NEA

Πρόεδρος «Αργώ»: Πως γίνεται η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στο πεδίο - Όλο το σχέδιο

Πρόεδρος «Αργώ»: Πως γίνεται η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πληγέντων στο πεδίο - Όλο το σχέδιο

Η αποκατάσταση θα είναι μακρόχρονη - Συζητείται η εγκατάσταση έξι σταθερών κλιμακίων για εξειδικευμένη φροντίδα

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

«Η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι η μεγαλύτερη σε όγκο που έχουμε παρέμβει ποτέ. Ξεπερνάει τον Έβρο, το Μάτι και τη Βόρεια Εύβοια. Τώρα έχουν πληγεί έξι στα δέκα σπίτια, ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις ήταν 1 ή 2 στα 10 σπίτια. Ποτέ ξανά δεν είχαμε συμβάν που να αφορά τέσσερις νομούς, και ποτέ ξανά δεν είχαμε συμβάν τόσο πολλών ημερών, καθώς υπάρχουν ακόμη περιοχές που λαμβάνουν 112, είτε για εκκένωση, είτε για πρόληψη. Όπως επίσης δεν έχουμε ξαναβρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν με τον ενεργό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που υπάρχει αυτή τη φορά. Η τραγικότητα της κατάστασης δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, αν σκεφτείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για τους οποίους ο Ντάνιελ αποτελεί δεύτερο τραύμα, καθώς έχουν βιώσει και τον Ιανό. Επίσης η πλειονότητα των πληγέντων είναι ηλικιωμένοι, γιατί αυτοί έχουν και τα παλαιότερα σπίτια. Έχουν πληγεί σε επίπεδο οικονομικό και επιβίωσης με απώλεια του 100% της φυτικής ή ζωικής παραγωγής τους, με αποτέλεσμα να έχουν πάρα πολλούς φόβους για το πώς θα βγάλουν το χειμώνα, αλλά και πώς θα ανακάμψουν. Κάποιοι μάλιστα δεν βρίσκουν νόημα να συνεχίζεται η ζωή τους, όπως μας λένε.

Ματαιωμένοι αισθάνονται όμως και οι άνθρωποι της παραγωγικής ηλικίας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, για αυτό και δεν είναι λίγοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον τόπο».

Οι δραματικές επισημάνσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ» Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Μπαλτά συντονίζει κατόπιν εντολής του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου τις δράσεις στη Θεσσαλία για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων.

Το σχέδιο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης υλοποιείται σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, ενώ εκτός από την Ομοσπονδία ΑΡΓΩ συμμετέχουν και πολλοί φορείς ψυχικής υγείας όπως: ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, ΑμΚΕ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ, ΕΠΑΨΥ, ΑμΚΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, ΠΕΨΑΕΕ, ΑμΚΕ ΔΙΟΔΟΣ, ΘΕΨΥΠΑ και ΕΨΥΚΑ.

«Από την προηγούμενη Παρασκευή βρισκόμαστε στη Θεσσαλία και αναπτύξαμε ένα δίκτυο υπηρεσιών και στους τρεις νομούς που υπάρχει πρόσβαση μέχρι ώρας, δηλαδή Λάρισα-Καρδίτσα και Τρίκαλα», αναφέρει στο DailyPharmaNews ο κ. Θεοδωρουλάκης, για να επισημάνει στη συνέχεια, ότι έγιναν δύο προσπάθειες προσέγγισης του Πηλίου μέσα στην περασμένη εβδομάδα, οι οποίες ήταν όμως άκαρπες. Εξ αυτού του λόγου στον Βόλο, υπάρχει επικοινωνία με τους πολίτες μέσω τηλεφώνου, από τις δομές Ψυχικής Υγείας της ΑμΚΕ Δίοδος.

