NEA

Παπανικολάου-ΟΕΝΓΕ: Αντί για την Ενιαία Λίστα, ας εκλείψουν οι αιτίες της τεράστιας αναμονής για χειρουργείο

Παπανικολάου-ΟΕΝΓΕ: Αντί για την Ενιαία Λίστα, ας εκλείψουν οι αιτίες της τεράστιας αναμονής για χειρουργείο

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, σχεδιάζει να υλοποιήσει την ψηφιοποιημένη Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, υπό την αρμοδιότητα της ΗΔΙΚΑ, για τους ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν, και προβλέπει (έστω και με μεγάλη καθυστέρηση) την on line διασύνδεση χειρουργείων των νοσοκομείων της χώρας για μείωση του χρόνου αναμονής για τις απαραίτητες επεμβάσεις.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Αυτονόητο πρώτο βήμα για «αναβάθμιση» του ΕΣΥ είναι οι επαρκείς και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και ακολούθως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων. Οι ενέργειες υπουργείου και κυβέρνησης ακολουθούν άλλη σειρά…

Η νέα Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα είναι αρμοδιότητα της ΗΔΙΚΑ που θα αναλάβει την ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων των χειρουργείων που θα δώσουν τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία, επίσης, «αναλαμβάνουν το έργο της ένταξης των ενδιαφερομένων ασθενών στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, κατόπιν ιατρικώς τεκμηριωμένης αξιολόγησης της σοβαρότητας της νόσου και του δυνατού χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς, και επιφορτίζονται με όλες τις υποχρεώσεις που θέτουν για τον εκτελούντα την επεξεργασία οι διατάξεις του ΓΚΠΔ και, ιδίως, το άρθρο 28».

Η ιατρικώς τεκμηριωμένη αξιολόγηση θα γίνεται με από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Νοσηλευτικών Τμημάτων, καθώς και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και ο ασθενής θα ενημερώνεται για την ημερομηνία της επέμβασης όταν θα εντάσσεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Από τη νέα λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, για τα οποία θα υπάρχει ένα υποσύστημα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.

Σχετικά με τις ασάφειες που υπάρχουν στη λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων μιλά στο DPhN, o ΓΓ της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου.

«Μέχρι τώρα, δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια εάν η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα ισχύσει ανά πόλη, ανά ειδικότητα ή ανά νοσοκομείο.

Αν η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα ισχύσει ανά νοσοκομείο, ποια κριτήρια θα ισχύσουν για την προτεραιότητα των περιστατικών, δεδομένου ότι υπάρχουν λίστες αναμονής για τη γενική χειρουργική, για την ορθοπαιδική, για τη νευροχειρουργική, για την οφθαλμολογική ή την ΩΡΛ; Αν κάποιος ασθενής θέλει να χειρουργηθεί για καταρράκτη και βρίσκεται πιο πριν στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων από έναν ασθενή που πρέπει να χειρουργηθεί για Μηνιγγίωμα Εγκεφάλου και έχει εγγραφεί μεταγενέστερα στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων του νοσοκομείου, τι θα ισχύσει; 

Αν η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα ισχύσει ανά ειδικότητα, επίσης είναι ασαφές τι θα ισχύσει: Ένας ασθενής που πρέπει να χειρουργηθεί στο κεφάλι, έχει προσέλθει στο τακτικό ιατρείο της νευροχειρουργικής ενός νοσοκομείου και έχει λάβει ένδειξη εισαγωγής και περιμένει να τον χειρουργήσει ο ιατρός που τον εξέτασε. Εάν υπάρξει πιο νωρίς διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα σε άλλο Νοσοκομείο, που δεν έχει δει τον ασθενή και δεν υπάρχει σε εκείνο το νοσοκομείο ένδειξη εισαγωγής, τι θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων; Θα υποχρεωθεί ο ασθενής να χειρουργηθεί από άλλο γιατρό σε άλλο νοσοκομείο, ενώ αυτός έχει εξεταστεί και έχει εμπιστευτεί άλλο γιατρό;

Αυτά είναι δύο από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν καθώς υπάρχει μία ασάφεια γύρω από το σχεδιασμό της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων. Πιστεύουμε ότι είναι μία προπαγανδιστική πρόταση που δεν έχει σχεδιαστεί σωστά. Ένα πρόχειρο σχέδιο για να φανεί ότι κάτι γίνεται με το ΕΣΥ! Όπως ακριβώς συνέβη και με το σχέδιο για την αλλαγή του πλάνου εφημεριών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου Αττικής, το οποίο το ανακάλεσαν, τουλάχιστον προς το παρόν».

 

Χωρίς προσλήψεις δεν λειτουργεί το ΕΣΥ - Να εκλείψουν πρώτα οι λόγοι που προκαλούν τις ατελείωτες λίστες

«Άμεση προτεραιότητα για την καλή λειτουργία του ΕΣΥ είναι η πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων, μία ειδικότητα που παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα γίνουν οι προσλήψεις και τις έχουμε υποβάλει στο υπουργείο άλλα δεν υπάρχει ανταπόκριση. Έτσι, μόνο θα λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Δεν μπορεί στο Αττικό Νοσοκομείο να λειτουργούν μόνο οι μισές χειρουργικές αίθουσες, στο Νοσοκομείο Νίκαιας να λειτουργούν οι 7 από τις 11, στο Λαϊκό Νοσοκομείο να λειτουργούν οι μισές, με παρόμοια κατάσταση λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία…

Δεν έχουν γίνει ούτε καν τα αυτονόητα, τα πιο βασικά για να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων, όπως το πιο απλό, η online σύνδεση. Δηλαδή, ο ασθενής που χειρουργήθηκε να βγαίνει αυτόματα από τη λίστα! Δεν έχει γίνει τίποτα ώστε η προμήθεια των απαραίτητων υλικών για το χειρουργείο να γίνεται αμέσως με την εισαγωγή του ασθενή ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και περιττές αναμονές. ούτε αυτό δεν έχει γίνει… Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχουν ατελείωτες λίστες χειρουργείων…».