ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ανοικτό άφησε ο Άδωνις το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 να γίνονται και από τα φαρμακεία

Ανοικτό άφησε ο Άδωνις το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 να γίνονται και από τα φαρμακεία

Το απόγευμα της Τετάρτης, και πιο συγκεκριμένα στις 4, υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, όπου αναμένεται να συζητηθεί τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και ευρύτερα οι προτάσεις που έχουν κάνει οι φαρμακοποιοί για το ρόλο που θέλουν και μπορούν να έχουν στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Μεγαλύτερη εμπλοκή των φαρμακοποιών στα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φαίνεται να εξετάζει ο νέος Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που έδωσε την Τετάρτη το μεσημέρι (10 Ιανουαρίου) στο Υπουργείο με θέμα την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η φράση του κ. Γεωργιάδη ότι «θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο» μοιάζει να ήρθε ως μία απάντηση στα όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο DailyPharmaNews.

Συγκεκριμένα ο κ. Βαλτάς είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλο τρόπο να πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού (δες εδώ), έχοντας βεβαίως στο μυαλό του και το γεγονός ότι τα φαρμακεία της κοινότητας ως η πρώτη πύλη που τις περισσότερες φορές θα περάσει ο πολίτης αναζητώντας υπηρεσίες υγείας, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κουβέντα για το θέμα του εμβολιασμού κατά της Covid – 19 και από τα φαρμακεία ενώ και πολύ πρόσφατα η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP) σε σχετική έκθεση της για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία τονίζει πως πρέπει οι κυβερνήσεις να δουν θετικά το ζήτημα της ενσωμάτωσης διαφόρων επαγγελματιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, σε ευρύτερες στρατηγικές εμβολιασμού κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο. Όπως αναφέρει «οι φαρμακοποιοί μπορούν να σταθούν στην πρώτη γραμμή ως αναπόσπαστοι παίκτες στην προώθηση της κάλυψης εμβολίων για την τεχνογνωσία, την αξιοπιστία, την ευκολία και την προσβασιμότητά τους στην κοινότητα σημειώνοντας πως ο ρόλος των φαρμακοποιών εκτείνεται συχνά από την εκπαίδευση του κοινού για την παρότρυνση για τη λήψη εμβολίων, έως την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για τα εμβόλια και την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με τα εμβόλια αλλά και την άμεση χορήγηση εμβολίων» (δες εδώ).

Είναι πολύ σημαντικό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ενόψει των όσων προγραμματίζει να κάνει προκειμένου πράγματι να αξιοποιηθούν περισσότερο οι φαρμακοποιοί στην προσπάθεια για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας να λάβει υπόψιν τα κύρια συμπεράσματα αυτής της έκθεσης που είναι τα εξής:

  • Η ανταπόκριση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στην πανδημία COVID-19 με τον εμβολιασμό των πληθυσμών σε πολλές χώρες ήταν καθοριστικής σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας. Αρκετές χώρες εισήγαγαν προγράμματα εμβολιασμού με βάση τα φαρμακεία κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της πανδημίας και αυτό παρείχε επίσης μια πολύτιμη ευκαιρία στους φαρμακοποιούς να επιδείξουν τις ικανότητές τους, την προσβασιμότητά τους και την ευκολία για την παροχή υπηρεσιών εμβολιασμού. Σε ορισμένες χώρες, αυτό άνοιξε τον δρόμο στη χορήγηση (και συνταγογράφηση) άλλων εμβολίων από φαρμακοποιούς, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης, της πνευμονιοκοκκικής νόσου, του έρπητα ζωστήρα και Tdap (τετάνος, διφθερίτιδα και κοκκύτη).
  • Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αξιοποιεί τα φαρμακεία ως μέρη για την παροχή ποικιλομορφίας και απλούστευσης των οδών εμβολιασμού και των παρόχων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ ενηλίκων, ηλικιωμένων και ομάδων πληθυσμού ειδικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες, ανοσοκατεσταλμένων ατόμων και εγκύων.
  • Αρκετές χώρες πέτυχαν να αλλάξουν ή να επεκτείνουν τη νομοθεσία για να μπορέσουν οι φαρμακοποιοί να παρέχουν υπηρεσίες σχετικές με τον εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης και συνταγογράφησης εμβολίων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι οι προσπάθειες υπεράσπισης και η επιμονή των εθνικών οργανώσεων φαρμακοποιών ήταν καρποφόρα.
  • Η εκπαίδευση και η επακόλουθη επίδειξη της ικανότητας εκ μέρους των φαρμακοποιών για την παροχή ρόλων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος για την ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών και την υποστήριξή τους από τις ρυθμιστικές αρχές.

Όπως προαναφέρθηκε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει θέσει στο παρελθόν το θέμα του εμβολιασμού κατά της CoVid – 19 και από τα φαρμακεία της κοινότητας, μέχρι στιγμής όμως η χώρα μας δεν έχει μπει στην ομάδα των χωρών που έχουν προχωρήσει να το νομοθετήσουν.

Το πόσο αυτό θα βοηθούσε; Αρκεί να σταθεί κανείς στα στοιχεία που έδωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Υγείας (στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά το καλοκαίρι του 2023 κ.  Αναστασία Κοτανίδου σύμφωνα με τα οποία από τα 90 άτομα, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μόλις δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Συνολικά μέχρι σήμερα σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη έχουν γίνει 210.000 εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο της covid-19 ενώ υπάρχουν 60.000 προγραμματισμένα ραντεβού.

Ο Υπουργός Υγείας έκανε σαφές ότι ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να γίνει υποχρεωτικός κι ανέφερε ότι μετά από εισήγησή του θα διαγραφούν τα πρόστιμα σε ηλικιωμένους που είχαν μπει την εποχή της πανδημίας, επιδιώκοντας να σταματήσει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ εμβολισμένων και μη εμβολιασμένων.

«Τείνουμε κλάδο ελαίας, το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι, γίνεται γιατί το χρειαζόμαστε και πρέπει το μήνυμα να φτάσει παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον ίδιο είναι σημαντικό οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο ιός SarsCov2 ήρθε για να μείνει. «Ο ιός ήρθε για να μείνει, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να ζήσουμε χωρίς τον ιό αυτό. Να μάθουμε να συμβιώνουμε και ο ετήσιος εμβολιασμός ιδιαίτερα των ευάλωτων, όπως κάνουμε με τη γρίπη, θα πρέπει να γίνει ρουτίνα».

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται συστηματική προσπάθεια υπεύθυνης ενημέρωσης αλλά και εύκολης πρόσβασης στο εμβόλιο και οι φαρμακοποιοί προφανώς μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό.