NEA

Μονάδα Παρηγορικής Φροντίδας δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη

Μονάδα Παρηγορικής Φροντίδας δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη

Μονάδα Παρηγορικής Φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται ο Ξενώνας Φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους και η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος».

Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΕΑΕ, που βρίσκονται στην Πυλαία  και έχουν παραχωρηθεί στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, γίνονται πάνω από 2.500 χημειοθεραπείες μηνιαίως σε αντίστοιχους ασθενείς στη Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος», η οποία  δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά της Μαριάννας Λάτση, εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και φιλοξενεί καρκινοπαθείς με τους συνοδούς τους στα 75 δωμάτια του Ξενώνα.

«Οι στόχοι μας για τη Βόρεια Ελλάδα είναι να δημιουργήσουμε μία Μονάδα Παρηγορικής Φροντίδας για να μπορέσουν οι ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες μέσα στον πόνο τους. Αυτό που κάνουμε είναι εντελώς αντίθετο με αυτό που τον τελευταίο καιρό ακούμε να λέγεται: “εντάξει, είναι στο τελευταίο στάδιο, τι να κάνουμε;”. Ο ανθρωπισμός είναι φροντίδα μέχρι την τελευταία στιγμή  και οι ευαίσθητοι άνθρωποι και τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας είμαστε στο πλευρό του ασθενούς. Και το ευχάριστο είναι ότι  και η πλειονότητα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού προσπαθούν και αυτοί. Είναι πολύ σκληρή η μοναξιά σε ανθρώπους που βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Δημιουργούμε, λοιπόν, αυτή τη Μονάδα διαχείρισης του πόνου και του τελικού σταδίου και ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Έχουμε κάνει κάποιες προσπάθειες  να μπορέσουμε να τη θέσουμε σε λειτουργία. Είμαστε στη φάση της εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων. Πάντα υπάρχει ενδιαφέρουν από χορηγούς και πάντα οι χορηγοί είναι το στήριγμά μας. Είναι άνθρωποι με ευαισθησίες και ελπίζουμε σε αυτούς. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να τη θέσουμε σε λειτουργία», ανέφερε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Νικόλαος Παπαγιαννίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την εκδήλωση «Το όραμα έγινε πράξη...και συνεχίζουμε...», που διοργανώνει απόψε, στις 20:30, η ΕΑΕ στον αίθριο χώρο της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» (Ερατούς 7, Πυλαία).

Η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται με σκοπό την παρουσίαση των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» και του Ξενώνα Φιλοξενίας ασθενών με καρκίνο και των συνοδών τους, καθώς και των μελλοντικών σχεδίων της ΕΑΕ για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν δημιουργηθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΕΑΕ και συνιστούν ένα πρωτοποριακό κέντρο ογκολογικής μέριμνας στη Μακεδονία.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλόπουλος ανέφερε ότι για τη λειτουργία της Μονάδας Παρηγορικής Φροντίδας διατίθεται ένας χώρος του Ξενώνα, ο οποίος δεν είχε παραχωρηθεί στο Θεαγένειο. «Αυτόν τον χώρο δεν το παραχωρήσαμε στο Θεαγένειο, γιατί θέλαμε να κάνουμε Μονάδα υποστηρικτικής φροντίδας στους καρκινοπαθείς, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, και αν τα καταφέρουμε θα είναι ένα πολύ μεγάλο έργο», εξήγησε ο κ. Φιλόπουλος.

Αναφερόμενος στα 65 χρόνια δράσης της ΕΑΕ, ο κ. Φιλόπουλος σημείωσε ότι η ΕΑΕ προσφέρει τα μεγαλύτερα ποσά στο ελληνικό δημόσιο για την προαγωγή της υγείας των καρκινοπαθών, μέσω του  Πανελληνίου Αντικαρκινικού Εράνου που διοργανώνει. Επισήμανε, επίσης, ότι η ΕΑΕ μέσω χορηγιών δημιουργεί κτίρια και υποδομές που τις παραχωρεί άνευ ανταλλάγματος στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν παρέλειψε να αναφέρει τις δωρεάν μαστογραφίες που παρέχει με μικρές και ευκίνητες κινητές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

«Έχουμε, επίσης, μία μονάδα για HPV test αλλά το πρόγραμμα Δοξιάδη κάπου αναστάλθηκε και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Συμμετέχουμε σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Είμαστε μια Εταιρεία η οποία προσπαθεί να παράγει έργο και μάλιστα με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας», πρόσθεσε ο κ. Φιλόπουλος.

Βασικοί άξονες της δράσης της ΕΑΕ είναι:

- Η ενημέρωση του πληθυσμού

- η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση,

- Η ψυχοκοινωνική στήριξη ασθενών και φροντιστών,

- η επιστημονική ενημέρωση λειτουργών υγείας και

- η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

«Η τελευταία μεγάλης ηθικής και υλικής αξίας προσφορά της ΕΑΕ ήταν η παραχώρηση των ιδιόκτητων εγκαταστάσεών της στην Πυλαία Θεσσαλονίκης προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Θεαγένειο”, όπου μετά και από συνεργασία και χορηγία από το Ίδρυμα Λάτση, ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδος Ημερήσιας Νοσηλείας ασθενών με νεοπλασματική νόσο “Νίκος Κούρκουλος”. Στις εγκαταστάσεις αυτές γίνονται πάνω από 2.500 θεραπείες μηνιαίως σε αντίστοιχους ασθενείς από όλη τη Βόρειο Ελλάδα και φιλοξενούνται με τους συνοδούς τους στα 75 δωμάτια του Ξενώνα μας. Αυτή, τη μεγάλης πνοής πολυδιάστατη προσφορά, θα θέλαμε να κοινοποιήσουμε προς το κοινό της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος», σημειώνει ο κ. Φιλόπουλος.