NEA

«Βόμβες» Γιαννακόπουλου κατά Αγαπηδάκη για τη συνταγογράφηση των εμβολίων

«Βόμβες» Γιαννακόπουλου κατά Αγαπηδάκη για τη συνταγογράφηση των εμβολίων

Mύδρους» σε βάρος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρηνής Αγαπηδάκη εξαπέλυσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους φαρμακοποιούς, που εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την εγκύκλιο που υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός - με την οποία καθιστά υποχρεωτική τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου - ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας άφησε σαφέστατες αιχμές μιλώντας για απόφαση που δεν υπηρετεί την διαφάνεια και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό ή και πενταπλασιασμό του κόστους (σ.σ. για τους ασφαλισμένους) προκειμένου να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο!

Σε βίντεο που ανέβασε στις σελίδες του στα social media ο Δημήτρης Γαιννακόπουλος αναφέρει ότι μέχρι τώρα οι πολίτες έδιναν 10 ευρώ στο φαρμακείο απευθείας και έκαναν το εμβόλιο, ενώ στο εξής θα πρέπει να πληρώνουν επίσκεψη (20 ή 50 ευρώ) στον γιατρό, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στη συνταγογράφηση του εμβολίου κατά της γρίπης.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, μέχρι τώρα η ΒΙΑΝΕΞ διέθετε το αντιγριπικό εμβόλιο στη χώρα μας με 9 ευρώ, σε μια τιμή «κάτω του κόστους» προκειμένου να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες. «Η κυβέρνησή σας με παρακάλεσε και εγώ τα έφερα» είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι με τα νέα δεδομένα δεν πρόκειται να συνεχίσει αυτήν την πρακτική την επόμενη χρονιά. Προέβλεψε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τα αναζητήσει μέσω του ΙΦΕΤ και τελικά «θα το προμηθευτεί σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή».

«Θέλω να δω τι θα πείτε για τις ελλείψεις πώς θα τα εξηγήσετε όλα αυτά στους Έλληνες πολίτες» λέει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακόπουλος ο οποίος χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για την κα Αγαπηδάκη μιλώντας για «δουλίτσες τις οποίες κάνει με άλλα στελέχη του Μαξίμου», ότι με τις αποφάσεις της «ξεφτιλίζει τους προκατόχους της» και ότι εν τέλει ταλαιπωρεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ άφησε αιχμές και για τον τρόπο λειτουργίας του ΙΦΕΤ, το οποίο χαρακτήρισε «μαγαζάκι» και διερωτήθηκε για ποιο λόγο οι ανώτεροι της κας Αγαπηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου που έχουν ενημερωθεί για τις επιπτώσεις της απόφασής της δεν της «τραβούν το αυτί».

Να ανακαλέσει την απόφαση ζητούν οι φαρμακοποιοί 

Η οργισμένη αντίδραση Γιαννακόπουλου σημειώθηκε μια ημέρα μετά από την επίσημη διαμαρτυρία των φαρμακευτικών συλλόγων οι οποίοι ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, προκειμένου να εμβολιαστούν. Κάνει επίσης λόγο για αναστολή ενός πετυχημένου μέτρου πρόληψης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) αναφέρει ότι η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία και ότι αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν, ήδη, διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.

Με επιστολή τους προς το Υπουργείο Υγείας ζητούν να αποδεχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία τις συνταγές, που έχουν εκδοθεί ως τώρα.

Εξάλλου η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα διακήρυξη πολιτικής για τους εμβολιασμούς και για τον ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτούς, καλώντας τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, να άρουν τα εμπόδια και να επιτρέψουν στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν και να χορηγούν όλα τα εμβόλια.


Δείτε το βίντεο ΕΔΩ