NEA

Μ. Καραγεώργου: Η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς το νέο και το καινοτόμο

Μ. Καραγεώργου: Η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς το νέο και το καινοτόμο

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με διαβήτη τύπου 1 ετοιμάζει η Novo Nordisk Hellas

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Η ελληνική κυβέρνηση εφόσον αναγνώρισε την παχυσαρκία ως νόσο, οφείλει να κάνει το επόμενο βήμα και να παρέχει στα άτομα που νοσούν με παχυσαρκία δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, όπως γίνεται για όλες τις χρόνιες παθήσεις, δηλώνει σε συνέντευξη της στο DailyPharmaNews η διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas, Mαίρη Καραγεώργου.

Η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς το νέο και το καινοτόμο, διότι κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν λογιστικά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του ΕΣΥ και του ευρύτερου χώρου της Υγείας, αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης της για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «είναι πρόκληση και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Υγεία - κράτος, εταιρείες, ασθενείς - να αντιληφθούν την κρισιμότητα των καταστάσεων και να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον στη χώρα μας, και να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και της κοινωνίας».

Η κ. Καραγεώργου, ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, επισημαίνει ότι η εταιρεία που πρωτοστατεί στην καταπολέμηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας, πρόκειται σύντομα να προβεί σε μια νέα σημαντική δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, η οποία αφορά σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου1.

Κάνοντας λόγο για την κλιματική αλλαγή, τονίζει ότι οι άνθρωποι της Novo Nordisk Hellas, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εκμηδενίσουνε το αποτύπωμα άνθρακα, αναπτύσσοντας συνεχώς «πράσινες» δράσεις.

 

Πρόγραμμα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνεργασία με την UNICEF ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η εταιρεία σας που φέτος κλείνει έναν αιώνα στην καινοτόμα διαχείριση του διαβήτη τι ρόλο θα παίξει σε αυτό;

Αποτελεί δικαίωση για τη Novo Nordisk Hellas όταν η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή. Οφείλει λοιπόν να κάνει το επόμενο βήμα, και να παρέχει στα άτομα που νοσούν με παχυσαρκία δωρεάν φαρμακευτική αγωγή, όπως κάνει για όλες τις χρόνιες ασθένειες. Έχουμε διαχρονικά αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και του κράτους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Κορωνίδα αυτών των προσπαθειών, αποτέλεσε η ενημερωτική εκστρατεία #PameNaXasoume, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, με σκοπό να αντιστρέψουμε την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. H Novo Nordisk Hellas με ένα καινοτόμο πρόγραμμα επενδύσεων στις μελέτες για τις σύγχρονες θεραπείες για την παχυσαρκία, βάζει παρακαταθήκη για το μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου.

 

Ήδη στο κομμάτι της παχυσαρκίας ως εταιρεία παίζετε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ποιο είναι αλήθεια το πρώτο σας μέλημα; 

Η Novo Nordisk Hellas πρωταγωνιστεί στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τα χρόνια νοσήματα και μεταξύ αυτών πρωταγωνιστή η παχυσαρκία. Πρώτο μας μέλημα, παραμένει η φροντίδα υψηλής ποιότητας για τους ασθενείς. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η ύπαρξη μιας συλλογικής συνειδητοποίησης της κοινωνίας και των θεσμών για την αναγνώριση της παχυσαρκίας ως νόσου. Η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει ολιστικά και να αντιμετωπίσει μια σειρά από σοβαρές θεραπευτικές, θεσμικές, κοινωνικές ακόμα και οικονομικές προκλήσεις και να νομοθετήσει τις λύσεις. Η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό νόσημα με πολλές επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία. Μας αφορά όλους, και απαιτεί την προσοχή και την συνεργασία όλων για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων.

 

Ο Νοέμβριος που φτάνει στο τέλος του είναι αφιερωμένος στο διαβήτη. Σχεδιάζετε κάποιες δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι ιδιαίτερη για την οικογένεια της Novo Nordisk Hellas καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της.

Ο διαβήτης αφορά σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη χώρα μας, οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο, παρουσιάζοντας σταθερά αυξητικές τάσεις, κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται το επόμενο διάστημα να προσθέσουμε μια νέα σημαντική δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου1, με στόχο να εκπαιδεύσει τους νεότερους ασθενείς της χώρας σε σχέση με την καθημερινή διαχείριση της νόσου. Να τους μιλήσει ανθρώπινα, προσαρμοσμένο στη γλώσσα τους, να εξηγήσει έννοιες που πολλές φορές είναι δύσκολο να τις καταλάβουν ακόμη και οι ενήλικες αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές προκλήσεις της διαχείρισης και την εκπαίδευση που χρειάζεται να υπάρχει στην κοινότητα, από τον στενό κύκλο της οικογένειας, μέχρι τα ίδια τα παιδιά και το σχολείο τους.