 

Έχουν εκπαιδευτεί επί τόπου περισσότεροι από 200 επαγγελματίες υγείας και εθελοντές

«Εμείς παρεμβαίνουμε στους 3 νομούς με 8 κλιμάκια τα οποία αποτελούνται από 37 ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες/ες και πολλούς εθελοντές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τις πρώτες μέρες υποστηρίξαμε τις στέγες φιλοξενίας των πληγέντων στο Φανάρι, τον Παλαμά Καρδίτσας, καθώς και στο γηροκομείο της πόλης. Επισκεφθήκαμε ξενοδοχεία της Λάρισας και των Τρικάλων που φιλοξενούνται οι πλημμυροπαθείς, και στη συνέχεια αφού κάναμε καταγραφή των αναγκών των ανθρώπων που έχουν χάσει τα σπίτια τους, και έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους, ξεκινήσαμε πόρτα-πόρτα στα χωριά που υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την αντίστοιχη υποστήριξη».

Όπως εξηγεί ο διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, τα κλιμάκια κάνουν ενεργητική ακρόαση στους πληγέντες και δεν τους πιέζουν να μιλήσουν. «Αφήνουμε ελεύθερα να εκφραστούν και τους δηλώνουμε ότι είμαστε εκεί για κάθε ανάγκη τους, έτσι ώστε να μη νιώθουν αβοήθητοι. Έχουμε ήδη μοιράσει και κάποια είδη πρώτης ανάγκης όπως καθαριστικά υλικά προστασίας, γάντια, μάσκες, καθώς και νερά, αλλά και κάποια είδη διατροφής, σε συνεργασία και με τους δήμους της περιοχής. Παράλληλα τους ενημερώνουμε για τις βασικές οδηγίες προστασίας Δημόσιας Υγείας, γιατί αρκετοί μας το ζητούν».

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του σχεδίου είναι η εκπαίδευση εθελοντών, η οποία όπως μας λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης έχει ήδη αρχίσει και γίνεται επί τόπου, γιατί, όπως τονίζει η αποκατάσταση θα είναι μακρά. «Για αυτό και συζητάμε με τον υφυπουργό τον κ. Βαρτζόπουλο την εγκατάσταση έξι σταθερών κλιμακίων, για την συνέχιση της ψυχολογικής υποστήριξης, εξειδικευμένα. Ήδη όμως πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις σε περισσότερους από 200 επαγγελματίες υγείας και εθελοντές, στους Δήμους Τρικκαιών και Καρδίτσας στις Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής Υγείας».

 

Υποστήριξη για διασώστες και εργαζόμενους στα τοπικά Νοσοκομεία

Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 ενεργοποίησε επιλογή για τους πληγέντες

Ωστόσο υποστήριξη χρειάζονται και οι διασώστες, αλλά και το προσωπικό των τοπικών Νοσοκομείων, καθώς είναι πολύ πρόσφατο και το δυστύχημα στα Τέμπη, που εξυπηρέτησαν οι ίδιοι άνθρωποι. Για αυτό και όπως λέει ο συντονιστής των δράσεων, έχει ζητηθεί από την 5η ΥΠΕ να γίνουν εστιασμένες ομάδες αποφόρτισης αυτών των εργαζομένων. «Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, που λειτουργούσε στα λοκ ντάουν της πανδημίας και πρόσφατα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, τώρα έχει ενεργοποιήσει ειδική επιλογή, την επιλογή 3, για ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πλημμυροπαθών». 

Όσον αφορά την ψυχοκοινωνική στήριξη μαθητών εκπαιδευτικών και γονέων ή κηδεμόνων, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, υλοποιεί ήδη από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, σχετικό πρόγραμμα με τηλεκπαίδευση εκπαιδευτικών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, αλλά και δια ζώσης επισκέψεις κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές όπου υπάρχει πρόσβαση. Στη συνέχεια θα γίνουν ατομικές συνεδρίες μαθητών και γονέων, όπου κριθεί απαραίτητο, ενώ θα διαμοιραστεί σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και υλικό για τη διαχείριση κρίσεων, που τώρα ετοιμάζεται.