ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων προσβλέπει στην ανάπτυξη δικτύου απινιδωτών και στα φαρμακεία

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων προσβλέπει στην ανάπτυξη δικτύου απινιδωτών και στα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη δυνατότητα προσφοράς των φαρμακοποιών της κοινότητας ως επαγγελματιών υγείας ενισχύει συνεχώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό τους ρόλο στην κοινωνία.

Έτσι με γνώμονα τη λογική του να μπορεί ο φαρμακοποιός να προσφέρει ό,τι μπορεί στον πολίτη που αντιμετωπίζει ένα θέμα υγείας που χρήζει άμεσης βοήθειας προχώρησε στην πραγματοποίηση ενός ακόμη σεμιναρίου Α’ βοηθειών για τα μέλη του και συγκεκριμένα στο δεύτερο πιστοποιημένο σεμινάριο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα «Α’ Βοήθειες για Φαρμακοποιούς», κατά τη διάρκεια του οποίου έμπειροι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) εκπαίδευσαν τους φαρμακοποιούς της πόλης και τους βοηθούς τους, σε ένα ολόκληρο διήμερο (23-24 Σεπτεμβρίου), στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων.

«Οι Πιστοποιημένες γνώσεις για τις παροχή πρώτων βοηθειών, αποτελούν ένα εφόδιο για το φαρμακοποιό και μία προσφορά για το συνάνθρωπο και την τοπική κοινωνία» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΦΣ Χανίων.

Όμως η προσπάθεια δεν σταματά εδώ καθώς ο ΦΣ Χανίων επιθυμεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός δικτύου αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε τοπικό επίπεδο καθόσον τα Φαρμακεία αποτελούν σημεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία αναπτύσσουν έναν ολοένα και σημαντικότερο και πολύπλευρο ρόλο.

Ήδη ο  Σύλλογος το 2019 είχε προχωρήσει σε μία δωρεά απινιδωτή στην Εφορία Χανίων ο οποίος φιλοξενείται στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της, σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Μάλιστα με αφορμή την τοποθέτηση του απινιδωτή προχώρησε μία προσπάθεια εκπαίδευσης μελών του Συλλόγου εργαζομένων της Εφορίας στη χρήση του απινιδωτή.

«Ψάχναμε κτίριο στο κέντρο της πόλης και το κτήριο που στεγάζει την εφορία ήταν το πιο πρόσφορο και το πλέον επιτηρούμενο, οπότε τοποθετήθηκε εκεί, σ΄ έναν χώρο τον οποίο πάρα πολύς κόσμος επισκέπτεται καθημερινά, ίσως και γεμάτος άγχος» αναφέρει στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του ΦΣ Χανίων και Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κατσαράκης. «Για εμάς αυτή ήταν μία κίνηση που βοήθησε στη διάδοση της ιδέας της εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες και στην απινίδωση, συνέχισε ο κ. Κατσαράκης που αποκάλυψε ότι διερευνάται η περίπτωση με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του σεμιναρίου Α’ βοηθειών με το τοπικό παράρτημα του ΕΕΣ στα Χανιά να γίνει μία νέα δωρεά απινιδωτή και η τοποθέτησή του σε κάποιο σημείο της πόλης που θα υποδειχθεί από τον ΕΕΣ.  

Ο ΦΣ Χανίων υπενθυμίζει ότι «τα φαρμακεία βοήθησαν τα μέγιστα μέσα στην πανδημία και σε οτιδήποτε τους ζητήθηκε, αναπτύσσοντας άμεσα δεξιότητες και Υπηρεσίες (ραντεβού εμβολιασμού, self-test, rapid-test, αντιγριπικός εμβολιασμός ενηλίκων, εγγραφές στον προσωπικό ιατρό, εθνικό μητρώο ασθενών covid-19, εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού κ.α.)  Η Πολιτεία οφείλει να συνεχίσει να αξιοποιεί το εκτεταμένο δίκτυο των φαρμακείων στη Χώρα μας, προς όφελος των πολιτών και της Δημόσιας Υγείας».