ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

To αναχρονιστικό μέτρο της αναγωγής αποτελεί πλέον παρελθόν για τον τακτικό έλεγχο

To αναχρονιστικό μέτρο της αναγωγής αποτελεί πλέον παρελθόν για τον τακτικό έλεγχο

Οι συζητήσεις για το ζήτημα, μεταξύ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Υπουργού Υγείας, έδωσαν λύση στον κίνδυνο μεγάλων επιβαρύνσεων στους φαρμακοποιούς λόγω αναγωγής των προστίμων που καλούνταν να πληρώσουν σε περιπτώσεις απουσίας ταινιών γνησιότητας και φύλλου εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί πλέον παύουν να είναι εκτεθειμένοι στο πρόβλημα  της αναγωγής  λόγω απουσίας ταινιών γνησιότητας και φύλλου εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων. Κι αυτό γιατί με τη δημοσίευση σχετικής Υπουργικής Απόφασης στις 20 Απριλίου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης δεν θα κινδυνεύουν με άδικα αλλά κι υπερβολικά, εκτός κάθε λογικής, πρόστιμα. Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα που αφορά τον Τακτικό Έλεγχο των συνταγών φαρμάκων που εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του όλου συστήματος, το οποίο βήμα θα βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να μην ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο και αιτία, εξαιτίας αναχρονιστικών διατάξεων.

Για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη μη αναγωγή του ποσού της περικοπής, στις περιπτώσεις απουσίας ταινιών γνησιότητας και φύλλου εκτέλεσης συνταγών μίλησε στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.

«Με την τελευταία Υπουργική Απόφαση με την οποία δεν υπάρχει αναγωγή του ποσού της περικοπής σε περιπτώσεις έλλειψης ταινιών γνησιότητας και φύλλου εκτέλεσης της συνταγής, ελαχιστοποιούμε τις περικοπές του φαρμακευτικού ελέγχου, εφόσον αυτές του διοικητικού ελέγχου είναι ήδη θεραπεύσιμες, άρα σπανίως πάνε σε ένσταση. Με τη νέα αυτή υπουργική αυτή απόφαση ο φαρμακοποιός έχει να επιλέξει είτε να αποδεχτεί την περικοπή λόγω έλλειψης κουπονιού και έλλειψης φύλλου της συνταγής χωρίς αναγωγή πλέον –που δεν θα τον επιβαρύνει οικονομικά- οπότε και πληρώνεται το 5% του συνόλου των χρημάτων των εκτελεσμένων συνταγών χωρίς καθυστερήσεις ή εάν κρίνει ότι θέλει να πάει την υπόθεση σε ένσταση, του δίνεται και αυτό το δικαίωμα, όπου εκεί οι περιπτώσεις αυτές δικαιώνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους».

Όπως εξηγεί ο κ. Βαλτάς αυτό «είναι πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό για έναν φαρμακοποιό. Έτσι για παράδειγμα για έναν φαρμακοποιό που του “κόβεται” ένα κουπόνι είκοσι ευρώ θα μπορούσε με το καθεστώς που μέχρι σήμερα υπήρχε, με αναγωγή να κληθεί να πληρώσει ένα πολλαπλάσιο των είκοσι ευρώ ποσό. Θα μπορούσε δηλαδή σε μία τέτοια περίπτωση να κληθεί να πληρώσει ένα ποσό τετρακοσίων ευρώ ή ακόμη παραπάνω. Τώρα, εάν επιλέξει ότι “δεν πάω σε ένσταση για τα είκοσι ευρώ” θα του κοπούν μόνο αυτά τα είκοσι ευρώ. Εάν επιλέξει να πάει σε ένσταση, η ένστασή του σχεδόν με βεβαιότητα θα δικαιωθεί».

Και συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ: «Έτσι όπως τρέχει πλέον ο τακτικός έλεγχος, πέραν του γεγονότος ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των συνταγών δεν πρέπει να ξεχνάμε το πραγματικό όφελος που είναι η πληρωμή 25 ημέρες νωρίτερα από ότι παλαιότερα, γεγονός που δίνει σημαντική ρευστότητα στα φαρμακεία για να διαπραγματεύονται σε πιο ασφαλείς  συνθήκες με τους προμηθευτές τους».

Για το θέμα αυτό υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Υπουργείου Υγείας. «Υπήρχε μία επιχειρηματολογία από πλευράς μας, αναφέρει ο κ. Βαλτάς. Από τη στιγμή που το κουπόνι του φαρμάκου έχει ακυρωθεί και αυτό φαίνεται από το σύστημα, ποιος είναι ο λόγος να πάω σε αναγωγή; Είναι κάτι αναχρονιστικό και σε λίγο, λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και λόγω της προοπτικής για άυλη εκτέλεση των συνταγών θα καταργηθεί. Το επικολλημένο κουπόνι είναι μία δέσμευση που έρχεται από ένα απαρχαιωμένο Προεδρικό Διάταγμα, που δεν αφορούσε ηλεκτρονικές συνταγές αλλά τις χειρόγραφές, παραδοσιακές συνταγές.

Διαβάστε εδώ την Υπουργική Απόφαση