ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ

Επανακυκλοφορεί η κετουξιμάμπη για τον καρκίνο κεφαλής/τραχήλου & παχέος εντέρου

Επανακυκλοφορεί η κετουξιμάμπη για τον καρκίνο κεφαλής/τραχήλου & παχέος εντέρου

photo

 

Η Merck Serono ανακοίνωσε την εκ νέου διάθεση της κετουξιμάμπης (cetuximab) στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής/τραχήλου και παχέος εντέρου.

 

Συγκεκριμένα, το φάρμακο διατίθεται για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου (mCRC) για ασθενείς με μη μεταλλαγμένους (Wild Type) RAS όγκους καθώς και του υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα.

 

Η κετουξιμάμπη είναι ένα δραστικό IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν έναν τύπο στοχευμένης θεραπείας, καθώς δρουν παρεμποδίζοντας συγκεκριμένα σηματοδοτικά μόρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση του μεγέθους και τη διαίρεση του όγκου.

 

Ως στοχευμένη θεραπεία κατά του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, η κετουξιμάμπη (cetuximab) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και επιπλέον, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή από τα συνήθη θεραπευτικά σχήματα.

 

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) είναι η μοναδική στοχευμένη βιολογική θεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία έχει αποδεδειγμένο όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι το στόμα σε ποσοστό 43%, ο στοματοφάρυγγας σε ποσοστό 33% και ο λάρυγγας σε ποσοστό 24%.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η χορήγηση κετουξιμάμπης (cetuximab) στο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου (mCRC), παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενών με μη μεταλλαγμένους (wildtype) RAS όγκους για διάστημα περισσότερο από 30 μήνες. Πρόκειται για μία από τις πλέον κοινές κακοήθειες στον κόσμο καιγια τον συχνότερο καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

 

Ο Δρ. Παύλος Παπακώστας, Ογκολόγος - Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» δήλωσε: «Η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τη μετάλλαξη ή μη μετάλλαξη του γονιδίου RAS, προσφέρει στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με χαμηλότερη τοξικότητα. Η πρόγνωση και η επιβίωση αυτών των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση και την εξατομικευμένη θεραπεία».