ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μνημόνιο συνεργασίας με πολλές προοπτικές μεταξύ ΟΣΦΕ και Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μνημόνιο συνεργασίας με πολλές προοπτικές μεταξύ ΟΣΦΕ και Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Έρχoνται νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα αφορούν το κοινοτικό φαρμακείο

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μία ισχυρή ακαδημαϊκή ομπρέλα έχει πλέον στη διάθεσή της η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών  Ελλάδας (ΟΣΦΕ) μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στην ίδια και στο Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας (Τ.Ε.Υ.Π.Λ.) στοχεύοντας μέσω του ΑΡΕΤΑΙΟΣ- Κέντρο Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών Ελλάδος- να εμβαθύνει στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών της κοινότητας, δίνοντας έμφαση στους τομείς της κλινικής φαρμακευτικής πρακτικής, των υπηρεσιών υγείας και της δημόσιας υγείας.

Το Μνημόνιο που υπογράφηκε την Τετάρτη, 12 Ιουλίου επικυρώνει την συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο οργανισμών τους τελευταίους 24 μήνες και αποσκοπεί στην περαιτέρω επέκτασή της. Η συνεργασία αφορά την ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης σε τομείς που άπτονται της φαρμακευτικής πρακτικής στο κοινοτικό φαρμακείο. Ως προς την εκπαίδευση, η συνεργασία στοχεύει στο σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση μακροχρόνιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βραχυχρόνιων προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών αλλά και προγραμμάτων εκπαίδευσης ασθενών. Όσο για την έρευνα, η συνεργασία στοχεύει στο σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων στα ερευνητικά πεδία του φαρμακείου της κοινότητας.

Το Μνημόνιο υπογράφηκε εκ μέρους της Ο.Σ.Φ.Ε. από τον κ. Βασίλη Μπιρλιράκη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, και εκ μέρους του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αναπληρωτή Καθηγητή Δρ. Χρίστο Πέτρου παρουσία του Ανώτερου Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας, Καθηγητή Κυριάκου Φελέκη, και της Συντονίστριας του Προγράμματος Φαρμακευτικής, Επίκουρης Καθηγήτριας Δρας Αλίκης Πελετίδη που ήταν αυτή που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνομολογηθεί μια τόσο σημαντική συμφωνία.

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πρότυπου Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Πρακτικής, μοναδικού στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο, το οποίο σχεδιάστηκε βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP) για το φαρμακείο του μέλλοντος, ως κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Για τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς, για τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, για την Ομοσπονδία η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αποτελεί μεγάλη χαρά, που πηγάζει τόσο από το γεγονός ότι η συνεργασία αυτή έχει ήδη περιεχόμενο - υπενθυμίζουμε τον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής για το πρότυπο φαρμακείο του 2030 και τη δημιουργία του εργαστηρίου φαρμακευτικής πρακτικής - όσο από το ότι οι δύο οργανισμοί μοιράζονται το ίδιο όραμα για τη φαρμακευτική και ειδικότερα για το φαρμακείο της κοινότητας, ένα όραμα που θέλει όχι το προϊόν αλλά τη σχέση φαρμακοποιού – ασθενή στο επίκεντρο.

 Η κ. Αλίκη Πελετίδη Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Επίκουρη Καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής, μίλησε στο DailyPharmaNews γι’ αυτή τη συνεργασία εξηγώντας ότι στόχος είναι η προσφορά νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών  με την προηγμένη φαρμακευτική πρακτική στην κοινότητα με αντικείμενο την ανάπτυξη των κλινικών δεξιοτήτων των φαρμακοποιών. Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εστιάζουν στο κοινοτικό φαρμακείο θα περιλαμβάνουν θέματα προαγωγής υγείας, πρόληψης, εκπαίδευσης και διαχείρισης ασθενών ενώ θα περιλαμβάνουν και εκπαίδευση σχετικά με τα συνεταιριστικά φαρμακεία.

Αυτό για την ίδια είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό γιατί, όπως αναφέρει «για να πάμε στο Υπουργείο μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ΟΣΦΕ και να πούμε ότι θέλουμε χρήματα για τις υπηρεσίες θα πρέπει να αποδείξουμε ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν να τις προσφέρουν και μάλιστα με δομημένο τρόπο. Δεν μιλάω για το ότι ένας φαρμακοποιός μπορεί να μετρήσει μία αρτηριακή πίεση ή να κάνει μία μέτρηση σακχάρου. Υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσίες τις οποίες σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακοποιών, ο φαρμακοποιός είναι σε θέση να κάνει μετά από συγκεκριμένη εκπαίδευση κι εμείς ουσιαστικά θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τους φαρμακοποιούς που είτε ήδη εργάζονται είτε φοιτούν, τελειώνουν τη φαρμακευτική και επιθυμούν να εργαστούν στο κοινοτικό φαρμακείο, να είναι έτοιμοι, να έχουν τα εφόδια για να μπορέσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο φαρμακείο, όχι τις βασικές, δεδομένες υπηρεσίες αλλά υπηρεσίες πολύ πιο εξειδικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες του πολίτη. Έχουμε παραδείγματα από πολλές χώρες που το έχουν κάνει αυτό, όπως η Αγγλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι σκανδιναβικές χώρες, που δείχνουν ότι ο φαρμακοποιός όντως μπορεί να αλλάξει, να έχει πιο ποιοτικό ρόλο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε θεσμοθετημένο ρόλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είμαστε πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης άρα πέρα από τον εμβολιασμό ή τα rapid τεστ που είναι υπηρεσίες, μπορούμε να πάμε παρακάτω, να παρέχουμε πολύ περισσότερες. Οι ακαδημαϊκοί πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους φαρμακοποιούς για να είναι σε θέση να τις παρέχουν».

Ο μεγάλος στόχος σύμφωνα με την κ. Πελετίδη είναι το Κέντρο δια βίου μάθησης που προωθεί η ΟΣΦΕ. Αυτό  ουσιαστικά θα προσφέρει προγράμματα στους φαρμακοποιούς οι οποίοι μετά θα αξιολογούνται και θα επικαιροποιείται η γνώση τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτά τα προγράμματα, όπως εξηγεί, «δεν θα έχουν τη λογική των απλών ενημερωτικών webinars που ο φαρμακοποιός μπορεί να τα βλέπει κι αυτό μόνο. Θα υπάρχει ένας εκπαιδευτικός χαρακτήρας κι ένας χαρακτήρας αξιολόγησης. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος μας».   

Όπως είπε ο Πρόεδρος του του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Χρίστος Πέτρου στο DailyPharmaNews ανοίγονται νέοι δρόμοι για την έρευνα και εκπαίδευση της Εφαρμοσμένης φαρμακευτικής πρακτικής με την υιοθέτηση των πλέον συγχρόνων προτύπων βασισμένων στους αναπτυξιακούς στόχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής (FIP).