ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ψάχνουν για πλαστά πτυχία φαρμακοποιών στην Κύπρο

Ψάχνουν για πλαστά πτυχία φαρμακοποιών στην Κύπρο

Το θέμα φαίνεται να αφορά και την Ελλάδα

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μέχρι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα δοθούν εκείνες οι απαντήσεις που θα αναδείξουν το πόσο σοβαρό τελικά είναι το θέμα που προέκυψε ύστερα από πληροφορίες που έφτασαν τις τελευταίες μέρες στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας της Κύπρου που κάνουν λόγο για την πιθανότητα ύπαρξης φαρμακοποιών που ασκούν το επάγγελμά τους έχοντας πλαστό πτυχίο από πανεπιστήμιο συγκεκριμένης χώρας – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα αυτό έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στις  υγειονομικές αρχές της Κύπρου, ωστόσο ενδέχεται να απασχολήσει και τις ελληνικές υγειονομικές αρχές και βέβαια και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε και μίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Πλούταρχο Γεωργιάδη ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει σχετική ενημέρωση. «Είχαμε ενημερωθεί γιατί λαμβάνουμε μέρος στο Συμβούλιο Φαρμακευτικής (σ.σ. του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου), ένα συμβούλιο το οποίο δίνει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος στους φαρμακοποιούς.  Στην Κύπρο η Αρχή που δίνει τις άδειες των φαρμακοποιών είναι το Συμβούλιο Φαρμακευτικής που υπάγεται στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας το οποίο απαρτίζεται και από ιδιώτες φαρμακοποιούς. Εκεί είχαμε ενημερωθεί ότι υπήρχε μία καταγγελία για ένα άτομο ότι είναι πλαστό το πτυχίο του. Έχουν σταλεί επιστολές στο Πανεπιστήμιο (σ.σ. από το οποίο πήρε το πτυχίο του ο εν λόγω φαρμακοποιός) για να δει την αυθεντικότητα του πτυχίου και το Πανεπιστήμιο απάντησε αρνητικά (σ.σ. ότι δηλαδή δεν είναι αυθεντικό). Δόθηκαν τρεις μέρες στον υποτιθέμενο φαρμακοποιό –μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση- για να δώσει τη θέση του. Εκείνος επιμένει ότι είναι αυθεντικό το πτυχίο του. Περιμένουμε την Παρασκευή (24 Νοεμβρίου) για να δούμε εάν θα προσκομίσει τα απαραίτητα χαρτιά που του έχουμε ζητήσει».

Ο κ. Γεωργιάδης τονίζει ότι ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι εναντίον και καταδικάζει αυτήν την ενέργεια διότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία αλλά και την εμπιστοσύνη του ασθενή προς τον φαρμακοποιό. Γι’ αυτό και θα είμαστε αμείλικτοι με το παρόν θέμα και θα επιμείνουμε να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη άμεσα.

Ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός δεν εργάζεται χρόνια, πρόσφατα άρχισε να εργάζεται ωστόσο όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, υπάρχει η γνωστή φράση ότι όποιος καεί από το χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Σε αυτή τη λογική λοιπόν «έχουμε στείλει για επιβεβαίωση της γνησιότητας τα πτυχία όλων των φαρμακοποιών οι οποίοι τα έχουν προσκομίσει από τη συγκεκριμένη χώρα» την οποία πάντως δεν ήθελε να κατονομάσει.

«Προτιμώ να μην την αναφέρω μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, ανέφερε.  Αυτό ωστόσο που είπε, ύστερα από πίεση να δώσει μία απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι ότι πρόκειται για μία χώρα από την οποία έχουν πάρει πτυχία πολλοί φαρμακοποιοί.

Κι εδώ μπαίνει στο θέμα και η Ελλάδα. «Εδώ είχαμε και το πρόβλημα ότι κάποιοι είχαν πάρει άδεια από τη συγκεκριμένη χώρα στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και στην Κύπρο».

Δεν είναι όμως θέμα που έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. «Εν μέρει, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αφορά όλους μας. Με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες υποτίθεται ότι αναγνωρίζουμε τα πτυχία των ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε διερεύνηση για τα οποία (σ.σ. πτυχία) δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν κυκλώματα ή όχι γι’ αυτό το θέμα. Όπως και να έχει εμείς προχωρήσαμε ένα βήμα πιο κάτω και θα ελέγξουμε όλα τα πτυχία, ασχέτως εάν ήρθαν με αναγνώριση επαγγελματικής άδειας από την Ελλάδα. Θα ελέγξουμε όλα τα πτυχία που ήρθαν από τη συγκεκριμένη χώρα.

Στο ερώτημα για το εάν υπάρχει ενημέρωση για το θέμα προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον πρόεδρό του κ. Απόστολο Βαλτά η απάντηση ήταν ότι «περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή για να διαλευκανθεί η υπόθεση γιατί μπορεί στο τέλος να μην είναι το θέμα τόσο σοβαρό. Μπορεί να προσκομίσει τα χαρτιά ο συνάδελφος ο οποίος κατηγορείται».

Πως θα μπορούσε να ανατραπεί το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο απάντησε αρνητικά για την εγκυρότητα του πτυχίου; «Έχουμε βασικά απάντηση από τον συνάδελφο και αναλυτική βαθμολογία. Είναι πράγματα που κι εμείς θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν. Είναι κάτι πρωτόγνωρο  για εμάς όλο αυτό. Το ακούγαμε για άλλα επαγγέλματα…»

Για τον κ. Γεωργιάδη ίσως να έπρεπε να επανεξεταστεί η διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης των πτυχίων ανάμεσα στα κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα όπως είπε «ίσως θα πρέπει να γίνει ένας κεντρικός φορέας που να μπορεί η κάθε αρμόδια Αρχή με τα στοιχεία του ατόμου να βλέπει εάν όντως έχει τελειώσει τις σπουδές του ως φαρμακοποιός. Δηλαδή το κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να ανεβάζει σε μία πλατφόρμα –κι όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς αλλά για όλα τα επαγγέλματα – το ποιοι είναι οι πτυχιούχοι του».