NEA

Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας: Το ταξίδι σε όλη την ΕΕ είναι πλέον ευκολότερο για τα άτομα με αναπηρία

Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας: Το ταξίδι σε όλη την ΕΕ είναι πλέον ευκολότερο για τα άτομα με αναπηρία

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε τη Δευτέρα (27/11) στην οδηγία για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και της Ευρωπαϊκής Κάρτας Στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία. Η ανακοίνωση ακολουθεί τη νομοθετική πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Σεπτεμβρίου. 

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλίσει την ίση πρόσβαση -με ειδικούς όρους ή προνομιακή μεταχείριση, όπως μειωμένα ή μηδενικά τέλη εισόδου, πρόσβαση κατά προτεραιότητα, βοήθεια και δεσμευμένες θέσεις στάθμευσης- σε άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια σύντομης διαμονής σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτά όλα προβλέπονται για πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, για είσοδο σε αθλητικές εγκαταστάσεις και παραλίες αλλά και για υπηρεσίες μεταφοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με το συμφωνημένο κείμενο του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν τα ίδια μέτρα για διαμονές άνω των τριών μηνών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κινητικότητας της ΕΕ.

Οι εθνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την έκδοση φυσικών και ψηφιακών ευρωπαϊκών καρτών αναπηρίας, σε προσβάσιμη μορφή. Οι κάρτες θα αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ ως αποδεικτικό αναπηρίας.

Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη την αρχή της πολυγλωσσίας: τα κράτη μέλη θα μπορούν να εκδίδουν δίγλωσσες κάρτες που θα παρουσιάζουν τόσο τα αγγλικά όσο και τις εθνικές τους γλώσσες. Το Συμβούλιο έδωσε επίσης στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν έναν κωδικό QR στις κάρτες, ως το πιο αποτελεσματικό και εύκολο στην εφαρμογή εργαλείο για την πρόληψη της απάτης.

Επιπλέον, για να διασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή και η αμοιβαία αναγνώριση σε ολόκληρη την Ένωση, η ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης θα αντικαταστήσει όλες τις υφιστάμενες κάρτες στάθμευσης για διασυνοριακή κινητικότητα εντός πέντε ετών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας. Η κάρτα στάθμευσης θα εκδοθεί σε φυσική μορφή, σύμφωνα με τη γενική προσέγγιση του Συμβουλίου. Η έκδοση ψηφιακής ευρωπαϊκής κάρτας στάθμευσης θα παραμείνει εθελοντική για τα κράτη μέλη.

Τόσο τα κράτη μέλη όσο και η Επιτροπή θα είναι υπεύθυνα για την ενημέρωση των ατόμων με αναπηρία για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, καθώς και για τους ειδικούς όρους που τους παρέχονται.

Σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη, ένας ειδικός ιστότοπος της ΕΕ θα παρέχει σχετικές πληροφορίες για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία. Θα είναι διαθέσιμος σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και σε προσβάσιμες μορφές.

Η προτεινόμενη οδηγία αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030. Βασίζεται στην εμπειρία ενός πιλοτικού προγράμματος για κάρτα αναπηρίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σε οκτώ κράτη μέλη, και στην ήδη υπάρχουσα ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, η οποία βασιζόταν σε προηγούμενο εθελοντικό πρόγραμμα της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, οι διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή της οδηγίας αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για την εντολή του στις αρχές του 2024.