NEA

Αναζητούνται δομές για παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Αναζητούνται δομές για παιδιά ενός κατώτερου Θεού

19χρονος με βαρύ αυτισμό «κόπηκε» από το οικοτροφείο Αριάδνη

Τι λένε οι αρμόδιοι-Τι απαντά η μάνα του παιδιού  

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Έλλειψη ενσυναίσθησης των αρμοδίων; Έλλειψη δημοσίων μονάδων για παιδιά με αυτισμό και συνοδά ψυχιατρικά νοσήματα, ή απλά παντελής απουσία ενδιαφέροντος για κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους ασθενείς και τους φροντιστές τους; Ένα 19χρονο παιδί που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού με συνοδό νοητική υστέρηση και αναπηρία, νοσηλεύεται πάνω από εξήμιση μήνες στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχει, τουλάχιστον στη Βόρειο Ελλάδα, κάποια δομή που να μπορεί να ενταχθεί.

Ο Γολγοθάς της μητέρας του, που τον μεγαλώνει ολομόναχη, χωρίς ούτε έναν συγγενή στον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, φαντάζει ατελείωτος. Η Αναστασία Μπατζίνη που εργάζεται στο Δήμο Πυλαίας, δηλώνει στο DailyPharmaNews ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση: «Το παιδί μου νοσηλεύεται από τις 31 Οκτωβρίου στην ψυχιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ, όπου εκεί πραγματικά οι άνθρωποι της κλινικής μας λυπήθηκαν, και κάνουν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν.

Είναι δώρο θεού που κρατάνε το παιδί μου τόσο καιρό εκεί, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσα ούτε να εργαστώ. Από το σύστημα βρέθηκε το οικοτροφείο Αριάδνη, εδώ στην Πυλαία. Έγινε η πρώτη έγκριση το Δεκέμβριο από την 4η ΥΠΕ, εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στη συνέχεια το οικοτροφείο έκανε ένσταση να μη γίνει δεκτό το παιδί, με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Η ένσταση δεν έγινε δεκτή από την 4η ΥΠΕ».

 

Έλεγχος στο Αριάδνη από την Αρχή Διαφάνειας μετά από εντολή του υπ. Υγείας

Αυτό που γίνεται είναι παράνομο από πλευράς οικοτροφείου, εφόσον η εισαγωγή του παιδιού έχει εγκριθεί από παντού, καθώς επίσης έχει κρατηθεί κρεβάτι στο όνομα του, διευκρινίζει η κ. Μπατζίνη επισημαίνοντας ότι « στο Αριάδνη η κάθε κλίνη πληρώνεται από ΕΣΠΑ».

Σύμφωνα άλλωστε με την ιστοσελίδα του οικοτροφείου «Στο πλαίσιο υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας - ΕΚΤ», η Ε.Ε.Π.Α.Α.( Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων) λειτουργεί «Οικοτροφείο για δεκαπέντε (15) ενήλικα άτομα χρονίως πάσχοντα από διαταραχές αυτιστικού φάσματος με χαμηλή λειτουργικότητα «ΑΡΙΑΔΝΗ ΙΙ».

Η μάνα εκφράζει φόβους ότι ενδεχομένως δεν θέλουν το παιδί της, γιατί είναι βαρύ περιστατικό και σημειώνει ότι ήδη πήγε μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας κλιμάκιο της Αρχής Διαφάνειας να κάνει έλεγχο στη δομή. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι πώς η συγκεκριμένη δομή αρνείται να δεχτεί το παιδί, εφόσον έχει λάβει εντολή από το υπουργείο υγείας, και ενώ η Αριστοτέλους έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση, όπως ορίζει ο νόμος, (η οποία όμως συνεχίζεται. Αυτό είναι ένα δεύτερο ερώτημα).

 

ΕΕΠΑΑ: Δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό- Η δομή δεν δέχεται τέτοια περιστατικά  

Θέσαμε το πρώτο ερώτημα στον ΓΓ της Ε.Ε.Π.Α.Α κ. Θωμά Καπέλο ο οποίος μας δήλωσε: «Το οικοτροφείο μας έχει άδεια λειτουργίας τύπου Α4, δηλαδή βάσει νόμου δέχεται άτομα με αυτισμό χαμηλής και μέσης λειτουργικότητας. Το συγκεκριμένο παιδί βρίσκεται σε μία ψυχιατρική κλινική με φυσική ακινητοποίηση και ως εκ τούτου είναι για οικοτροφείου τύπου Α8, δηλαδή οικοτροφείο που δέχεται άτομα με αυτισμό διεγερτικού τύπου.

Αυτά τα περιστατικά χρήζουν ειδικής φροντίδας από εξειδικευμένο προσωπικό σε 24ωρη βάση που εμείς δεν διαθέτουμε. Δεν είναι ότι δεν έχουμε προσωπικό. Δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης βάσει νόμου, εμείς στη δική μας δομή δεν μπορούμε να ακινητοποιήσουμε με φυσικά ή χημικά μέσα τον οποιοδήποτε ωφελούμενο. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι και ψυχιατρικό. Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε ούτε τη δική του ασφάλεια, ούτε και των άλλων ωφελουμένων».  

 

Το παιδί μου δεν είναι ακινητοποιημένο-Ψεύδονται

«Ψεύδονται. Το παιδί μου δεν είναι ακινητοποιημένο. Εξυπηρετείται μόνο του, είναι συνεργάσιμο και προσαρμόζεται», λέει η Αναστασία Μπατζίνη, από την πλευρά της, κάνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να δεχτούν το παιδί της, γιατί όπως λέει «στο Αριάδνη θα είναι πολύ καλύτερα από το να νοσηλεύεται στην Ψυχιατρική Κλινική».

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε και με το υπουργείο Υγείας και από το γραφείο της κυρίας Ράπτη μας διαβεβαίωσαν ότι είναι σε εξέλιξη επικοινωνία της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας με το φορέα που λειτουργεί το Οικοτροφείο, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.