ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τους συνεταιρισμούς

Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τους συνεταιρισμούς

Οι καταστροφές που έπληξαν την χώρα το 2023 και ειδικότερα την Θεσσαλία δείχνουν πως οι τοπικές κοινότητες έχουν ανάγκη από υψηλότερα επίπεδα συνεργασίας από αυτά που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μέσα από τους Συνεταιρισμούς τονίζουν οι πέντε μεγαλύτεροι συνεταιριστικοί οργανισμοί της χώρας μας –μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα σημαντικό μήνυμα για το διεθνές συνεταιριστικό κίνημα και τους συνεταιρισμούς που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο –μεταξύ αυτών είναι και οι 25 φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί που λειτουργούν στη χώρα μας- έστειλε ο ΟΗΕ μέσα από τη δημοσίευση της έκθεσης του Γενικού του Γραμματέα Αντόνιο Γκουτιέρες για το 2023 με την οποία καλεί τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα για τους συνεταιρισμούς προκειμένου να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της Ατζέντας του 2030.

Η έκθεση τονίζει την σημασία του επιχειρηματικού οικοσυστήματος ως βασικό τρόπο υποστήριξης των συνεταιρισμών στην προσπάθεια τους για αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για όλους. Οι συστάσεις επικεντρώνονται στην έρευνα, τα δεδομένα, τον πολιτικό διάλογο, την τεχνική υποστήριξη και την ανάπτυξη ικανοτήτων.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε μετά το ψήφισμα 76/135 της Γενικής Συνέλευσης του 2021. Περιγράφει βασικές πολιτικές και δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους συνεταιρισμούς να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για την υποστήριξη των κρατών μελών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), μεταξύ άλλων την παροχή αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την προώθηση της εξάλειψης της φτώχειας και την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 26 Σεπτεμβρίου για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος σχετικά με τους συνεταιρισμούς στην κοινωνική ανάπτυξη.

Σε κοινό δελτίο Τύπου των 5 μεγαλύτερων Συνεταιριστικών οργανισμών της Ελλάδας (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και Πανελλήνια Ομοσπονδία των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης –Π.Ο.ΚΟι.Σ.Π.Ε.) με το οποίο ουσιαστικά υιοθετείται το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία τονίζεται ότι «στην έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, επικροτεί τον τρόπο με τον οποίο οι συνεταιρισμοί προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στις 3 διαστάσεις της, αυτή της κοινωνικής ανάπτυξης, της οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στην “κοινωνική ένταξη και την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας”». Επισημαίνεται ωστόσο ότι αν και τα κράτη μέλη έχουν αναγνωρίσει τους συνεταιρισμούς ως βασικούς εταίρους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως λέει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το 2023, «συνεχίζουν να διαδραματίζουν σχετικά μικρό ρόλο στις συνολικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και πρακτικές, σε σύγκριση με την τεράστια εν δυνάμει συνεισφορά που μπορούν να έχουν».

Και συνεχίζει το δελτίο Τύπου με τα λόγια του Ariel Guarco, Προέδρου της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA): «Ολοένα και περισσότερο, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το επιχειρηματικό μας μοντέλο ως βασικό παράγοντα για την πρόοδο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας και της δύναμης που επιδεικνύουμε σε κάθε κοινότητα για να ανταποκριθούμε στις κύριες προκλήσεις της παγκόσμιας ατζέντας. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τις κυβερνήσεις θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε ένα μοντέλο συνεργασίας σε κάθε χώρα, σε κάθε περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λαοί του κόσμου και το περιβάλλον έχουν επειγόντως ανάγκη από το να ενισχυθεί ένα σύστημα οικονομικών σχέσεων που διασφαλίζουν ευημερία, ισότητα, δημοκρατία και ειρήνη».

Το συνεταιριστικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, όπως περιγράφεται από τον ΟΗΕ, περιλαμβάνει 5 βασικές δράσεις:

- Πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον

- Εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων

- Κουλτούρα συνεργασίας

- Χρηματοδότηση

- Δημιουργία δικτύων και συνεργασιών.