Ευελπιστούμε ν’ αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας και της ομάδας φροντίδας όσων δηλαδή επιτελούν αυτό το σημαντικό έργο και καλούνται να μιλήσουν στα παιδιά και τις οικογένειές τους για τον διαβήτη.

 

 

Τον τελευταίο χρόνο η Novo Nordisk Hellas βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των media και της κοινής γνώμης, λόγω των νέων καινοτόμων θεραπειών που έχει εισαγάγει.

Πράγματι, η εταιρεία μας επενδύοντας στην έρευνα και στην καινοτομία για περισσότερα από 100 χρόνια έχει πλέον την συσσωρεμένη επιστημονική γνώση που απαιτείται για την καταπολέμηση σοβαρών χρόνιων νοσημάτων. Δυστυχώς δεν μπορώ να μιλήσω ονομαστικά και δημόσια για τις θεραπείες αυτές, αλλά μπορώ με υπερηφάνεια να ισχυριστώ ότι πρωτοπορούμε δίνοντας σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο το κόσμο τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερα με όρους ποιότητας ζωής, αλλά και πληρότητας. Και να είστε σίγουροι ότι εργαζόμαστε όλοι ακατάπαυστα, ώστε να εξασφαλίσουμε θεραπείες υψηλής αποτελεσματικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων που τους αφορούν άμεσα, των ασθενών δηλαδή, αλλά και των φροντιστών τους.

 

Τι διακρίνει την NN σε σχέση με το ευρύτερο φαρμακευτικό κλάδο;

Όλες οι εταιρείες του κλάδου έχουν την δική τους σημαντική προσφορά. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τους ιδρυτές μας και την ιστορική κληρονομιά που μας παρέδωσαν , με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το 1923 οι δανοί ιδρυτές της εταιρείας Novo Nordisk Hellas ξεκίνησαν ένα δύσκολο και επίπονο ταξίδι για να αλλάξουν τον διαβήτη. Και ευτυχώς το κατάφεραν, αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Η καινοτομία μας δεν είναι μόνο φαρμακευτική, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας και της παρουσίας μας στην κοινωνία.

Καινοτομία, ποιότητα και επιχειρηματική ηθική αποτελούν βασικούς πυλώνες της δραστηριοποίησή μας στην κοινωνία. Και ας μην ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εκμηδενίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα, αναπτύσσοντας συνεχώς «πράσινες» δράσεις.

 

Ποιες προκλήσεις βλέπετε στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα;

Οι προκλήσεις είναι πολλές! Δημογραφική γήρανση, επιδείνωση της νοσηρότητας του πληθυσμού (π.χ. χρόνια νοσήματα), ελλιπής πρόληψη και εκπαίδευση σε θέματα υγείας, αυξανόμενες ιατροφαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού. Όμως η μειωμένη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και οι συνέπειες της είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η χώρα μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς το νέο και το καινοτόμο, διότι κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν λογιστικά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ευρύτερου χώρου της Υγείας. Είναι πρόκληση και πρέπει να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Υγεία - κράτος, εταιρείες, ασθενείς - να αντιληφθούν την κρισιμότητα των καταστάσεων και να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για το μέλλον στη χώρα μας και να κάνουμε μια συλλογική προσπάθεια προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και της κοινωνίας.

 

Πως μπορείτε να συμβάλλεται στο να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές προκλήσεις στο χώρο της υγείας;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το σύστημα Υγείας χρειάζεται δύο άμεσες παρεμβάσεις για την επιβίωση του. Πρώτον εκσυγχρονισμό στις δομές του και δεύτερον χρηματοδότηση. Η Novo Nordisk Hellas έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς τους θεσμικούς φορείς, τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές μαζί σας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την φωνή των ασθενών και των επαγγελματιών Υγείας.

Το κράτος οφείλει με την σειρά του να ακούσει τη φωνή τους. Ειδικότερα, η υιοθέτηση μιας ολιστικής στρατηγικής στα χρόνια νοσήματα, που αφορούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα, αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση μιας σειρά προβλημάτων που προκύπτουν από επιπλοκές χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

 

Υπάρχει ισχυρή παρουσία γυναικών στο χώρο του φαρμάκου;

Κυρία Μαντουβάλου, το γεγονός ότι εμείς, δύο γυναίκες, συζητάμε δημόσια και από θέσεις ευθύνης, εσείς δημοσιογραφική και η υποφαινόμενη εταιρική, δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Δεν είναι σίγουρα ο κανόνας. Στην Novo Nordisk Hellas οι γυναίκες κατέχουν υψηλό ποσοστό σε θέσεις ευθύνης και είναι ένας ακόμη λόγος που είμαι περήφανη για την εταιρεία που υπηρετώ. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για τις άλλες εταιρείες. Όμως το παρόν με κάνει αισιόδοξη και το μέλλον προσδοκώ να είναι ακόμη καλύτερο.