ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Συνεργασία φαρμακείων και εργαστηρίων: Οι προοπτικές και τα οφέλη - η κατάσταση στις ΗΠΑ

Συνεργασία φαρμακείων και εργαστηρίων: Οι προοπτικές και τα οφέλη - η κατάσταση στις ΗΠΑ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σημαντικότατες είναι οι προοπτικές που ανοίγονται για τα φαρμακεία από τις νέες δυνατότητες που φέρνει η τεχνολογική εξέλιξη επιτρέποντας τη διαμόρφωση νέων πρακτικών που στο παρελθόν δεν υπήρχαν.

Το Pharmacy Times.com αναφέρεται σε άρθρο του στη συνεργασία φαρμακείων και εργαστηρίων τονίζοντας ότι η προώθηση αυτής της συνεργασίας είναι επιβεβλημένη και θα επιταχύνει το να έχουν οι πολίτες και το σύστημα υγείας σημαντικά οφέλη.

Όταν η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι εύκολα προσβάσιμη και οι χρόνιες παθήσεις δεν εντοπίζονται ή δεν αντιμετωπίζονται σωστά, οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν πιο προχωρημένα στάδια της νόσου από ό,τι θα είχαν διαφορετικά. Τα άτομα με καρκίνο διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο. Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν βλάβες στα άκρα των οργάνων.

Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για συνεργασία μεταξύ εργαστηρίων και φαρμακείων για την ενίσχυση της φροντίδας των ασθενών στο εξελισσόμενο οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, τα εργαστήρια και τα φαρμακεία μπορούν να ξεκλειδώσουν 3 βασικά οφέλη που μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν τη φροντίδα και τα αποτελέσματα των ασθενών, αλλά και να συμβάλουν στην αύξηση της ροής εσόδων.

Η συνεργασία μεταξύ φαρμακείων και εργαστηρίων, σημειώνει το Pharmacy Times, βοηθά τις αγροτικές κοινότητες και τις λιγότερο εξυπηρετούμενες κοινότητες στις ΗΠΑ, παρέχοντας βολική και έγκαιρη φροντίδα εκεί όπου είναι περισσότερο απαραίτητη για την επίτευξη ισότητας στην υγεία.

Σήμερα, ενώ το 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ ζει σε αγροτικές κοινότητες, μόνο το 11% των γιατρών ασκεί πρακτική σε τέτοιες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία ασθενών προς ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις αγροτικές περιοχές είναι μόνο 39,8 γιατροί ανά 100.000 άτομα, σε σύγκριση με 53,3 γιατρούς ανά 100.000 στις αστικές περιοχές.

Ωστόσο, η αναζήτηση βασικής φροντίδας και θεραπείας σήμερα είναι ευκολότερη από ποτέ, με βολικές επιλογές φροντίδας που είναι άμεσα διαθέσιμες μέσω των φαρμακείων. Αυτήν τη στιγμή, το 95% των Αμερικανών ζει σε απόσταση 5 μιλίων από ένα φαρμακείο και το 90% ζει σε απόσταση 2 μιλίων.

Η φροντίδα που παρέχεται από τον φαρμακοποιό είναι επίσης αυτό που θέλουν οι ασθενείς. Μια δημοσκόπηση σε ηλικιωμένους που διεξήχθη πέρυσι διαπίστωσε ότι το 80% «θέλει πρόσβαση στα τοπικά φαρμακεία σε εμβόλια, τεστ και θεραπείες για τη γρίπη, το στρεπτόκοκκο ή τις μελλοντικές πανδημικές λοιμώξεις» και ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός (85%) δήλωσε ότι θέλει το Κογκρέσο να διασφαλίσει ότι οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων τεστ, εμβολιασμών κ.λπ. για μολυσματικές ασθένειες όπως η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος και ο RSV.

