NEA

Μητσοτάκης: Μισθοί, Υγεία, Παιδεία στην ατζέντα των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Μητσοτάκης: Μισθοί, Υγεία, Παιδεία στην ατζέντα των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Έχοντας στην φαρέτρα του το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Οικονομία, την Υγεία και την Παιδεία, θα πορευτεί προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το απόγευμα της Πέμπτης (25/5), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παραδώσει τα κλειδιά του πρωθυπουργικού γραφείου στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και για τις επόμενες 30 ημέρες θα εγκατασταθεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Αυτή θα είναι και η μοναδική αλλαγή σε σχέση με την προεκλογική δράση του Μαΐου καθώς ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν εκπονήσει ξανά ένα νέο κύκλο περιοδειών και ομιλιών σε όλη την χώρα που θα προτάσσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για ισχυρή ανάπτυξη την περίοδο 2023 -2027, την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας και της Παιδείας.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ειδικά οι δεσμεύσεις του κόμματος για την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού (στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας), το ρεαλιστικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας σε ολόκληρη την επικράτεια, και οι σαφείς δεσμεύσεις για νέες προσλήψεις υγειονομικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, έφεραν το κυβερνών κόμμα πιο κοντά σε κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά πλαισίωναν τα κόμματα της αριστεράς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων και των δημοσκοπικών δεδομένων είναι ότι και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα προτίμησαν στις κάλπες τη ΝΔ με ποσοστό 28,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ (MRB).

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κριθεί ως «ανεφάρμοστο» από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και για τον λόγο αυτό θα εντείνουν τις αναφορές τους στις δεσμεύσεις της ΝΔ για το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ και τη δημόσια εκπαίδευση προκειμένου να μην αφήσουν περιθώρια ελιγμών στο ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθούν οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ.

Αναφερόμενος την Τετάρτη στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και των exit polls, στη συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο θετικά, ως μία επιβράβευση της δουλειάς που έγινε την περίοδο 2019 -2023 αλλά κυρίως επειδή πίστεψαν ότι αυτά τα οποία έχουμε να τους πούμε για το δικό τους μέλλον, για τις δουλειές τους, για τους μισθούς τους, για τη δημόσια υγεία, έρχονται πιο κοντά στις δικές τους αναζητήσεις και στις δικές τους απόψεις για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ είπε στη συνέντευξη του ότι «στο μυαλό του δεν υπάρχουν δικαιολογίες, με την έννοια ότι εφόσον επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα έχει λάβει μία πολύ ισχυρή εντολή να προχωρήσει και να υλοποιήσει το πρόγραμμα της ΝΔ.

«Άρα, η έμφαση θα δοθεί προφανώς πρώτα και πάνω από όλα στην οικονομία. Εκεί παίζεται το παιχνίδι. Πρέπει να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μείωση της ανεργίας, περισσότερες επενδύσεις οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν σε καλύτερους μισθούς, με στοχευμένη μείωση της φορολογίας, με καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία είναι πολλά και θα κληθούμε να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια. Και, φυσικά, με έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα πεδία πολιτικής: υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, Δικαιοσύνη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στην χώρα μας αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα και στο μικροσκόπιο της ΕΕ καθώς στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, επισημαίνεται  ότι παρουσιάζει  σοβαρές δυσλειτουργίες σε ότι αφορά τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη η οποία είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη αλλά και στις ιδιωτικές πληρωμές των νοικοκυριών οι οποίες κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η ΕΕ σημειώνει επίσης ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθεί να είναι νοσοκομειακό και ότι θα απαιτηθεί η εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο της πρόσβασης στα νοσοκομεία (gatekeeping). Για την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα απαιτηθούν ισχυρότερα κίνητρα για την επέκταση του αριθμού των οικογενειακών γιατρών αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.