NEA

Έγινε σήμερα στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Έγινε σήμερα στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου

Ιστορική στιγμή για την ελληνική ογκολογία - Τι δηλώνει στο DailyPharmaNews ο Δημήτρης Μπαφαλούκος  

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική στιγμή και μέρα για την ελληνική ογκολογία. Θα έλεγα ιστορική. Αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί μετά την ολοκλήρωση της παγκόσμιας μελέτης, στην οποία συμμετέχει και το Metropolitan Hospital με την ομάδα μου.

Σε λίγη ώρα θα γίνει το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου στην Ελλάδα, σε ασθενή με μελάνωμα σταδίου τρία». Αυτή είναι μία από τις πρώτες δηλώσεις του Ογκολόγου Παθολόγου Δημήτρη Μπαφαλούκου, Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελανώματος και Διευθυντή στην Α΄ Ογκολογική Κλινική, Metropolitan Hospital.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής το εμβόλιο γίνεται ενδομυϊκά σε 9 δόσεις κάθε 3 εβδομάδες σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Τέσσερα Κέντρα Αναφοράς Μελανώματος, δύο στην Αθήνα (Metropolitan Hospital και Λαϊκό Νοσοκομείο) και δύο στη Θεσσαλονίκη (Διαβαλκανικό και Βιοκλινική Θεσσαλονίκης) συμμετέχουν από τη χώρα μας στην παγκόσμια μελέτη, η οποία γίνεται σε περίπου 1000 ασθενείς με εξαιρεθέν μελάνωμα υψυλού κινδύνου για υποτροπή.

Τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί στην Αμερική το Μάιο του 2023, δείχνουν ότι ο συνδυασμός του εμβολίου με την ανοσοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και τον κίνδυνο θανάτου κατά 44%, αναφέρει ο κ. Μπαφαλούκος, επισημαίνοντας ότι η μελέτη υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2025. «Η μελέτη αυτή ανοίγει δρόμους για εμβόλια και για άλλες μορφές καρκίνου. Με την ίδια τεχνολογία ετοιμάζεται εμβόλιο για καρκίνο πνεύμονα και εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει κλινική μελέτη, ενώ ετοιμάζονται παράλληλα και εμβόλια για καρκίνο παγκρέατος και ουροδόχου κύστης. Θα ακολουθήσουν πιθανότατα και εμβόλια για ένα μεγάλο μέρος συμπαγών όγκων», καταλήγει ο κύριος ερευνητής της μελέτης για το Metropolitan Hospital, Δημήτρης Μπαφαλούκος.