ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Κάθε φαρμακοποιός της κοινότητας είναι φαρμακοποιός διαχείρισης κρίσεων Δημόσιας υγείας

Κάθε φαρμακοποιός της κοινότητας είναι φαρμακοποιός διαχείρισης κρίσεων Δημόσιας υγείας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Κάθε φαρμακοποιός της κοινότητας είναι φαρμακοποιός διαχείρισης κρίσεων Δημόσιας υγείας και όπου υπάρχουν φάρμακα πρέπει να υπάρχει και φαρμακοποιός». Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο κ. Ηλίας Κατσόγιαννης, MSc, Φαρμακοποιός μιλώντας για τον ρόλο του κοινοτικού φαρμακείου στις φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο του διαδικτυακού σεμιναρίου με θέμα «Υδατογενείς λοιμώξεις & Δημόσια Υγεία» το οποίο με επιτυχία διοργάνωσε  το Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) και το Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ΑΡΕΤΑΙΟΣ την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου. 

Το σεμινάριο αυτό την επιστημονική ευθύνη του οποίου είχε το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών φαρμακοποιών –συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 φαρμακοποιοί (μαζί με εκείνους που το παρακολούθησαν από το Youtube), στην πλειοψηφία τους από την πληγείσα Θεσσαλία- λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel που άφησε πίσω της πολύ μεγάλα προβλήματα αλλά και ανησυχία για τις άμεσες αλλά και τις μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία.

Στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω Φυσικών Καταστροφών, τα νοσήματα υδατογενούς προέλευσης που μπορούν να εμφανιστούν, μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών υδατογενών λοιμώξεων καθώς και η συνεισφορά του φαρμακοποιού στις φυσικές αυτές καταστροφές.

Στο προεδρείο ήταν οι κ.κ. Θεόδωρος Κ Κωνσταντινίδης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Εμμανουήλ Κατσαράκης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηχριστοδούλου Χριστάκης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και μάλιστα παρά το γεγονός ότι αναμενόταν, η χρονική του έκταση είναι εξαιρετικά μεγάλη. Κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω των λυμάτων, των νεκρών ζωών, των χημικών και των λιπασμάτων που έχουν μολύνει τα λιμνάζοντα νερά.

Ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας αναφερόμενος στο οδοιπορικό στις πληγείσες περιοχές είπε πώς αφορμή για το σεμινάριο αυτό έδωσε η τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οι συνέπειες στην Δημόσια Υγεία λόγω της διάδοσης ιογενών, βακτηριδιακών και μυκητιακών λοιμώξεων.

Ο Προέδρος του ΠΦΣ κ Απόστολος Βαλτάς, εξέφρασε την θλίψη του για την απόγνωση που διέκρινε στα πρόσωπα όλων των πλημμυροπαθών αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για την επόμενη μέρα βλέποντας την καταστροφή στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Αναφέρθηκε σε 11 φαρμακεία που είναι εντελώς κατεστραμμένα καθώς και στα μέτρα που ελήφθησαν άμεσα με την παρέμβαση του ΠΦΣ για την εκτέλεση και την υποβολή των συνταγών. Ζήτησε δε, η πολιτεία να προχωρήσει πολύ γρήγορα στις διαδικασίες αποκατάστασης των πλημμυροπαθών. «Αισθάνομαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ έναν κλάδο που προσφέρει στην κοινωνία, χωρίς αντίκρισμα πολλές φορές» κατέληξε ο κ. Βαλτάς.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιριστών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) κ. Βασίλης Μπιρλιράκης, αναφέρθηκε στις συντονισμένες πολυεπίπεδες δράσεις του Π.Φ.Σ. και της ΟΣΦΕ παρεμβαίνοντας στην πολιτεία και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι συνεταιρισμοί τόνισε, συνέβαλαν στην διατήρηση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών και στην επίλυση των προβλημάτων τους.

O Γενικός Γραμματέας του Π.Φ.Σ. κ. Εμμ. Κατσαράκης είπε πως η πραγματικότητα στις περιοχές αυτές είναι θλιβερή και δύσκολη για όσους την αντιμετωπίζουν καθημερινά και αναφερόμενος στο θέμα των αντιτετανικών ορών και των ελλειπτικών φαρμάκων ενημέρωσε ότι θα υπάρχει μια αυξημένη ποσόστωση για τις περιοχές αυτές, όπως και προτεραιοποίηση σε σχέση με τον εμβολιασμό τους, δίνοντας τον λόγο στον Καθηγητή κ. Θ. Κωνσταντινίδη. Στην εισήγησή του με θέμα «Επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία λόγω Φυσικών Καταστροφών», ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην διεπιστημονική αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών, τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο των φαρμακοποιών και ανέφερε ότι αναμένεται έξαρση των υδατογενών και τροφιμογενών λοιμώξεων, των ζωονόσων ακόμη και λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Στα «Νοσήματα λόγω υδατογενούς προέλευσης» αναφέρθηκε η κυρία Χριστίνα Τσιγάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, που τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και μακροπρόθεσμες και αναφέρθηκε στις κατηγορίες των λοιμώξεων και τους τρόπους μετάδοσής τους.

Η Ευαγγελία Νένα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, με θέμα «Μέτρα προφύλαξης από υδατογενείς λοιμώξεις», είπε πώς με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος επιδημικών εξάρσεων στις πλημμύρες είναι χαμηλός και προέρχεται κυρίως από την επιμόλυνση του δικτύου ύδρευσης.

Μετά τις ομιλίες ετέθησαν ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες διαδικτυακά, τις οποίες το προεδρείο μετέφερε στους ομιλητές επιστήμονες, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να ακολουθήσει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο κ. Κατσόγιαννης τέλος, στην ομιλία του για το ρόλο του κοινοτικού φαρμακείου στις φυσικές καταστροφές, σημείωσε ότι αυτός ο ρόλος είναι αναγνωρισμένος και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και από τους διεθνείς οργανισμούς που αφορούν τη δημόσια υγεία και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τουρκίας. Εκεί υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το πως ο κόσμος που βιώνει μία φυσική καταστροφή θα είναι σε θέση να παίρνει άμεσα τα φάρμακά του. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν, να ενσωματώνουν τους φαρμακοποιούς στο πεδίο την επόμενη μέρα μιας θεομηνίας. Είναι πολύ σημαντικό ακόμη και σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις όλα τα φάρμακα να δίνονται στον πολίτη δια χειρός φαρμακοποιού, χωρίς κανέναν άλλο ενδιάμεσο. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να έχουν ρόλο την επόμενη μέρα μίας θεομηνίας και μάλιστα ο ρόλος αυτός θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένος στα σχέδια δράσης του υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων για τη διαχείριση κρίσεων και να μην ψάχνουμε τη δύσκολη ώρα να δούμε ποιος θα κάνει τι.

Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της ΟΣΦΕ.