NEA

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα προοπτικής μελέτης για τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα προοπτικής μελέτης για τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκίνων

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης GRAIL με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα πρώτης προοπτικής μελέτης στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (American Society of Clinical Oncology - ASCO) 2023 για το τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλού καρκίνου (MCED) για ασθενείς που παραπέμφθηκαν σε διαγνωστική παρακολούθηση για υποψία καρκίνου. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Η SYMPLIFY είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση του τεστ MCED, στην οποία συμμετέχουν 6.238 ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω στην Αγγλία και την Ουαλία, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για επείγουσες απεικονιστικές, ενδοσκόπηση ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τη διερεύνηση πιθανών καρκίνων γυναικολογικών, των πνευμόνων, του κατώτερου ή ανώτερου γαστρεντερικού ή για μη ειδικά συμπτώματα καρκίνου. Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα περιελάμβαναν: απροσδόκητη απώλεια βάρους (24,1%), αλλαγή στη συνήθεια του εντέρου (22%), μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία (16%), αιμορραγία από το ορθό (15,7%), κοιλιακό άλγος (14,5%), πόνος (10,6%), δυσκολία στην κατάποση (8,8%) και αναιμία (7,1%).

Τα αποτελέσματα του τεστ MCED συγκρίθηκαν με διαγνώσεις που προέκυψαν από παραδοσιακές μεθόδους διερεύνησης. Το τεστ ανίχνευσε σήμα καρκίνου σε 323 άτομα, σε 244 από τα οποία διαγνώστηκε καρκίνος με ? θετική προγνωστική αξία (PPV) 75,5%, αρνητική προγνωστική αξία (NPV) 97,6% και ακρίβεια 98,4%. Η συνολική ευαισθησία ήταν 66,3%, με εύρος από 24,2% στους καρκίνους σταδίου Ι έως 95,3% στο στάδιο IV, το οποίο επίσης αυξανόταν με την ηλικία..

Ο Sir Harpal Kumar, πρόεδρος της GRAIL Europe, δήλωσε: «Η παλαιότερη μελέτη PATHFINDER της GRAIL είχε δείξει ότι η προσθήκη του τεστ MCED στον τυπικό προσυμπτωματικό έλεγχο υπερδιπλασίασε τον αριθμό των καρκίνων που ανιχνεύθηκαν, σε σύγκριση με τον τυπικό έλεγχο μόνο σε ενήλικες χωρίς συμπτώματα ή υποψία καρκίνου.. Τώρα, τα δεδομένα της μελέτης SYMPLIFY επιβεβαιώνουν το πιθανό όφελος των εξετάσεων αίματος με το τεστ MCED με βάση τη μεθυλίωση ως διαγνωστικό βοήθημα για χρήση στον πληθυσμό των συμπτωματικών ασθενών. Τα νεότερα σημαντικά αποτελέσματα θα επικαιροποιήσουν την ανάπτυξη ενός βελτιστοποιημένου ταξινομητή για χρήση σε συμπτωματικούς ασθενείς με υποψία καρκίνου».