ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΠΣΦ κατά Προέδρου του ΕΟΦ: Να είστε άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεστε σε μέλη του συλλόγου μας

ΠΣΦ κατά Προέδρου του ΕΟΦ: Να είστε άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεστε σε μέλη του συλλόγου μας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την έντονη δυσαρέσκεια του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων για τα όσα ανέφερε ο νέος Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος σε άρθρο του στην Εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» για το θέμα -μεταξύ των άλλων- των ελλείψεων φαρμάκων, το οποίο χαρακτηρίζει «ένα πολύ σοβαρό θέμα που επηρεάζει καθοριστικά τη φαρμακευτική πολιτική». Ο κ. Μανωλόπουλος υποστηρίζει ότι οι παράλληλες εξαγωγές είναι ο σοβαρότερος λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας και ότι είναι η «μάστιγα» που «υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον» τονίζοντας στη συνέχεια ότι «Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Ουσιαστικά με την ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για σχεδόν το σύνολο όσων είπε ο κ. Μανωλόπουλος για τις παράλληλες εξαγωγές, υποστηρίζοντας  ότι θα πρέπει «να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα  στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο προτού τουλάχιστον ακούσει τους εκπροσώπους του».

Το όργανο εκπροσώπησης των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών στη χώρα μας απαντά στα όσα λέει ο κ. Μανωλόπουλος κάνοντας λόγο για διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και ad-hoc επίκληση τους, επικαλείται έρευνα της ΕΕ σύμφωνα με την οποία «οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος», κάτι που όπως λέει «θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου…» και ζητά απαντήσεις πάνω σε συγκεκριμένα ερωτήματα που είχε θέσει και στον προηγούμενο πρόεδρο του ΕΟΦ αλλά, όπως λέει, παραμένουν αναπάντητα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ αναφέρει τα εξής:

Ο ΠΣΦ εκφράζει την έντονή δυσαρέσκειά του, για τη συνέντευξη του νέου Προέδρου του ΕΟΦ Κυρίου Ευ. Μανωλόπουλου σε εφημερίδα του Σαββατοκύριακου, στην οποία καταφέρεται αναίτια ενάντια στον κλάδο μας. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει τις παράλληλες εξαγωγές ως το "σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων" και ως "μάστιγα" που "υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον" ενώ εν συνεχεία προσθέτει: " Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος".

Δηλώνουμε κατηγορηματικά τα εξής:

  1. Μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκληση τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού.
  2. Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γι’ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας  φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών(πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή OZEMPIC).
  3. Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που είχαμε απευθύνει και στην προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού και οι οποίες φυσικά παραμένουν αναπάντητες:

Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23 ; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή ..πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;

Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην Ελληνική αγορά? Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων ;

  1. 4. Ζητάμε από τον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο του ΕΟΦνα είναι άκρως προσεκτικός όταν αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου μας. Χαρακτηρισμοί οι οποίοι προσβάλουν την υπόληψη των επιχειρήσεων μας αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους μας δέον όπως αποφεύγονται . Καλό θα ήταν  να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα  στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο προτού τουλάχιστον ακούσει τους εκπροσώπους του. Επίσης τον προτρέπουμε να διαβάσει έρευνα που διεξήχθει σε 12 χώρες της ΕΕ , εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα. Η εν λόγω έρευνα,  καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές (δηλαδή από τα Υπουργεία Υγείας και  τους αντίστοιχους με τον ΕΟΦ  Οργανισμούς) και στην οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.