή του Παιδοογκολογικού του Παίδων σε ΝΠΙΔ

Προθάλαμος ιδιωτικοποίησης κλινικών του ΕΣΥ η μετατροπή του Παιδοογκολογικού του Παίδων σε ΝΠΙΔ

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων η ψήφιση του νομοσχεδίου

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τίθεται προς ψήφιση την Τετάρτη από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”», το οποίο έχει ψηφιστεί επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο συστήνεται αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», υπαγόμενο στον Δημόσιο Τομέα και εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σύμφωνα με την Αριστοτέλους θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών και θα λειτουργεί στο κτίριο που στεγάζει σήμερα την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Για πρώτη φορά αποσπώνται υπηρεσίες και ολόκληρα τμήματα από το δημόσιο νοσοκομείο στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε τμήματα όπως είναι τα ογκολογικά και τα αιματολογικά των παίδων που λειτουργούν ήδη άψογα, κατά εκτίμηση όλων των επιστημονικών φορέων που άπτονται αυτών των ζητημάτων, δηλώνει στο DailyPharmaNews ο γραμματέας τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεώργιος Μπουλμπασάκος.

 

Ενστάσεις ως προς την αύξηση της δαπάνης

Ο σχεδιασμός αυτός δεν πρόκειται καθόλου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Δεν έχει να προσφέρει κάτι. Αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα, γιατί ένας μικρός ογκολογικός ασθενής είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων και δεν είναι μόνο κάποιου τμήματος, τονίζει ο γνωστός πνευμονολόγος. Και εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή ένα παιδί που έχει ογκολογικό πρόβλημα δεν χρειάζεται μόνο την φροντίδα του, τη χημειοθεραπεία του πχ. αλλά  χρειάζεται και μία σειρά από άλλες εξετάσεις είτε από καρδιολόγο, είτε από γαστρεντερολόγο, είτε από άλλες ειδικότητες του νοσοκομείου που ασχολούνται με τα παιδιά. Και αυτές όλες οι εξετάσεις παρέχονται από τα δύο νοσοκομεία των Παίδων. Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά πως αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί με την μεταφορά τμημάτων. Επίσης διατηρούνται και κάποιες ενστάσεις ως προς την αύξηση των δαπανών στην οποία μπορεί κάτι τέτοιο να οδηγήσει, και ίσως χρειαστεί και το χέρι στην τσέπη να βάλουν κάποιοι, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε αν θα καλύπτονται όλα αυτά τα έξοδα, όπως διαβεβαιώνει και ο κ. Πλεύρης.»

 

Κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών υγείας

Για κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης ορισμένων υπηρεσιών Υγείας, οι οποίες είναι ιατρικά φιλέτα κάνει λόγο ο κ. Μπουλμπασάκος, λέγοντας ότι το όλο αυτό που γίνεται με το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Αγία Σοφία» αποτελεί έναν προθάλαμο για να ακολουθήσουν ενδεχόμενα μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, που είτε αφορούν ορθοπεδικά, ή καρδιοχειρουργικά περιστατικά, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται στο δημόσιο τομέα. «Πιστεύω ότι όλο αυτό που γίνεται, είναι ενταγμένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση που άρχισε με το άρθρο 10 στο προηγούμενο νομοσχέδιο που ψήφισε, με το οποίο επιτρέπει οι γιατροί του ΕΣΥ να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα και το αντίστροφο. Ουσιαστικά τα ογκολογικά και αιματολογικά τμήματα των δύο Νοσοκομείων Παίδων, θα ανήκουν σε φορέα ιδιωτικού δικαίου. Ποιος αποκλείει ότι αύριο και κάποια άλλη κλινική του ΕΣΥ, άλλου ενδιαφέροντος, μπορεί να υπαχθεί σε έναν ιδιωτικό φορέα; Δεν πιστεύω ότι πήραμε το μήνυμα της πανδημίας που σύμφωνα και με τον ΠΟΥ είναι η ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία αποδόμηση του δημόσιου συστήματος υγείας». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ογκολογική Μονάδα αναβαθμίζεται σε Ογκολογικό Κέντρο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας της.

 

Πλεύρης: Αισχρό ψεύδος η πληρωμή των θεραπειών από γονείς

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σταρ, χαρακτήρισε  «αισχρό ψεύδος» την πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς, ενώ για τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα. «Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στα νοσοκομεία που είναι, αλλά ανοίγουν παραπάνω θέσεις και για προσωπικό που μπορεί να έρχεται και να μην είναι στο δημόσιο σύστημα». Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται, τόνισε ο υπουργός και επισήμανε ότι «το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι».  Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη μονάδα προσέρχεται για θεραπεία ένα 80% μικρών ογκολογικών ασθενών σε ένα ποσοστό 300-350 παιδιών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

 

Παναττική στάση εργασίας των υγειονομικών την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου, 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα

Οι υγειονομικοί πάντως απαντούν με Παναττική στάση εργασίας 11.00-15.00 την Τετάρτη, ημέρα που αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θα κάνουν συγκέντρωση στις 11.30 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, ενώ την Πέμπτη 16 Μαρτίου προχωρούν σε 24ωρη πανεργατική απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. «Την ίδια ώρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση και ψήφιση, την Τετάρτη 15/3 στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το μοναδικό Παιδοογκολογικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις. «Τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας καθότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ζητήσουν να αποχωρήσουν από τη Μονάδα και να δουλέψουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Υπάρχει κίνδυνος οι οικογένειες να επιβαρύνονται για την παροχή υπηρεσιών. Ουσιαστικά με αυτή την ακατανόητη απόφαση ιδιωτικοποιείται η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου στη χώρα μας. Ανοίγει κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης και άλλων αντίστοιχων εξειδικευμένων υπηρεσιών Νοσοκομείων».