Δίνονται δύο περιπτωσιολογικές μελέτες ως παραδείγματα επιτυχημένων συνεταιριστικών οικοσυστημάτων που ενσωματώνουν όλα τα βασικά στοιχεία: τα παραδείγματα συνεργασίας των συνεταιρισμών του Mondragon στην Ισπανία και το κίνημα Kibbutz στο Ισραήλ. Άλλα παραδείγματα μπορείτε να βρείτε εδώ. «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματος για εναλλακτικούς τύπους επιχειρήσεων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική και να βρούμε τους μηχανισμούς μέσω των οποίων μπορούν να ενδυναμωθούν σε επίπεδο πολιτικής ώστε να αποφέρουν μεγαλύτερο όφελος στις κοινότητές τους», αναφέρει το κείμενο.

Η έκθεση κάνει 4 βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης και ενίσχυσης των συνεταιρισμών ως επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων για να αυξήσουν την ικανότητά τους να υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αυξάνουν την οικονομική και κοινωνική ευημερία:

- Χρήση της προσέγγισης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, καθώς και υποστήριξη για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να οικοδομηθεί μια σταθερή βάση για τεκμηριωμένες πολιτικές.

- Να συλλεχθούν ολοκληρωμένα και διεθνώς συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με το ρόλο των συνεταιρισμών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και την εφαρμογή των ΣΒΑ.

- Ενσωμάτωση συνεταιρισμών στα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια και στις αναφορές για την πρόοδο των ΣΒΑ.

- Παροχή τεχνικής υποστήριξης και βοήθειας για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την προώθηση της συνεχούς ανάπτυξης των συνεταιρισμών για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Αυτή η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συζήτησης στο πλαίσιο της Συνάντησης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων (EGM) για τους Συνεταιρισμούς στην Κοινωνική Ανάπτυξη που διοργανώθηκε από το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UN DESA) τον Μάιο, στην οποία συμμετείχε η ICA. Οι εμπειρογνώμονες προέρχονται από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από τον ακαδημαϊκό χώρο, επαγγελματίες από το συνεταιριστικό κίνημα και κυβερνητικά τμήματα υπεύθυνα για τους συνεταιρισμούς. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Και ο δελτίο Τύπου των 5 μεγαλύτερων Συνεταιριστικών Οργανισμών της χώρας μας καταλήγει:

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν εδώ και καιρό το συνεταιριστικό κίνημα ως βασικό εταίρο για την ενίσχυση της κοινωνικής ανάπτυξης και τους συνεταιρισμούς ως πολύ κατάλληλες επιχειρήσεις για την επίτευξη των ΣΒΑ. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψηφίσματα σχετικά με τους συνεταιρισμούς στην κοινωνική ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1950 και συστηματικά κάθε 2 χρόνια από το 1992.

Ως συνέχεια αυτών των ψηφισμάτων, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπέβαλε την έκθεση 2023. Σε προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνώρισε τη σημασία των συνεταιρισμών ως βασικών οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων στην παγκόσμια στρατηγική ανάκαμψης μετά την πανδημία COVID-19. Πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2023, ο ΟΗΕ ενέκρινε την πρώτο Ψήφισμα για την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την αειφόρο ανάπτυξη.

Τα ανωτέρω γίνονται πιο επίκαιρα για την Πατρίδα μας εξαιτίας των καταστροφών που έπληξαν την χώρα το 2023 και ειδικότερα την Θεσσαλία. Οι καταστροφές αυτές δείχνουν πως οι τοπικές κοινότητες έχουν ανάγκη από υψηλότερα επίπεδα συνεργασίας από αυτά που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα μέσα από τους Συνεταιρισμούς.

Στη σύγχρονη εποχή όπου οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, η αλληλεγγύη και όλες οι Συνεταιριστικές αξίες και αρχές αποτελούν σημαντική κινητήριο δύναμη μεταξύ των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Ως εκ τούτου οι Συνεταιρισμοί μπορούν και οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, τόσο στην διαχείριση των διαδοχικών κρίσεων όσο και σε πρωτοβουλίες που επιδιώκουν μία Βιώσιμη Ανάπτυξη με Ανθρώπινο Πρόσωπο και προστιθέμενη Κοινωνική Αξία.

Ως εκπρόσωποι των συνεταιριστικών φορέων καλούμε τις εθνικές αρχές να υιοθετήσουν το ψήφισμα του ΟΗΕ και τους Συνεταιρισμούς και τις ενώσεις τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στην παραπάνω κατεύθυνση».