NEA

Αμετακίνητος ο Γεωργιάδης: Οι γιατροί εκβιάζουν τους ασθενείς με την αποχή από τη συνταγογράφηση!

Αμετακίνητος ο Γεωργιάδης: Οι γιατροί εκβιάζουν τους ασθενείς με την αποχή από τη συνταγογράφηση!

Αμετακίνητος, σίγουρος για την αποτυχία των κινητοποιήσεων των γιατρών, με τοποθετήσεις που προσπαθούν να στρογγυλέψουν την αιχμηρή διάταξη της επίταξης, εμφανίστηκε στην ομιλία του, χτες Τετάρτη 24 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που ασχολήθηκε με το νομοσχέδιο, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», και την επίμαχη πρόσθετη διάταξη που ενέταξε για ψήφιση ο υπουργός Υγείας, η οποία επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.  

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Χωρίς να υποχωρεί ούτε στο ελάχιστο από την πρόθεση να περάσει σε νόμο τη ρύθμιση για επίταξη των γιατρών,

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε «σε πνεύμα σεβασμού και καλοπιστίας» (από την άλλη πλευρά γιατί ο ίδιος δεν υποχωρεί στη νομιμοποίηση της επίταξης των γιατρών) να ανακαλέσουν την εφαρμογή της αποχής από τη συνταγογράφηση οι γιατροί, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα εφαρμοστεί (τώρα) η διάταξη επειδή φαίνεται πως θα καλυφθούν οι περισσότερες κενές θέσεις. Το γεγονός ότι η διάταξη θα είναι σύντομα νόμος του κράτους, άρα μοχλός πίεσης στα χέρια του εκάστοτε υπουργού εναντίον των γιατρών, όταν δεν συμφωνούν με αντίστοιχες αποφάσεις, το αποσιωπά ο κ. Γεωργιάδης.

Την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να απέχει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Γεωργιάδης τη χαρακτήρισε «εκβιασμό των ασθενών», προειδοποιώντας για την ταλαιπωρία τους.

Συγκεκριμένα, δήλωσε από το βήμα της Βουλής:

«Θα ήθελα αφετηριακά να κάνω την εξής διευκρίνιση. Λυπούμαι σφόδρα για την απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να καλέσει τα μέλη του να μην εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή και έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να εφαρμοστεί και πιστεύω ότι εάν εφαρμοστεί δεν θα έχει πραγματική συμμετοχή από τους γιατρούς. Θα ισοδυναμούσε με εκβιασμό εκατομμυρίων ασθενών, οι οποίοι θα μπουν σε μία πολύ μεγάλη ταλαιπωρία, εάν παίρνουν έγχαρτη συνταγή και θα πρέπει να πάνε σε μία δημόσια δομή για να την κάνουν ηλεκτρονική για να μπορεί να εκτελεστεί ή ειδάλλως να εκτελούν τη συνταγή από την τσέπη τους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εάν πράγματι εφαρμοστεί, θα είναι τραγική. Ελπίζω ότι θα το ξανασκεφτούν».

«Θα ήθελα, λοιπόν, σε πνεύμα σεβασμού και καλοπιστίας να πω στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στους Ιατρικούς Συλλόγους να μην προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση που έχουν ανακοινώσει, η οποία επαναλαμβάνω είναι επιζήμια όχι για τον υπουργό αλλά θα ήταν πραγματικά επιζήμια για τους ασθενείς και δεν μπορώ να πιστέψω ότι το σύνολό του ιατρικού κόσμου της χώρας θα κάνει κάτι τέτοιο. Οφείλω, ωστόσο, να ενημερώσω το Σώμα, ότι, όπως με ενημέρωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, δεν συμμετέχουν σε αυτή την κινητοποίηση και οι δημόσιες δομές θα συνταγογραφούν κανονικά ακόμα και αν ο ΠΙΣ επιμένει να συνεχίσει σε αυτή την κινητοποίηση».

Από την επικοινωνία του ο υπουργός με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και την πρόθεση ορισμένων γιατρών να συνδράμουν στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, κρίνει ότι δε θα χρειαστεί να εφαρμοστεί η ρύθμιση. Ωστόσο, δεν την αποσύρει, παρόλο που διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν τα κίνητρα να έρθουν γιατροί στο ΕΣΥ…

«Σήμερα, είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις, ήδη, γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από τον χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτήν την περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε, ήδη, θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Η ρύθμιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Υγείας «κρίκος μίας συνολικής πολιτικής»! … Μπορεί ο ίδιος να το λέει ως εξήγηση αλλά μάλλον ως απειλή ακούγεται στον ιατρικό κλάδο…

«Η ρύθμιση είναι ένας κρίκος μίας συνολικής πολιτικής. Πρώτα, θεσπίζουμε οικονομικά κίνητρα, αυξάνουμε το επίδομα της νησιωτικότητας, αυξάνουμε τα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Επαναλαμβάνω, όμως, η ρύθμιση αυτή, ακόμα και αν κάποτε εφαρμοζόταν, που από ό,τι φαίνεται τώρα δεν θα χρειαστεί, η ανάγκη να εφαρμοστεί θα είναι πάντοτε προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα. Δεν είναι απόφαση του υπουργού αλλά μίας ολόκληρης διαδικασίας, στην οποία θα συμμετέχει πάντοτε και ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος, εκφράζοντας τη γνώμη του ή την πρότασή του για κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, τόσο μεγάλης σύγκρουσης. Πιστεύω ότι οι γιατροί, τους οποίους σέβομαι πραγματικά, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους συλλόγων θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι των ασθενών και δεν θα προχωρήσουν σε αυτήν την κινητοποίηση».