ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ποιες είναι οι τάσεις που θα επηρεάσουν το χώρο του φαρμακείου το 2024

Ποιες είναι οι τάσεις που θα επηρεάσουν το χώρο του φαρμακείου το 2024

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς η σκέψη όλων βρίσκεται στο πως άραγε θα εξελιχθεί η επόμενη.

Ο κόσμος του φαρμακείου βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Καθώς προετοιμαζόμαστε για το 2024, είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι το τοπίο των φαρμακείων βιώνει σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες. Αυτές οι αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν όλους.

Το Quad Recruitment, ένας κορυφαίος οργανισμός Στελέχωσης Φαρμακείων με ισχυρή παρουσία στις Η.Π.Α. αναφέρεται στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στα φαρμακεία που θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να έχουν υπόψιν τους για τη νέα χρονιά.

 

Ψηφιακή μετάβαση

Μία από τις πιο συναρπαστικές τάσεις στο φαρμακείο του 2024 είναι η ψηφιακή μετάβαση. Μοιάζει πολύ με το πώς χρησιμοποιούμε εφαρμογές και ιστότοπους για να παραγγείλουμε έπιπλα, τρόφιμα, ακόμη και είδη παντοπωλείου. Πλέον η ίδια ευκολία, σημειώνει το QR,  ανοίγει τον δρόμο και στο πώς θα παίρνει κανείς τα φάρμακά του (στις ΗΠΑ).

Πάντα σε ό,τι αφορά την εκεί πραγματικότητα, το QR αναφέρει ότι τα ψηφιακά φαρμακεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γι’ αυτήν την αλλαγή. Δεν αφορούν μόνο την παράδοση των φαρμάκων, αλλά προσφέρουν ένα σωρό πρόσθετες υπηρεσίες, όπως διαδικτυακές συνομιλίες γιατρού και εικονικές συμβουλές φαρμακευτικής αγωγής – όλα από την άνεση του σπιτιού. Μπορεί να υπάρξει παραγγελία για την αναπλήρωση των φαρμάκων που έχουν καταναλωθεί αλλά και παρακολούθηση των παραδόσεων των φαρμάκων, κάνοντας τα πάντα εξαιρετικά ομαλά και εύκολα.

«Το μόνο μειονέκτημα των ψηφιακών φαρμακείων είναι η έλλειψη αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο που χρησιμοποιούσαμε σε ένα τοπικό φαρμακείο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει λιγότερες συμβουλές σχετικά με τα φάρμακα και τις συνθήκες υγείας σας. Ωστόσο, οι εταιρείες ψηφιακών φαρμακείων γίνονται μάλλον δημιουργικές για να το ξεπεράσουν» σημειώνει το QR.

 

Τεχνολογικές εξελίξεις

Στη λίστα με τις τάσεις  στο χώρο της βιομηχανίας φαρμάκου, περιλαμβάνονται εργαλεία υψηλής τεχνολογίας που φέρνουν επανάσταση στην ιατρική ακριβείας. Αυτές οι προηγμένες τεχνολογίες έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγειονομική περίθαλψη. Μια κατηγορία τέτοιων εργαλείων, γνωστών ως multi-omics, πρωτοστατεί. Αρχικά σχεδιασμένα για τη μελέτη γονιδίων και πρωτεϊνών, αυτά τα εργαλεία έχουν επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής τους για να μελετήσουν μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου λειτουργίας των γονιδίων, της χημικής σύνθεσης του σώματος, ακόμη και των μικροσκοπικών μικροοργανισμών που ζουν μέσα μας.

Αυτά τα εργαλεία multi-omics διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή καλύτερης κατανόησης της υγείας μας. Εμφανίζουν λεπτές αλλαγές και μοναδικά χαρακτηριστικά μέσα στο σώμα μας που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ευημερία μας ή να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ασθενειών. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες για να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των ασθενών και τα σχέδια θεραπείας. Σε τελική ανάλυση, αυτές οι εξελίξεις αφορούν τη χρήση τεχνολογίας αιχμής για να αποκτήσουμε μια βαθύτερη εικόνα της υγείας μας και να κάνουμε πιο σοφές επιλογές.

 

Τεχνητή νοημοσύνη

Με περισσότερα δεδομένα και ψηφιακά εργαλεία διαθέσιμα, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) γίνεται μεγάλος παίκτης στον τομέα της υγείας. Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας τα εντυπωσιακά 102,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συμβεί με ρυθμό περίπου 47,6% κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη και να την κάνει πιο αποτελεσματική. Μπορεί να κάνει τις λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης να λειτουργούν πιο ομαλά, να επιταχύνει σημαντική έρευνα, να βοηθήσει στον εντοπισμό κινδύνων και ασθενειών για την υγεία και να καθοδηγήσει τους γιατρούς στη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Στο μέλλον, πιθανότατα θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο σε πράγματα όπως ιατρικές εξετάσεις, δημιουργία νέων φαρμάκων και εργαλεία που κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο εξατομικευμένη για κάθε άτομο.

 

Διεύρυνση των ρόλων των φαρμακοποιών

Ενώ μιλάμε για τις τελευταίες τάσεις στα φαρμακεία, είναι δύσκολο να μην αναφέρουμε τους διευρυνόμενους ρόλους των επαγγελματιών του χώρου των φαρμακείων τα τελευταία χρόνια. Οι φαρμακοποιοί αναλαμβάνουν ρόλους πέρα από την παραδοσιακή χορήγηση φαρμάκων. Διαδραματίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στη φροντίδα των ασθενών, προσφέροντας υπηρεσίες όπως η διαχείριση φαρμακευτικής θεραπείας, οι ανοσοποιήσεις και οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας. Αυτή η μετατόπιση όχι μόνο βελτιώνει τις θεραπείες των ασθενών, αλλά ανοίγει επίσης χώρο για συναρπαστικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας για τους φαρμακοποιούς.

«Μόνο μια συμβουλή όμως: Αγκαλιάστε αυτούς τους νέους ρόλους για να διαπρέψετε στο μέλλον του φαρμακείου λιανικής» αναφέρει το QR.

 

Αυτοματισμός και Ρομποτική

Κοιτάζοντας το 2024, ο κόσμος των φαρμακείων πρόκειται να βιώσει ξανά κάποιες σημαντικές αλλαγές, χάρη στην τεχνολογία.

Επόμενο στη λίστα και αναμφίβολα, μια από τις πιο σημαντικές τάσεις στα φαρμακεία για το έτος που έρχεται είναι ο αυτοματισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι εργασίες ρουτίνας θα αναλαμβάνονται από μηχανήματα. Αυτό θα δώσει στους φαρμακοποιούς περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθούν στη φροντίδα των ασθενών και στο χειρισμό πιο περίπλοκων εργασιών που χρειάζονται την τεχνογνωσία τους. Ο αυτοματισμός δεν είναι απλώς αποτελεσματικός, αλλά μειώνει επίσης τα σφάλματα και επιταχύνει εργασίες που περιλαμβάνουν πολλά δεδομένα.

Αυτό είναι και το τελευταίο μεγάλο πράγμα που πρέπει να προσέξει ο φαρμακοποιός το 2024, τη ρομποτική. Τα φαρμακεία θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν ρομπότ για να συμπληρώνουν γρήγορα τις συνταγές και να συλλαμβάνουν τυχόν λάθη. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει τους χρόνους αναμονής των ασθενών, αλλά και θα βοηθήσει τους φαρμακοποιούς να διαχειρίζονται τα φάρμακα με μεγαλύτερη ακρίβεια.