ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι περικοπές στην Walgreens Boots Alliance και η επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών ΠΦΣ και ΟΣΦΕ

Οι περικοπές στην Walgreens Boots Alliance και η επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών ΠΦΣ και ΟΣΦΕ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Βασίλης Μπιρλιράκης με ανάρτησή του στο fb σχολιάζοντας δημοσίευμα του Capital που αναφέρει ότι η γνωστή αλυσίδα φαρμακείων Walgreens Boots Alliance ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της καθώς εισέρχεται με μεγαλύτερη ορμή στον κλάδο της φροντίδας ασθενών υποστήριξε ότι το ειδικό ενδιαφέρον της είδησης δεν εστιάζεται στην περικοπή του εργατικού δυναμικού που προτάσσει με τον τίτλο του το δημοσίευμα αλλά «για εμάς τους φαρμακοποιούς το ειδικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο περιεχόμενο του άρθρου δηλ. στη στροφή τόσο της Walgreens όσο και της CVS στις υπηρεσίες υγείας».

Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στην τελευταία παράγραφο του δημοσιεύματος που κατά την άποψή του, έχει το «ζουμί» για τους φαρμακοποιούς: «Ο CEO της εταιρείας Roz Brewer προσθέτει με ταχύ ρυθμό νέα κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε διάφορα σημεία ανά τις ΗΠΑ και συνεργάζεται με ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να επεκτείνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από πλευράς Walgreens. 'Άλλωστε, και η ανταγωνίστριά της, CVS Health, πραγματοποιεί στροφή στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».

Όπως εξήγησε μιλώντας στο DailyPharmaNews ο κ. Μπιρλιράκης, «το γεγονός ότι δύο μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων των ΗΠΑ έχουν βάλει ως κεντρικό στόχο τον μετασχηματισμό των φαρμακείων τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας ενισχύει τη συζήτηση η οποία γινόταν επί χρόνια στη χώρα μας –και δεν γινόταν τυχαία- για το μοντέλο και το ρόλο του φαρμακείου. Και βέβαια η συζήτηση αυτή γινόταν στη χώρα μας αλλά όχι μόνο, ήταν μία συζήτηση που γινόταν εκτενώς σε διεθνές επίπεδο και έφτασε και στη χώρα μας από ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις διεθνείς τάσεις».

«Η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία», συνεχίζει ο κ. Μπιρλιράκης, «μέσα από τις βασικές της αρχές έχει περιγράψει το μοντέλο αυτό του φαρμακείου το οποίο θα έχει ως πυρήνα προφανώς το φάρμακο, τη διάθεση του φαρμάκου με τις διάφορες μορφές της, είτε με τη μορφή της εκτέλεσης της συνταγής είτε με τη μορφή της αντιμετώπιση ήσσονος σημασίας συμπτωμάτων ή ακόμη και μέσω της αυτοφροντίδας –με τη διάθεση των φαρμάκων που γίνεται μέσα από συγκεκριμένες κλινικές διαδικασίες και προϋποθέσεις- και με πυρήνα αυτό έρχονται διάφορες άλλες υπηρεσίες υγείας που αφορούν είτε το φάρμακο αυτό καθαυτό είτε συνδέονται με το φάρμακο και ευρύτερα την υγεία και δημιουργούν μία βεντάλια υπηρεσιών υγείας για το φαρμακείο.

Αυτό το μοντέλο είναι το μοντέλο που και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει υιοθετήσει και αυτό φάνηκε τόσο με τη στήριξη που έδωσε στις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και με τις προτάσεις του προς το Υπουργείο Υγείας για τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Αυτό ακριβώς το μοντέλο – δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά βέβαια, αφού εμείς είμαστε μέρος της οικογένειας των φαρμακοποιών, των Ελλήνων αλλά και της διεθνούς οικογένειας των φαρμακοποιών- υποστηρίζει και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.  

Και το στηρίζουμε τόσο ενισχύοντας το έργο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου όσο και διαμορφώνοντας τις απαραίτητες αυτές υποδομές μέσα στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών που θα στηρίξουν τις εκπαιδευτικές και όχι μόνον, ανάγκες των φαρμακοποιών, μελών και μη, στον μετασχηματισμό της καθημερινής τους πρακτικής εντός του φαρμακείου».

 

Για τον πρόεδρο της ΟΣΦΕ η συγκεκριμένη είδηση όχι μόνο επιβεβαιώνει την τάση που ήδη είχε καταγραφεί αλλά θα επιταχύνει και τις εξελίξεις.

«Το γεγονός ότι δύο πολύ μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων μπαίνουν σε μία τέτοια διαδικασία επιβεβαιώνει το μετασχηματισμό του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Θα έλεγα μάλιστα πως όχι μόνο επιβεβαιώνει μία τάση αλλά πλέον την καθιστά ως δεδομένη. Πάμε εκεί!

Ένα τέτοιο γεγονός, μία τέτοια εξέλιξη, όταν έρχεται από μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων προφανώς επιταχύνει τον μετασχηματισμό αυτό.

Επιβεβαιώνει την ορθή ρότα που έχει χαράξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η ΟΣΦΕ ενώ προφανώς φέρνει μία δημιουργική πίεση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση του φαρμακείου των υπηρεσιών».

Και επειδή πάντα στη χώρα μας οτιδήποτε αφορά τις εξελίξεις και έχει να κάνει με αλυσίδες φαρμακείων δημιουργεί μία –κατά βάση μη δικαιολογημένη- ανησυχία ο κ. Μπιρλιράκης κλήθηκε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα απαντώντας ευθέως ότι «σε καμία περίπτωση αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει την είσοδο ή μη είσοδο αλυσίδων φαρμακείων στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή στα άμεσα πλάνα τέτοιων εταιρειών ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή μας.   

Αυτό που δείχνει είναι ότι, εφόσον αυτές οι αλυσίδες κάνουν αυτή τη στροφή, τη στρατηγική αλλαγή, προφανώς βλέπουν πλέον και την αναγκαιότητα αλλά και το χρηματο-οικονομικό όφελος για το φαρμακείο από μία τέτοια στρατηγική αλλαγή.

Πλέον– και το έχω ήδη πει αυτό στο παρελθόν-  παύουμε να μιλάμε για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει να προσφέρονται υπηρεσίες υγείας μέσα από το φαρμακείο. Αυτό έχει τελειώσει. Το μόνο το οποίο πρέπει να συζητάμε είναι για το ποιες υπηρεσίες και το πως  θα προσφέρονται αυτές στους πολίτες.

Σε αυτή τη νέα φάση για τον φαρμακοποιό και το φαρμακείο, οι ΣΥ.ΦΑ. θα είναι παρόντες, όπου πλέον με τον πολλαπλό ρόλο που θα αναπτύξουν τόσο ως προμηθευτές φαρμάκων όσο και ως πάροχοι υπηρεσιών θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις πολλαπλές ανάγκες των  φαρμακοποιών, συνεταιρισμένων και μη, θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους βαθμούς οικονομικής και επαγγελματικής ανεξαρτησίας τους, θα συνεχίσουν να τους διαμορφώνουν το πλαίσιο εκείνο που θα τους επιτρέπει να επιτελούν με τον βέλτιστο τρόπο την κοινωνική – επαγγελματική αποστολή τους».