Σύμφωνα με έρευνα της JD Power (σ.σ. εταιρεία που κάνει έρευνες μεταξύ των άλλων και στο χώρο της υγείας), το 51% των Αμερικανών επισκέπτονται το φαρμακείο για να λάβουν μια υπηρεσία υγείας και ευεξίας, όπως εμβόλια ή συνήθεις εξετάσεις και τεστ COVID-19. Είναι περίεργο που τα φαρμακεία βλέπουν τους ασθενείς τους 10 φορές περισσότερο από τους γιατρούς ή άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης;

Το 2023, συνεχίζει το PharmacyTimes, βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι φαρμακευτικής και διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στη διαδικασία καινοτομίας και προσπαθούν να επεκταθούν μέσω του «test and treat» και «screen and treat».

Σε όλη τη χώρα, οι φαρμακοποιοί κάνουν εξετάσεις για χοληστερόλη (Οχάιο),  καρκίνο του παχέος εντέρου (Κεντάκι),  φαρμακογονιδιωματική, και ακόμη και μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, σε εθνικό επίπεδο. Ο γενετικός έλεγχος, αν και είναι τυπικός για τα εργαστήρια, έχει μεγάλη ζήτηση για στοχευμένες θεραπείες που σχετίζονται με όλους τους κύριους καρκίνους και νέους τομείς όπως η θαλασσαιμία και η παχυσαρκία, καθώς και η επόμενης γενιάς αλληλούχιση DNA και η φαρμακογονιδιωματική. Πέρα από την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη συμβατότητα φαρμάκων με βάση το DNA ενός ασθενούς και τον σχετικό μεταβολισμό ανά τύπο φαρμάκου, ένα τεστ που λέει ότι έχετε το Χ, Υ ή Ζ μπορεί επίσης να εξασφαλίσει τη σωστή δόση για μεγαλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα με βάση το γονιδιωματικό προφίλ του ασθενούς.

Οι έγκαιρες πολιτικές εξουσιοδότησης από τους πληρωτές του συστήματος μπορεί να απαιτούν τακτικές εξετάσεις ρουτίνας, όπως INR και CBC που αφορούν την ηπατική λειτουργία, καθώς και εξετάσεις τύπου χαμηλής (σ.σ. οπτικής ή ακουστικής κατά βάση) οξύτητας, οι οποίες δεν μπορούν να παρασχεθούν χωρίς τη βοήθεια εργαστηρίων.

 

Οικονομικές Ευκαιρίες για Ανάπτυξη τόσο στο Φαρμακείο όσο και στο Εργαστήριο

Σήμερα, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας, που λειτουργούν στο σταυροδρόμι διάγνωσης και θεραπείας, θα κλείσουν και κάποια ραντεβού. Με άλλα λόγια, οι φαρμακοποιοί είναι ένας νέος πάροχος στην πόλη. Οι φαρμακοποιοί μπορούν πλέον να παραγγείλουν και να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε ορισμένες πολιτείες. Επί του παρόντος, σχεδόν 40 πολιτείες επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στα τεστ και αναγνωρίζουν τους φαρμακοποιούς ως παρόχους, χάρη στον νόμο για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης για το κοινό (PREP Act), ο οποίος θεσπίστηκε το 2005 και επιβεβαιώθηκε εκ νέου το 2020 να επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να συνταγογραφούν από του στόματος φάρμακα σε ασθενείς με COVID-19.

Όλα τα φαρμακεία μπορούν όλα να επωφεληθούν από μια ισχυρότερη σχέση με τα εργαστήρια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει ο ένας χώρος τον άλλο οικονομικά. Τα εξειδικευμένα φάρμακα για την ογκολογία και την ανοσοθεραπεία συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων, που αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των πωλήσεων στα φαρμακεία, και σχεδόν διπλασιάστηκαν από 28% το 2011.Τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα αυξήθηκαν κατά 459% και τα ογκολογικά κατά 346% την ίδια περίοδο. Αλλά οι αυτοάνοσες θεραπείες απαιτούν ειδικές εκτιμήσεις επειδή κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Τα εξειδικευμένα φαρμακεία χρειάζονται βοήθεια για τη συλλογή αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων πριν και μετά τη χορήγηση ενός φαρμάκου. Μεταξύ των ειδικών φαρμάκων που απαιτούν για τη χορήγησή τους εργαστηριακές εξετάσεις είναι:

