ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Β. Μπιρλιράκης: Στην Ελλάδα τα προεκλογικά προγράμματα για την Υγεία δεν εξειδικεύουν

Β. Μπιρλιράκης: Στην Ελλάδα τα προεκλογικά προγράμματα για την Υγεία δεν εξειδικεύουν

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος μιλώντας στο DailyPharmaNews μία μέρα μετά την παρουσίαση των προγραμμάτων για την Υγεία από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ – ΚινΑλ εκφράζει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι στα εν λόγω προγράμματα δεν υπάρχει λέξη ούτε για το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων ούτε για θέματα που αφορούν το χονδρεμπόριο φαρμάκων.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η ΟΣΦΕ έστειλε επιστολή προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητώντας τους να τοποθετηθούν πάνω στο πρόβλημα των ελλείψεων και να καταθέσουν τις προεκλογικές τους θέσεις για το χονδρεμπόριο ωστόσο κανένα κόμμα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για τη στοιχειώδη αυτή ενημέρωση που αναμένει να έχει ένας κλάδος πριν κάνει την επιλογή του μπροστά στην κάλπη.

Αφορμή για την επαφή του DailyPharmaNews με τον πρόεδρο της ΟΣΦΕ κ. Βασίλη Μπιρλιράκη στάθηκαν τα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Στιγμιότυπα», στον ΣΚΑΪ 100,3 FM το βράδυ της Πέμπτης 27 Απριλίου.

Εκεί μιλώντας για το θέμα των ελλείψεων είπε ότι πρόκειται για «ένα πρόβλημα που συνεχίζει να μας βασανίζει γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν οι αιτίες, οι γενεσιουργές αιτίες οι οποίες το δημιουργούν και αναφέρομαι στους δύο βασικότερους πυλώνες που είναι η διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και της παραγωγικής διαδικασίας και ταυτόχρονα οι αδυναμίες του εσωτερικού συστήματος υγείας στη χώρα μας, του συστήματος διακίνησης φαρμάκων».

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του προβλήματος υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των ελλείψεων γιατί δεν υπάρχει ένα ασφαλές σύστημα καταγραφής των ελλείψεων όπως δεν υπάρχει κι ένας κοινός ορισμός για τις ελλείψεις. Μία αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι βασικές ελλείψεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 300 κωδικών χωρίς να σημαίνει ότι όλες αυτές οι ελλείψεις είναι εξίσου σημαντικές, ότι όλες αυτές οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα που έχουν την ίδια ζήτηση ούτε σημαίνει ότι για τις ελλείψεις αυτές δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία έχουν την ίδια δραστική και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τον ίδιο τρόπο».

Τόνισε ότι «υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες είναι πολύ σοβαρές. Θα αναφερθώ σε τρεις βασικές ουσίες. Η μία αφορά αντιβίωση, είναι η αμοξικιλλίνη η οποία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σε όλες τις μορφές της. Γνωρίζουν οι περισσότεροι ασθενείς, οι περισσότεροι πολίτες τα γνωστά αντιβιοτικά ευρέως φάσματος που λαμβάνονται από το φαρμακείο και περιέχουν αμοξυκιλλίνη. Ένα άλλο φάρμακο που είναι β-αποκλειστής, καρδιολογικό φάρμακο και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα και φυσικά το πιο γνωστό, το πιο διάσημο τις τελευταίες μέρες είναι τα φάρμακα αυτά, τα ενέσιμα για τον σακχαρώδη διαβήτη τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις και από παχύσαρκους για την απώλεια κιλών βάρους. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πεδίο αυτό. Υπάρχουν διάφοροι κωδικοί. Αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κωδικοί πρόβλημα από αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι ίδια η αιτία σε όλους αυτούς τους κωδικούς. Ένας από αυτούς τους κωδικούς που ουσιαστικά δεν υπάρχει καθόλου αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οφείλεται σε πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον άλλο κωδικό ο οποίος κυκλοφορεί και κυκλοφορεί σε πολύ μεγάλη ποσότητα στη χώρα μας παρόλο που υπήρξε κάποια μείωση της τάξης του 6% τον τελευταίο μήνα, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η συνταγογράφηση γίνεται όχι μόνο για τους σακχαροδιαβητικούς αλλά με “ψευδοσυνταγογράφηση” θα λέγαμε για σακχαρώδη διαβήτη δίνεται και σε παχύσαρκους».

Το θέμα για τον κ. Μπιρλιράκη είναι ότι αυτήν την περίοδο, όπως είπε, «πρέπει να ακούσουμε τα κόμματα και το ποιες είναι οι προτάσεις τους για το χώρο της υγείας, πολύ περισσότερο για το θέμα που συζητάμε, για τις ελλείψεις και ειδικότερα για τον δικό μας τομέα τον οποίο και εκπροσωπώ που είναι η χονδρική διακίνηση των φαρμάκων».

