ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Με πρόνοια του ΠΦΣ οι νέες παρατάσεις των εκτάκτων μέτρων λόγω πανδημίας

Με πρόνοια του ΠΦΣ οι νέες παρατάσεις των εκτάκτων μέτρων λόγω πανδημίας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου - όπως πράττει εδώ και τρία χρόνια που διαρκούν τα συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας - πήραν παράταση και οι ρυθμίσεις «Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID -19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» με το νομοσχέδιο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι - Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος  - Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», ΦΕΚ 87 Α’/08.04.22., οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τα φαρμακεία.

Πιο συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν: 

-την παράταση της λήξης των συνταγών φαρμάκων ΕΟΠΥΥ έως τις 30/9ου,

-την επανέκδοση συνταγών χρονίων πασχόντων στο Σ.Η.Σ.,

-την επανέκδοση γνωματεύσεων στο eDAPY, καθώς και

-τη διενέργεια των rapid test από τα φαρμακεία.

Η νέα τρίμηνη παράταση των μέτρων ψηφίστηκε τώρα, διότι μετά τις 30 Ιουνίου - ημερομηνία κατά την οποία λήγουν οι τρέχουσες παρατάσεις βάσει του νόμου 5034, ΦΕΚ 69 Α΄/18.03.23 - δεν θα υπήρχε η δυνατότητα νομοθέτησης από την Ελληνική Βουλή, λόγω της εξέλιξης της διαδικασίας των Εθνικών εκλογών.

Αν και η παράταση αυτή μοιάζει αυτονόητη, για τη διοίκηση του ΠΦΣ είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι προεκλογικά έκλεισε ένα ζήτημα που εάν δεν ρυθμιζόταν νομοθετικά, θα δημιουργούνταν ίσως προβλήματα, αφήνοντας τα πράγματα στην τύχη τους.

Σε ό,τι αφορά την αυτόματη παράταση εντός τριμήνου μετά τη λήξη των συνταγών του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μπορούν να εκτελεστούν ηλεκτρονικά, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε πρώτη φορά με την έναρξη της πανδημίας με σκοπό τη μείωση της αναγκαιότητας των επισκέψεων στα ιατρεία όταν έληγαν οι συνταγές και έπρεπε να επανεκδοθούν, διευκόλυνε πάρα πολύ και τους ασφαλισμένους και τους φαρμακοποιούς και ιατρούς.

Μάλιστα η διοίκηση του ΠΦΣ κρίνει πως πρόκειται για ένα μέτρο που συνέτεινε στη μείωση του άγχους που υπάρχει στις περιπτώσεις συνταγών με  ελλειπτικά φάρμακα, για τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις πέντε συν τρεις εργάσιμες ημέρες που προέβλεπε μέχρι τότε ο νόμος για την ηλεκτρονική εκτέλεση της συνταγής. Θεωρεί πως κάθε σκέψη για την επάνοδο στο πρότερο αυτό καθεστώς φαντάζει πλέον για τον φαρμακοποιό αδιανόητη. 

Ήδη στα προαπαιτούμενα του Τακτικού Ελέγχου των συνταγών, ο ΠΦΣ είχε θέσει την αύξηση του διαστήματος εκτέλεσης των συνταγών όταν λήξουν τα έκτακτα μέτρα κατά της πανδημίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική εκτέλεσή τους , από τη στιγμή που καθ΄ οιονδήποτε τρόπο η συνταγή πλέον δεν μπορεί να προχωρήσει με χειρόγραφη διαδικασία.

Αντίστοιχα με το μέτρο επανέκδοσης συνταγών χρονίων πασχόντων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ο ασφαλισμένος μπορεί - χωρίς να είναι αναγκαία η επίσκεψή του στο ιατρείο και χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση - να λάβει τον αριθμό της συνταγής καθ΄ οιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά, με μήνυμα, με email από τον γιατρό του) και με αυτόν να επισκεφτεί το φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής. Πρόκειται για ένα μέτρο που επίσης εξυπηρετεί πάρα πολύ σε αρκετές περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη για χορήγηση φαρμάκων χρονίων νοσημάτων, για τα οποία δεν διαθέτει συνταγή ο ασφαλισμένος. Αν και η άυλη συνταγογράφηση προχωρά και γίνονται ολοένα και περισσότεροι οι εγγεγραμμένοι σε αυτήν, η «διαδικασία επανέκδοσης συνταγής χρονίως πασχόντων με κοινοποίηση του αριθμού της συνταγής από τον ιατρό», ήταν ουσιαστικά μία διαδικασία άυλης συνταγής για όσους δεν είχαν ακολουθήσει το πρωτόκολλο της διαδικασίας εγγραφής στην επίσημη άυλη συνταγογράφηση.

Κι εδώ οι φαρμακοποιοί θεωρούν πως όταν λήξει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στο πλαίσιο της κατάργησης των εκτάκτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός και μέσω των φαρμακείων για να ολοκληρωθεί η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση όλων αυτών που για οποιονδήποτε λόγο παραμένουν εκτός αυτής. Σημειώνουν δε ότι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός αλλά και οι τοπικοί φαρμακευτικοί Σύλλογοι μπορούν να παίξουν ρόλο σε αυτό. 

Η επανέκδοση γνωματεύσεων στο eDAPY είναι επίσης κάτι που διευκολύνει πάρα πολύ τους ασθενείς και βέβαια και τους φαρμακοποιούς. Στην άυλη συνταγογράφηση δεν υπήρχαν προδιαγραφές για τις γνωματεύσεις, καθώς αφορά μόνο τις συνταγές φαρμάκων. Επομένως με την επανέκδοση γνωματεύσεων στο eDAPY, λόγω των εκτάκτων μέτρων οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να επισκεφτούν τα ιατρεία. 

Πάνω σε αυτό το ζήτημα οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα πρέπει να δοθεί επέκταση της επίσημης άυλης διαδικασίας πέρα από τις συνταγές και στις γνωματεύσεις. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει πρόβλεψη και σχεδιασμός για άυλη έκδοση γνωματεύσεων στο κινητό ή email των ασφαλισμένων, όπως γίνεται και με τις συνταγές φαρμάκου. Έτσι κι αλλιώς η άυλη συνταγογράφηση από μόνη της αφορά την άυλη έκδοση της συνταγής. Αυτή τη στιγμή ο φαρμακοποιός ακόμη τυπώνει την εκτέλεση της άυλης συνταγής. Ολόκληρο το περιβάλλον θα πρέπει να φτάσει σ’ ένα τετοιο σημείο , που να μην χρησιμοποιείται καθόλου χαρτί ούτε από τους γιατρούς ούτε από τους φαρμακοποιούς.

Τέλος είναι σημαντικό για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι οι φαρμακοποιοί παραμένοντας στον κατάλογο των φορέων και ειδικοτήτων στους οποίους επιτρέπεται η διενέργεια των rapid test, εξακολουθούν να διενεργούν rapid test στα φαρμακεία τους, συμβάλλοντας στην ανίχνευση, καταγραφή και τον έλεγχο των κρουσμάτων και αποδεικνύοντας παράλληλα πόσο πολύ μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση του κοινού στη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων για αυτοδιαγνωστικούς σκοπούς.