  • Για την ηπατίτιδα C, που απαιτεί έλεγχο των ιικών φορτίων
  • Για τον ιό HIV προφύλαξη πριν από την έκθεση και προφύλαξη μετά την έκθεση, η οποία μπορεί να συνταγογραφηθεί μετά από εξέταση
  • Για την Κλοζεπίνη, η οποία δεν μπορεί να χορηγηθεί μέχρι την επαλήθευση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων

Για να λειτουργήσει καλύτερα η σχέση, το εργαστήριο, η εξειδικευμένη διαγνωστική και η φαρμακευτική πρέπει να γίνει κατανοητό ότι:

  • Ο πραγματικός αντίκτυπος των διαγνωστικών εξετάσεων στις αποφάσεις θεραπείας των ασθενών είναι κρίσιμος για την προώθηση εξατομικευμένων πρωτοβουλιών ιατρικής
  • Η ευκαιρία για μεγαλύτερη άνεση και οικονομική προσιτότητα από πλευράς των ασθενών καθώς ορισμένες υπηρεσίες μετατοπίζονται από το γραφείο του γιατρού στο φαρμακείο
  • Η αλλαγή των ρυθμιστικών τάσεων που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να παρέχουν περισσότερες κλινικές υπηρεσίες για να εξασφαλίσουν καλύτερη χρήση της θεραπείας, κάλυψη και εμπειρία ασθενών/παρόχων

Καθώς οι πληρωτές απαιτούν περισσότερα δεδομένα για υπηρεσίες τεστ, το μεγάλο ψηφιακό οικοσύστημα είναι σε θέση να διοχετεύει περισσότερους ασθενείς στους 4 τοίχους του φαρμακείου, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανάγκη για εργαστηριακές υπηρεσίες.

 

Ευκαιρία ευθυγράμμισης στη συνηγορία για την υποστήριξη του ασθενούς στο σημείο φροντίδας

Το άρθρο καταλήγει πως για να αναγνωριστούν οι φαρμακοποιοί ως πάροχοι, πρέπει να αντιμετωπιστούν αρκετές βασικές προκλήσεις:

Ομοσπονδιακός και κρατικός νόμος: το νομικό καθεστώς των φαρμακοποιών ως παρόχων περίθαλψης πρέπει να αλλάξει ώστε να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους σε πλήρη έκταση της κατάρτισης και της εκπαίδευσής τους.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση και την πιστοποίηση οι πληρωτές, συμπεριλαμβανομένης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πρέπει να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους για να εξασφαλίσουν ότι οι φαρμακοποιοί λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους.

Για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης σημειώνει ότι «για να διασφαλίσουμε ότι οι φαρμακοποιοί παραμένουν πλήρως εξοπλισμένοι για να λειτουργούν ως πάροχοι, πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευσή τους για να επεκτείνουμε τις κλινικές γνώσεις και τις δεξιότητες φροντίδας των ασθενών.

Τα φαρμακεία και τα εργαστήρια, τονίζεται, έχουν την ευκαιρία να γίνουν παράγοντες αλλαγής και να συμβάλουν σε καλύτερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για ασθενείς σε όλη την Αμερική. Δουλεύοντας μαζί, τα φαρμακεία και τα εργαστήρια μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για ευθυγράμμιση και υποστήριξη της νομοθεσίας που υποστηρίζει τους φαρμακοποιούς ως παρόχους, να βοηθήσουν τους ασθενείς να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή φροντίδα και να αποκομίσουν τα οφέλη των βελτιωμένων αποτελεσμάτων υγείας αυξάνοντας παράλληλα τα επιχειρηματικά έσοδα.