ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Γαγάτσης: Ο «Ιανός» ήταν πταίσμα μπροστά σε αυτό που ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες μέρες

Δ. Γαγάτσης: Ο «Ιανός» ήταν πταίσμα μπροστά σε αυτό που ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες μέρες

Μεγάλο το πρόβλημα με τους ανθρώπους  που πάσχουν από ασθένειες και χρειάζονται άμεση πρόσβαση στο αναγκαίο γι’ αυτούς φάρμακο

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το φόβο για το τι θα αποκαλύψει η επόμενη μέρα της σφοδρότατης κακοκαιρίας Daniel που με μανία χτύπησε πολλές περιοχές της χώρας – ειδικά τη Θεσσαλία- όταν αρχίσουν να υποχωρούν τα νερά από τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει και έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε λίμνες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης μιλώντας στο DailyPharmaNews.

Kαι ο φόβος αυτός δεν έχει να κάνει μόνο με τις τεράστιες καταστροφές που θα αποκαλυφθούν σε όλη την έκτασή τους αλλά και με την πιθανότητα να υπάρχουν νεκροί από τα ορμητικά νερά.

Ο νομός Καρδίτσας ήταν ο νομός που είχε πληγεί περισσότερο από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό» πριν τρία χρόνια. Τεράστιες καταστροφές, τέσσερις νεκροί μεταξύ των οποίων και μία φαρμακοποιός κι όμως σύμφωνα με τον κ. Γαγάτση, αν και είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να μπορεί κανείς να έχει μία καλή εικόνα των προβλημάτων που αφήνει πίσω του ο Daniel, ο Ιανός ήταν πταίσμα μπροστά σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Τα τωρινά φαινόμενα ήταν πολλαπλάσια αυτών που είχαμε ζήσει τότε. Μιλάμε για περιοχές που έχουν βουλιάξει στο νερό. Οι μετακινήσεις είναι απαγορευτικές. Είμαι Τρίκαλα και δεν έχω πρόσβαση να πάω στον Παλαμά απ’ όπου κατάγομαι, μία περιοχή που έχει πληγεί πάρα πολύ. Οι γονείς μου μένουν εκεί, σε σπίτι στον 1ο όροφο και δεν μπορούν να μετακινηθούν να πάνε στο φαρμακείο να δουν τι γίνεται. Έχουν χαθεί τα πάντα κάτω από το νερό».

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ακόμη και μία εκτίμηση για το πως έχει η κατάσταση είναι παρακινδυνευμένη. «Ελπίζω να έχω μία εικόνα αύριο. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι τα φαρμακεία της περιφέρειας έχουν πληγεί. Δεν ξέρω το μέγεθος των ζημιών. Και δεν είναι μόνο οι ζημιές. Είναι και οι συνέπειές τους».

Ήδη ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η πρόσβαση των πολιτών στην αναγκαία γι’ αυτούς φαρμακοθεραπεία. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας  «εδώ δεν περιμέναμε αυτή τη φορά τόσο όγκο νερού και τόση ζημιά γι’ αυτό και τελικά ίσως να δούμε τόσο μεγάλη καταστροφή. Ο Παλαμάς για παράδειγμα χθες είχε 30-40 πόντους νερό, ήταν πλημμυρισμένος αλλά το νερό έφτανε στα πλατύσκαλα των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Τα ξημερώματα σήμερα όμως έσπασε ένα ανάχωμα ενός ποταμού γεγονός που έφερε μεγάλο όγκο βρόχινου νερού και το κατεύθυνε προς τον Παλαμά με αποτέλεσμα το ύψος του νερού πλέον να φτάνει και να ξεπερνά το 1,5 μέτρο».

Γενικότερα αυτή τη φορά σε αντίθεση με την προηγούμενη που οι μεγαλύτερες καταστροφές είχαν γίνει μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, το πρόβλημα αφορά της περιφέρεια. Και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει μία εικόνα της καταστροφής. «Αφού», σύμφωνα με τον κ. Γαγάτση,  «οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, προέχει το να σωθούν και σε δεύτερο χρόνο, όταν υποχωρήσουν τα νερά, θα μπορούν να πάνε στα φαρμακεία τους. Υπάρχουν κάποια χωριά που έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί, φαίνονται μόνο οι στέγες των σπιτιών. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει να πάει στις επιχειρήσεις τους. Μένει στο σπίτι περιμένοντας να ηρεμήσουν τα πράγματα».

Το γεγονός αυτό δυσκολεύει, όπως προαναφέρθηκε, την πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο. Ενώ στον «Ιανό» που επλήγη κατά κύριο λόγο η πόλη της Καρδίτσας, υπήρχαν κάποια φαρμακεία που ο κόσμος μπορούσε να εξυπηρετηθεί, τώρα δεν συμβαίνει το ίδιο. «Καταρχήν ήταν προσβάσιμη η Καρδίτσα είτε με τα πόδια είτε με κάποιο όχημα. Στον Παλαμά αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι κινούνται με βάρκες, εξηγεί ο κ. Γαγάτσης. «Ο κόσμος αυτός δυστυχώς για μία – δύο μέρες τουλάχιστον θα είναι χωρίς φάρμακα» αναφέρει, και βέβαια το θέμα είναι οι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκύψουν για την υγεία τους.  Γι’ αυτό εκτός του θέματος της αποκατάστασης των όποιων ζημιών στα φαρμακεία, αυτή τη στιγμή προέχει να υπάρξουν κάποιες κινήσεις ώστε να εφοδιαστούν οι ασθενείς με τα αναγκαία γι’ αυτούς φάρμακα.