 

Κάθετα αντίθετη και η «Φλόγα»

Την αντίθεση του Συλλόγου «Φλόγα» με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, έχει εκφράσει και η Πρόεδρος Μαρία Τρυφωνίδη - ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. «Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι τόσο επείγον και γιατί πρέπει να περάσει τόσο βιαστικά ένα νομοσχέδιο που αφορά την υγεία των παιδιών που νοσούν από ένα τόσο απειλητικό για τη ζωή τους νόσημα. Τα οφέλη που αναφέρονται στο Νομοσχέδιο είναι πράγματα που ήδη συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Σε αυτό τον νέο σχεδιασμό δεν δόθηκε η δυνατότητα στο Αγλαΐα Κυριακού να πάρει θέση, και δεν ρωτήθηκαν ούτε οι γιατροί μας ούτε εμείς σαν γονείς των παιδιών που 40 χρόνια υπηρετούμε με σοβαρότητα και συνέπεια τη δημόσια υγεία. Η πρόταση που κατατέθηκε είναι πρόχειρη, επιφανειακή και αφήνει σημαντικά κενά και ασάφειες που στη πράξη θα δημιουργήσουν εστίες όξυνσης και θα αποδειχτούν ανεφάρμοστες και αναποτελεσματικές». Η κ. Τρυφωνίδη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί και να αποσαφηνισθεί με κάθε λεπτομέρεια πως ακριβώς θα γίνεται η λειτουργική διασύνδεση με τα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία, προκειμένου τα ογκολογικά τμήματα να συνεχίζουν να συνεργάζονται και να εξυπηρετούνται από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες της παιδιατρικής χωρίς αναμονές και καθυστερήσεις, και χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες, όπως συμβαίνει και σήμερα.

 

Ε.Ε.Π.Α.Ο: Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων μπορεί να εγκυμονεί ανεξερεύνητους κινδύνους

Οι επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης απομάκρυνση των Αιματολογικών - Ογκολογικών Τμημάτων από τα οικεία Νοσοκομεία στην ομαλή λειτουργία αυτών των ιδίων των Νοσοκομείων και στην επίτευξη των στόχων τους, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και στην ουσιαστική φροντίδα του παιδιού με καρκίνο, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας Ε.Ε.Π.Α.Ο.« Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ” μπορεί ενδεχομένως να εγκυμονεί ανεξερεύνητους κίνδυνους συνδεόμενους με όλα τα ανωτέρω πεδία, αλλά και με την εύρυθμη και αδιατάρακτη διοχέτευση ανθρωπίνων και υλικών πόρων στην υπηρεσία των μικρών μας ασθενών. Οι προβλέψεις σχετικά με το προσωπικό, μόνιμο ή και προσωρινό, πρέπει να αποσαφηνιστούν, στις μεταβατικές διατάξεις σε κάθε περίπτωση. Στο σύνολο των τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας της χώρας, περιλαμβανομένων αυτών που στεγάζονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ”, η παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών ήταν και παραμένει υψηλή.νΟι μικροί ασθενείς απολαμβάνουν ήδη τη βέλτιστη θεραπεία, με τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης, ισότιμης ανάλογων Κέντρων του εξωτερικού, με στόχο πάντα την ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο. Οποιαδήποτε αλλαγή δομής και/ή αναθεώρηση,θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν ή να επαναπροσδιορισθούν».

 

Ζητάμε ακόμα και τώρα απόσυρση του νομοσχεδίου

Ζητάμε ακόμα και τώρα απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνει στο DailyPharmaNews, το μέλος της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ του Παίδων Αγία Σοφία, Σοφία Ζώρη. «Ήδη οι μονάδες αυτές είναι κέντρα αναφοράς διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον παιδικό καρκίνο . Ήδη γίνονται όλες οι προηγμένες θεραπείες και τα αντίστοιχα πρωτοκολλα και όλα αυτά έχουν γίνει χάρη στην τεράστια προσπάθεια όλου του προσωπικού. Και η αναβάθμιση, που ευαγγελίζεται το υπουργείο Υγείας θα έρθει με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποιίηση των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι το τμήμα της πυρηνικής ιατρικής δεν υπάρχει μόνιμος ιατρός εδώ και περίπου ένα χρόνο. Δεν λειτουργείτο το πετ σκαν με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εξετάσεις και να μην γίνονται και ακτινοβολίες για νευροβλάστωμα και καρκίνο θυρεοειδούς. Οπότε ο κόσμος κυρίως διοχετεύεται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το νομοσχέδιο δεν συζητήθηκε ποτέ με εργαζόμενους. Εφόσον θέλαν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες, γιατί δεν έγινε μία συζήτηση με εμάς που γνωρίζουμε εκ των έσω τα προβλήματα και τις ελλείψεις;»