ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς πολίτες, περιμένοντας από την πολιτεία να κάνει το ίδιο

Οι φαρμακοποιοί στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς πολίτες, περιμένοντας από την πολιτεία να κάνει το ίδιο

Η εφαρμογή της πρόβλεψης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ οι πλημμυροπαθείς να μην πληρώνουν τα φάρμακά τους ακόμη να εφαρμοστεί στην πράξη, τρεις μήνες μετά την κακοκαιρία «Daniel».

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

«Τα φαρμακεία στο πλευρό του πολίτη»  είναι το κεντρικό θέμα του 9ου  Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο (2 – 3 Δεκεμβρίου) στην Αγριά Βόλου με διοργανωτές τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και  Καρδίτσας με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Την ίδια στιγμή όμως που οι φαρμακοποιοί κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίζεται ο πολίτης στα θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική του θεραπεία, η πολιτεία δείχνει να μη συμμερίζεται αυτήν την προσπάθεια.

Έτσι όπως είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Βανέσσα Λαζαροπούλου, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων  ενώ αμέσως μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» στις αρχές Σεπτεμβρίου, υπήρξε  απόφαση οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας να μην πληρώνουν τα φάρμακά τους, σήμερα, τρεις μήνες μετά, κι ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με το εν λόγω ΦΕΚ το οποίο συνυπέγραψαν ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι αποδεδειγμένα πληγέντες απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων σύμφωνα με την κ. Λαζαροπούλου έκανε μία πρόταση αμέσως μετά, την επόμενη μέρα της πλημμύρας, η οποία αφού υπήρξε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικκαίων και τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο εστάλη μέσω email, η πρόταση προς την Βουλή να δικαιούνται οι άνθρωποι που θα πήγαιναν στις δομές που δημιουργήθηκαν για τους πλημμυροπαθείς να παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους. Ήδη, όπως είπε η Αντιπρόεδρος του ΦΣ Τρικάλων ήταν πολύ σημαντικό το ότι ο Δήμος έδειξε πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά για να υπάρξει βοήθεια σε όσους φιλοξενήθηκαν σε δομές από τα χωριά ή από την πόλη που είχαν πλημμυρίσει τα σπίτια τους είχαν χάσει και τα φάρμακά τους.

Η ρύθμιση αφορά μόνο φάρμακα όπου δεν υπάρχουν γενόσημα. Οι φαρμακοποιοί έρχονται σε καθημερινή τριβή με τους πολίτες που φτάνουν στα φαρμακεία γι’ αυτό το θέμα, όπως είπε η κ. Λαζαροπούλου. «Όποιος δικαιούται 0% (σ.σ. συμμετοχή στο κόστος του φαρμάκου) από την ασφάλεια του ή είναι ανασφάλιστος ή για κάποιους λόγους δικαιούται 0%, όταν ο ασθενής επιλέγει πρωτότυπο φάρμακο του βγαίνει κάποια συμμετοχή. Το κράτος καλύπτει τα γενόσημα φάρμακα».

Το θέμα είναι ότι οι φαρμακοποιοί στήριξαν τους πολίτες στο να μπορούν να έχουν ομαλή πρόσβαση στα φάρμακά τους. Μάλιστα αυτό το έκαναν ακόμη κι εκείνοι οι φαρμακοποιοί που οι ίδιοι επλήγησαν από τη θεομηνία. Δεν θα πρέπει και η πολιτεία να εφαρμόσει επιτέλους το μέτρο στήριξης που η ίδια προώθησε για τη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων;

Στο πλαίσιο του 9ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου είναι σίγουρο  ότι όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν αφού διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς θα δώσουν το «παρών» στις εργασίες του συνεδρίου, εστιάζοντας ακριβώς στην εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη από τα φαρμακεία, με γνώση, καινοτομία και αλληλεγγύη.

Ανάμεσα στα στρογγυλά τραπέζια που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του συνεδρίου ιδιαίτερο ενδιαφέρον -σε σχέση και με το κεντρικό θέμα του συνεδρίου- έχει το «Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι στο πλευρό του Έλληνα φαρμακοποιού για τις ανάγκες της κοινωνίας» και βέβαια το «Η Θεσσαλία ξεπερνά τα προβλήματα και προχωρά μπροστά».