ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τι αναφέρει η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών για την Αυτοφροντίδα

Τι αναφέρει η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών για την Αυτοφροντίδα

Ανεπαρκής χρηματοδότηση και περιορισμένη πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών αποτελούν ουσιαστικά εμπόδια στην προσπάθεια βελτιστοποίησης των δράσεων αυτοφροντίδας

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι τρέχουσες αντιλήψεις και απόψεις των φαρμακοποιών σχετικά με την αυτοφροντίδα παρουσιάζονται σε μια νέα δημοσίευση που κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP).

Η έκθεση, «Community pharmacy insights: Supporting the need for self-care» (Πληροφορίες για τα φαρμακεία της κοινότητας: Στηρίζοντας την ανάγκη για αυτοφροντίδα), είναι το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα του Πολυεθνικού Προγράμματος Αξιολόγησης Αναγκών της FIP (Multinational Needs Assessment Program - MNAP). Αυτό το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες σε επίπεδο χώρας προκειμένου να παρέχει τεκμηριωμένη υποστήριξη πολιτικής για την ανάπτυξη εργατικού δυναμικού, που αντιστοιχίζεται στους 21 Αναπτυξιακούς Στόχους της FIP, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η έκθεση παρουσιάζει τα ευρήματα ενός διαδικτυακού ερωτηματολογίου (238 ερωτηθέντες από 55 χώρες), σύντομων συνεντεύξεων και βιβλιογραφικής ανασκόπησης, με στόχο να περιγράψει την κατανόηση της έννοιας της αυτοφροντίδας από τους φαρμακοποιούς και να αξιολογήσει περαιτέρω ανάγκες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης είναι η επιβεβαίωση ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποστηρίζουν και να προωθούν ενεργά την αυτοφροντίδα. Οι φαρμακοποιοί και οι ομάδες φαρμακείων αναπτύσσουν περισσότερες ευκαιρίες για να επεκτείνουν τους τρόπους που συνεισφέρουν και συμπεριφέρονται προκειμένου να διευκολύνουν την υποστήριξη της αυτοφροντίδας για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ασθενών, γράφουν οι συγγραφείς. Η εκπαίδευση και η παροχή συμβουλών στους ασθενείς σχετικά με τις αυτοπεριοριζόμενες παθήσεις τους προέκυψε ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη προσέγγιση που αναφέρθηκε από τους ερωτηθέντες (79,4%), ακολουθούμενη από την παροχή συμβουλών για τη χρήση φαρμάκων για αυτοπεριοριζόμενες καταστάσεις (74,4%) και την παροχή φαρμάκων σε ασθενείς (59,2%). Οι ιστότοποι εκπαίδευσης υγείας είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι πόροι που χρησιμοποιούνται από τους ερωτηθέντες για την υποστήριξη της αυτοφροντίδας (44,5%) με παρόμοια τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης υγείας (36,6%) και διαγνωστικών τεστ (29,8%).

«Το πλαίσιο της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης εξελίσσεται ταχέως, λόγω της αυξανόμενης έμφασης στην αυτοφροντίδα, όπου αυτή ενδείκνυται. Η ενδυνάμωση των ασθενών που ασχολούνται με την αυτοφροντίδα είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο οι φαρμακοποιοί μπορούν να υποστηρίξουν την καθολική κάλυψη υγείας και, όπως είναι προφανές σε αυτήν την έκθεση, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί αναγνωρίζουν τη σημασία του να μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικές δραστηριότητες υποστήριξης», δήλωσε ο καθηγητής Ian Bates, Διευθυντής του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Φαρμάκων της FIP.

Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει επίσης σημαντικά εμπόδια για τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας και τη βελτίωση των καλύτερων αποτελεσμάτων σε αυτόν τον τομέα, όπως η ανεπαρκής χρηματοδότηση και η περιορισμένη πρόσβαση στα αρχεία ασθενών. Προσδιορίζει επίσης βασικά θέματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρακτική του κοινοτικού φαρμακείου και τη συνολική διαχείριση για καλύτερη παροχή υποστήριξης αυτοφροντίδας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης χρήσης ψηφιακών εργαλείων αυτοεξυπηρέτησης και τεχνολογιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η εκπαίδευση σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφοράς των φαρμακοποιών για την υποστήριξη της αυτοφροντίδας παραμένει μια αναγκαιότητα για να αποφέρει απτά οφέλη στους ασθενείς. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την εγγραμματοσύνη υγείας των ασθενών αλλά και την ευαισθητοποίησή τους για την υγεία βοηθώντας τους να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να έχουν καλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στην τσέπη τους και να διατηρήσουν βιώσιμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες», δήλωσε ο καθηγητής Bates.