ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Άμεσα αποτελέσματα ζητά ο Χρυσοχοΐδης από τη νεοσύστατη Επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων

Άμεσα αποτελέσματα ζητά ο Χρυσοχοΐδης από τη νεοσύστατη Επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα η εκτίμηση από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του, ότι ο νέος Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι αποφασισμένος, αν και μη έχων ο ίδιος σχέση με το συγκεκριμένο χώρο -καθότι είναι δικηγόρος στο επάγγελμα- να αφήσει έργο πίσω του ως αρμόδιος Υπουργός.

Το στοίχημα βεβαίως δεν είναι εύκολο και τα εμπόδια πολλά καθώς ο συγκεκριμένος χώρος εξακολουθεί να είναι γεμάτος από τα «πιράνχας» που τον λυμαίνονται όπως είχε αναφέρει τον Απρίλιο του 2000 ως Υπουργός Υγείας ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αλλά έχει μεγάλη σημασία να βλέπεις έναν υπουργό από την αρχή της θητείας του να κινείται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης σοβαρών διαχρονικών ζητημάτων.

Από τις πρώτες μέρες λοιπόν που ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Χρυσοχοϊδης έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων (δες εδώ) δημιουργώντας την προσδοκία ότι επιτέλους ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα μπαίνει στο μικροσκόπιο προκειμένου να εξεταστούν σοβαρά όλες οι πτυχές του με σκοπό την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του DailyPharmaNews αυτό το προσωπικό ενδιαφέρον το οποίο οδήγησε στην ανακοίνωση της σύστασης μίας νέας επιτροπής για να παρακολουθεί τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη διαθεσιμότητά τους δεν είναι για το θεαθήναι αλλά είναι πραγματικό και ουσιαστικό.

Έτσι ενώ η επίσημη ανακοίνωση της σύστασης της επιτροπής ήρθε στις 4 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή ήδη έχει συνεδριάσει 6 φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μάλιστα από τις  συνεδριάσεις αυτές προέκυψαν και αποφάσεις.

Οι πληροφορίες επίσης λένε ότι με τη σύσταση της επιτροπής ο Υπουργός δεν καλύπτει επικοινωνιακές ανάγκες καθώς θέλει άμεσα και απτά αποτελέσματα. Επ’ ουδενί δεν επιθυμεί ούτε τους επαγγελματίες υγείας -κατά βάση τους φαρμακοποιούς- να ταλαιπωρούνται ψάχνοντας φάρμακα που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν στην αγορά ούτε -ακόμη περισσότερο- τους πολίτες να μη βρίσκουν τη θεραπεία που έχουν ανάγκη. Η εντολή του Υπουργού είναι σαφής: Ο Έλληνας ασθενής να μην περιμένει για να πάρει το φάρμακό του! Και μάλιστα πάει κι ένα βήμα παραπέρα καθώς ζητά όχι μόνο να υπάρχει θεραπεία αλλά επιπλέον να υπάρχει και πρόβλεψη ώστε να μην φτάνει στο σημείο να αναζητά τη θεραπεία που έχει ανάγκη. Γι΄ αυτό απαιτεί «γρήγορες κινήσεις» και η δουλειά της επιτροπής είναι να βρει τον τρόπο να εντοπίζει ταχύτατα τα προβλήματα ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα.   

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται για το γεγονός ότι σε αυτήν την επιτροπή δεν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπος από πλευράς Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου υπάρχει ο αντίλογος ότι την επιτροπή απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι κρατικών φορέων με τους εκπροσώπους των επίσημων φορέων των κρίκων της αλυσίδας του φαρμάκου να μένουν συνολικά εκτός.

Ήδη άλλωστε μέσα στην επιτροπή υπάρχουν αρκετοί φαρμακοποιοί και γενικότερα άνθρωποι που έχουν μία καλή εικόνα για το πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ελλείψεων σε άλλες χώρες.

Ακριβώς λοιπόν επειδή πλέον στην Ελλάδα υπάρχει μία μεγάλη εμπειρία που έχει οδηγήσει στη γνωστή φράση «εάν θέλεις κάτι να μη γίνει ποτέ, φτιάξε μία επιτροπή» με τον κόσμο να ακούει με μεγάλη δυσπιστία τέτοιες ανακοινώσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης θέλει απτά αποτελέσματα για να μην «τσουβαλιαστεί», να μην απαξιωθεί αυτή η προσπάθειά του στα μάτια της κοινωνίας.

Η αλήθεια είναι πως πλέον –και με τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία- δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην έχει αποτελέσματα αυτή η προσπάθεια.

Το DailyPharmaNews παρακολουθεί με συστηματικό τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα και θεωρεί ότι με συστηματικό τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσει και η πολιτεία σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.     

Για κάθε φάρμακο που λείπει από την ελληνική αγορά πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο το ότι δεν φταίνε κάποια από τα «πιράνχας» που λυμαίνονται το χώρο σε βάρος της υγείας των πολιτών.   

     

Τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων είναι:

  1. ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.
  2. ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ ΘΕΑΝΩ, Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
  3. ΤΣΟΥΜΑ ΝΙΚΗ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α.
  4. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  5. ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  6. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός – Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.
  7. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.).
  8. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  9. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
  10. ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, Δικηγόρος, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας.
  11. ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Δρ. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, MSHEM, MSIS, BSc (CS).

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται ο ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.