Και συνέχισε: «Εμείς ως Ομοσπονδία πριν ακριβώς ένα μήνα, στις 29 Μαρτίου απευθυνθήκαμε στα κόμματα στέλνοντας μία επιστολή ζητώντας από τα κόμματα αυτά να μας αποστείλουν τις προτάσεις τους για την υγεία, για τις ελλείψεις, για το χονδρεμπόριο φαρμάκων προκειμένου να τις διακινήσουμε σε όλα τα μέλη μας και αυτά να ψηφίσουν μετά λόγου γνώσεως στην εκλογική διαδικασία που έπεται. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία απόκριση και απ’ ό,τι μάλιστα είδα σήμερα από την ανακοίνωση των εκλογικών προγραμμάτων των δύο κομματικών σχηματισμών, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε καμία αναφορά ούτε στο πρόγραμμα των ελλείψεων, πολύ δε περισσότερο στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων. Δυστυχώς το Υπουργείο Υγείας έμεινε στη μία και μοναδική πολιτική της απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου και δεν προχώρησε σε πολύ περισσότερα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να λάβει, όπως έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την αυστηροποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακαποθηκών. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα πριν από ενάμιση περίπου μήνα ενώ από τη μία ανακοινώθηκε το κλείσιμο μιας φαρμακαποθήκης στην Αθήνα, μερικές ημέρες πιο μπροστά μάθαμε ότι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της φαρμακαποθήκης ανακοίνωνε στα φαρμακεία – πελάτες του ότι θα λειτουργήσει υπό άλλο όνομα σε άλλη διεύθυνση!».

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται και στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ μιλώντας στο DailyPharmaNews είναι το πως βλέπει ο ίδιος το ότι πέρα από το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση –συνολικά απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα- στην επιστολή που εστάλη πριν ένα μήνα από την Ομοσπονδία για το τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά τους τόσο για τα θέματα συνολικά του χονδρεμπορίου φαρμάκων όσο και για το φλέγον ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων που δεν απασχολεί μόνο τους φαρμακοποιούς αλλά και την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα δεν υπήρχε λέξη στα προγράμματα για την Υγεία που ανακοινώθηκαν από Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ - ΚινΑλ.

«Γνωρίζοντας το πως δομούνται τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά. Εμείς κάναμε μία διαδικασία στέλνοντας την επιστολή προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητώντας τις θέσεις τους αλλά και δημοσιεύοντας της θέσεις της Ομοσπονδίας επ’ αυτών, για να δημιουργήσουμε ένα ερέθισμα, μία αφετηρία από την οποία ξεκινώντας τα πολιτικά κόμματα θα σκεφτούν τι θα πράξουν πάνω στους τομείς στους οποίους τους καλούμε να τοποθετηθούν. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας τα προεκλογικά προγράμματα δεν έχουν την εικόνα που έχουν τα προεκλογικά προγράμματα  άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου είναι πολλοί τόμοι, εξειδικευμένοι σε κάθε τομέα.

Αντίθετα τα προεκλογικά προγράμματα εδώ των πολιτικών κομμάτων είναι σύντομα, είναι πολύ γενικά και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις των δύο κομμάτων που προχώρησαν στην παρουσίασή τους. Είναι προγράμματα που έχουν έναν γενικό χαρακτήρα και δεν εμβαθύνουν. Πιθανά οι μηχανισμοί των κομμάτων στη χώρα μας δεν είναι συνηθισμένοι σε μία τέτοια διαδικασία μίας εις βάθος επεξεργασίας των προγραμμάτων τους ώστε να εξειδικεύουν σε κάθε τομέα τις πολιτικές τις οποίες θα χαράξουν και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν. Αμφιβάλλω εάν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για το χώρο των φαρμακαποθηκών, για τα χώρο του χονδρικού εμπορίου φαρμάκων στη χώρα μας».

Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει λογική στο να μη λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψιν και να μην αξιοποιούνται στο βαθμό που θα μπορούσε αυτό να γίνει οι προτάσεις της ΟΣΦΕ για τα θέματα που την αφορούν ο κ. Μπιρλιράκης απαντά ότι «μας στενοχωρεί ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι προτάσεις μας αλλά δεν μας πτοεί. Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία αυτή και θα θέσουμε τα ερωτήματά μας στους καλεσμένους πολιτικούς που θα παραβρεθούν στο συνέδριο μας στην Καλαμάτα στις 3 Ιουνίου».

Καταλήγοντας τονίζει ότι όλο αυτό που συμβαίνει δείχνει πως «σε κάποια σημεία υπάρχουν κενά ως προς τον διάλογο και τη συμμετοχή του πολίτη στη διακυβέρνηση της χώρας, ειδικά εάν αυτό το συνδυάσουμε και με τη δυσκολία επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των θεσμικών φορέων και της κεντρικής εξουσίας. Να υπενθυμίζω ότι πάρα πολλές φορές έχουμε ζητήσει είτε μόνοι μας είτε από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φαρμακαποθηκαρίων συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για τα θέματα αυτά και ποτέ αυτά τα αιτήματα συνάντησης δεν έγιναν δεκτά. Επειδή δεν υπάρχουν θεσμοθετημένοι τρόποι επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι και τα κριτήρια που ο καθένας έχει για να εκτιμήσει τη σπουδαιότητα ή όχι μίας συνάντησης και των αιτημάτων που υπάρχουν πίσω από μία συνάντηση».