ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μεγάλο ζήτημα η έλλειψη γνωστού φαρμάκου για τον διαβήτη

Μεγάλο ζήτημα η έλλειψη γνωστού φαρμάκου για τον διαβήτη

Πρόβλημα για τον Απόστολο Βαλτά το ότι στον ιατρικό φάκελο δεν περιλαμβάνονται εργαστηριακές εξετάσεις. Πιστεύει ωστόσο ότι οι «καμπάνες» που έχει ήδη ρίξει ο ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς θα λειτουργήσουν παραδειγματικά αποτρέποντας κακή συνταγογράφηση του φαρμάκου.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι ελλείψεις της αγοράς στο συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκονται συνεχώς τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα. Ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» είπε ότι έχει δίκιο όλος αυτός ο κόσμος που ταλαιπωρείται και δεν μπορεί να βρει το συγκεκριμένο σκεύασμα εδώ και πολλούς μήνες, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί ουσιαστικά δεν φέρουν ευθύνη για ό,τι συμβαίνει αφού, όπως είπε «χωρίς ιατρική συνταγή, είτε είναι ελλειπτικό είτε όχι, δεν μπορούμε να δώσουμε φάρμακο».

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επιτρέπεται στο φαρμακείο με νόμο η προχορήγηση ενός φαρμάκου. Όπως εξήγησε, «εάν εσείς έχετε κλείσει ένα ραντεβού σ’ έναν γιατρό για να σας συνταγογραφήσει τα φάρμακά του, μετά από 15-20 μέρες μπορείς να πας στο φαρμακείο να τα πάρεις δανεικά υπό μορφή προχορήγησης και σε ένα μήνα το αργότερο θα πρέπει να τα γράψεις».

Για το συγκεκριμένο σκεύασμα σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση και σε παγκόσμιο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο γιατί είναι ένα φάρμακο καινοτόμο, ένα φάρμακο που γι’ αυτούς που μέχρι τώρα είχαν δοκιμάσει τα χάπια και δεν πήγαν καλά ή άλλες θεραπείες, έχει αποτελεσματικότητα γιατί ρίχνει αρκετά κάτω τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Όμως, όπως ανέφερε, «δυστυχώς εδώ συμβαίνει το εξής παράλογο για το οποίο και αναγκαστήκαμε και βγήκαμε πριν ένα μήνα και αναφέραμε και καταγγείλαμε και προβληματίσαμε όλον τον κόσμο. Είναι ότι υπάρχουν ασθενείς που τους δίνουν (σ.σ. οι γιατροί) τη (σ.σ. συγκεκριμένη) θεραπεία “μονοκοπανιά”. Δεν ξεκινούν με χάπια και με μία άλλη θεραπεία αλλά υπάρχουν γιατροί που γράφουν κατευθείαν την ένεση. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν άλλες περιπτώσεις –εγώ δεν θέλω να ψάξω “τι και πως”- όπου, επειδή δυστυχώς στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς δεν υπάρχουν εργαστηριακές εξετάσεις, οπότε μπαίνει ένας γιατρός, γράφει μια γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη υψηλή, παρακάμπτει το θεραπευτικό πρωτόκολλο και…», τελικά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «του γράφει την ένεση». 

Όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς, ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ ήδη έχει βρει γιατρούς οι οποίοι έδωσαν δοσομετρικά σχήματα και θεραπείες τέτοιες που δεν είναι για θεραπεία σακχάρου αλλά για παχυσαρκία.

Το θέμα για τον ίδιο είναι ότι δημιουργείται ωστόσο από όλο αυτό ένα «ντόμινο». «Καταλαβαίνω την πίεση που μπορεί να δέχεται ένας γιατρός αλλά εδώ υπάρχει το εξής θέμα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου. «Πρώτον απορυθμίσαμε όλους αυτούς τους ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία με τη συγκεκριμένη ένεση. Δεν τη βρίσκουν, απορυθμίστηκαν οι άνθρωποι αυτοί, ψάχνουν να βρουν άλλες θεραπείες. Δεύτερον, αυτοί που έπρεπε να πάρουν τη θεραπεία, που είχαν δοκιμάσει τα χάπια και δεν πήγαν καλά, δεν μπορούν να βρουν το φάρμακο. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι όλοι αυτοί οι ασθενείς μετακύλισαν τη θεραπεία σ’ ένα άλλο ενέσιμο, όμως φανταστείτε ότι αυτή η εταιρεία βγήκε και είπε ότι εγώ μπορώ να φέρω 1000 το μήνα. Όταν ξαφνικά όμως η ζήτηση έγινε 5000… Αυτό το ντόμινο έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην αγορά».

Ο κ. Βαλτάς ωστόσο φαίνεται αισιόδοξος για αποκατάσταση της τάξης. «Πιστεύω ότι επειδή υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στον ΕΟΠΥΥ και επειδή ήδη έχουν πέσει τα πρώτα πρόστιμα στους ορισμένους γιατρούς, πιστεύω ότι αυτό είναι προς παραδειγματισμό.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ένεση για παχυσαρκία με ορισμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να έχει περάσει από ανώτατη υγειονομική επιτροπή και δεύτερον θα πρέπει το άτομο που του χορηγείται να έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 ή πάνω από 27 και κάποια συνοσηρότητα.  

 

Θ. Κουτσούκης: Γελοίο να σκέφτεσαι να ζητήσεις το φάρμακο για να χάσεις βάρος

Ο κ. Θάνος Κουτσούκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας μιλώντας για το ίδιο θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή Formedia είπε ότι αυτή η υπόθεση με το να δίνεται το συγκεκριμένο σκεύασμα για το αδυνάτισμα έχει ξεκινήσει σαν μόδα στην Αμερική καθώς, όπως είπε, «εκεί ο κόσμος έτσι έχει μάθει να ζει, κατευθείαν πέφτουν –αυτοί κι εάν πέφτουν- σαν τα πρόβατα σε ό,τι ακούνε». Από την άλλη, συνέχισε, «οι φαρμακευτικές εταιρείες σαφώς και θέλουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα να δίνονται και για την παχυσαρκία, δεν έχουν πάρει όμως αυτή τη στιγμή έγκριση».

Για τον ίδιο είναι γελοίο και γι’ αυτόν που σκέφτεται να το ζητήσει και για όποιον γιατρό τυχόν το συνταγογραφήσει γνωρίζοντας ότι το παίρνει γι’ αυτόν το λόγο κάποιος, θα ήταν γελοίο και για οποιονδήποτε φαρμακοποιό θα είχε τη δυνατότητα να δώσει 2-3 και θα τα έδινε σε τέτοια περίπτωση…».

Όπως λέει ο κ. Κουτσούκης υπάρχουν άλλα σκευάσματα για την παχυσαρκία, πιο ήπια, φυτικά σκευάσματα. Αλλά πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου, τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεσαι. Δεν σε σώζει ένα σκεύασμα που θα κάνει υποτίθεται, θαύματα. Και δεν κάνει και θαύματα. Και να καταστρέψουμε και το πάγκρεας και να έχουμε κι άλλα προβλήματα που δεν τα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Είναι φάρμακα για τους διαβητικούς και πρέπει αυτοί να τα πάρουν γιατί εκεί δεν γίνεται αλλιώς.