ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Πιέζουν οι φαρμακαποθηκάριοι για άρση απαγόρευσης εξαγωγών

Πιέζουν οι φαρμακαποθηκάριοι για άρση απαγόρευσης εξαγωγών

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών τον κατηγορεί ουσιαστικά ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων μέσα από την απαγόρευση των εξαγωγών ελλειπτικών φαρμάκων εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πιο πρόσφατη (στις 27/7) απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  που αφορά, όπως λέει  «ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΠΡΟΪΟΝΤΑ, τα οποία διαθέτουν πληθώρα ελληνικών γενοσήμων» αλλά και στην απαγόρευση εξαγωγής 25 εμβολίων «των οποίων», σημειώνει ότι «η…. προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής διαρκεί εννέα συναπτά έτη», παρακαλώντας τον να δώσει ένα τέλος «σε αυτό το λάθος που απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, αναίτια και χωρίς κανένα όφελος για τους Έλληνες πολίτες και να το προλάβετε  πριν μετατραπεί σε ΟΛΕΘΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑ δημιουργώντας ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο αρνητικών εξελίξεων».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων επανέρχεται στο αίτημά του αυτό που είχε απευθύνει επίσης με ανοιχτή του επιστολή πριν δύο μήνες προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων –που στο μεταξύ έχει μείνει ακέφαλος από το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένοντας τον διορισμό νέου Προέδρου- θεωρώντας ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι πλέον ενήμερος για πλέον ενήμερος για όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας γενικότερα, αλλά και του φαρμάκου ειδικότερα.

Αφού τονίζει ότι «όλες οι φαρμακαποθήκες δήλωσαν τα αποθέματά τους σε μια πληθώρα προϊόντων κατ’ επανάληψη» και ότι «μια πληθώρα από τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς σχεδόν μόνιμης απαγόρευσης εξαγωγών, όχι ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΩΝ με κίνδυνο λήξης και καταστροφής τους», στρέφεται και των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακείων.

Για τις μεν εταιρείες αναφέρει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία τόσο ως προς την υποχρέωση τήρησης τρίμηνων αποθεμάτων όσο και ως προς την υποχρέωση εφοδιασμού της αγοράς με ποσότητες μεγαλύτερες κατά 25% της τρέχουσας συνταγογράφησης, για δε τα φαρμακεία ότι κανένας δεν ελέγχει αν τηρείται η υποχρέωσή τους να χορηγούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή καθώς και ποιοι ωφελούνται από την ανυπαρξία ελέγχων.

Μάλιστα τα φαρμακεία τα τοποθετεί ουσιαστικά στο «μάτι του κυκλώνα»  θεωρώντας ότι «”επέβαλαν” την νέα εκτεταμένη απόφαση απαγόρευσης με fake news και επικοινωνιακά τρικ» στην πολιτεία.

Ο ΠΣΦ καλεί τον κ. Χρυσοχοΐδη να βγει από το «γαϊτανάκι του παραλογισμού» που, όπως λέει, περιλαμβάνει «τον εξευτελισμό του ΕΟΦ με το «ανεβοκατέβασμα» αποφάσεων στον ιστότοπo του κατά παραγγελία (αν όχι κατ’ εντολή) συνδικαλιστικών φορέων, τους πανηγυρισμούς συμφερόντων που απέχουν παρασάγγας από τη Δημόσια Υγεία, το διασυρμό της χώρας εντός ΕΕ» (βρείτε εδώ ολόκληρη την ανοιχτή επιστολή του ΠΣΦ)

Πάντως πέρα από το Υπουργείο Υγείας που πράγματι έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ελέγχου του παράλληλου εμπορίου προκειμένου να περιορίσει τις ελλείψεις φαρμάκων και η Αξιωματική Αντιπολίτευση βλέπει ως βασική αιτία του προβλήματος τις παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες.

Σε συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Οθ, Ηλιόπουλο και Αν. Παναγιωτόπουλου με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστα Λουράντο και τα μέλη του Συλλόγου Ηλία Γιαννόγλου και Ηλία Βασιλαδιώτη, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, υπήρξε η διαπίστωση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «Βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες κρατούν στις αποθήκες και δεν βγάζουν σε κυκλοφορία φάρμακα, τα οποία μοιραία περιορίζονται ή εξαφανίζονται από την εγχώρια αγορά. Αυτά τα φάρμακα τα προωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που πουλάνε στην ελληνική αγορά, αποκομίζοντας πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους. Οι συνέπειες αυτής της “εμπορικής” πρακτικής έχουν ωστόσο συνέχεια, καθώς όσο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι ίδιες πωλούν απευθείας ακριβότερα, τόσο μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες στην ελληνική αγορά». 

Πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι φαρμακοποιοί που μετείχαν στην εν λόγω  συνάντηση διαπίστωσαν ότι «μία δεύτερη αιτία των ελλείψεων είναι η στρεβλή πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας που καταλήγει είτε σε εισαγωγή από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, το γνωστό ΙΦΕΤ - που λειτουργεί ως κρατική φαρμακοποθήκη - όταν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολύ υψηλότερες τιμές, είτε σε πλήρη απόσυρση των φθηνότερων φαρμάκων από την ελληνική αγορά και αντικατάστασή τους από άλλα πολύ ακριβότερα».

Έκριναν δε ότι «Η προβληματική κατάσταση για τη δημόσια υγεία ολοκληρώνεται και με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου, αλλά και οι αδιαφανείς δραστηριότητες του ΙΦΕΤ που εγκαλείται για παράνομες εξαγωγές και οι οποίες –ενάμιση περίπου χρόνο μετά τη μηνυτήρια αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  στον Άρειο Πάγο- δεν έχουν διαλευκανθεί».

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ζωτικής σημασίας αφενός ένα μοντέλο τιμολόγησης φαρμάκων που θα βασιστεί σε μία προσέγγιση κόστους οφέλους ως προς τα θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Αφετέρου απαιτείται πιο ενεργητική παρέμβαση και έλεγχος από την πλευρά της Πολιτείας στην αγορά φαρμάκου με:

- επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για φάρμακα που είναι σε έλλειψη

- συνεχή έλεγχο των αποθεμάτων των φαρμακαποθηκών και real time έλεγχο των πωλήσεων τους από τον ΕΟΦ

- αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας

- τη δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα.

Η φαρμακευτική πολιτική είναι ένας σύνθετος τομέας πολιτικής με σημαντική διεθνή διάσταση όπου απαιτούνται διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας, όπως η “Συμμαχία της Βαλέττα” για κοινό μέτωπο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες, στην οποία είχε πρωτοστατήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.