ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Η στάση των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό δίνει απάντηση και για Covid

Η στάση των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό δίνει απάντηση και για Covid

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το θέμα μίας πιθανής αποζημίωσης των φαρμακοποιών του εμβολιασμού κατά της Covid, εφόσον τελικά υπάρξει η κίνηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός αυτός και από τα φαρμακεία, ναι μεν απασχολεί τους φαρμακοποιούς, δεν είναι όμως προτεραιότητά τους τη δεδομένη στιγμή.

Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Κώστας Ματσιόλης σε δηλώσεις του στο TheNewspaper.gr είναι ενδεικτικά του πως βλέπει το θέμα ο κλάδος. «Εάν μας ζητηθεί θα το κάνουμε δωρεάν, όπως παρέχουμε και τις άλλες υπηρεσίες μας, όπως για παράδειγμα τον αντιγριπικό εμβολιασμό».

Η προτεραιότητά των φαρμακοποιών είναι να σταθούν και πάλι στο πλευρό του πολίτη, «όπως κάθε φορά πόσο μάλλον τώρα που αφορά την Covid 19».

Και επειδή αυτό ίσως ακούγεται πολύ ρομαντικό σε κάποιους, η πραγματικότητα που ισχύει για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όπως άλλωστε κι αυτό που συμβαίνει με άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί χρόνια τώρα μέσα από τα φαρμακεία τους (ακόμα ακόμα και οι εφημερίες /διανυκτερεύσεις για τις οποίες δεν αποζημιώνονται, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ελληνικής πραγματικότητας.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο κ. Ματσόλης ανέφερε ότι «είμαστε ο μόνος κλάδος που προσφέρει αφιλοκερδώς. Θα πρέπει να υπάρξει και μία αμοιβή από την Πολιτεία προς τους φαρμακοποιούς, όπως γίνεται δηλαδή και για όλες τις άλλες υπηρεσίες».

Εδώ και τέσσερα χρόνια που τα αντιγριπικά εμβόλια κι επίσημα σύμφωνα με το νόμο γίνονται και από τα φαρμακεία δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα αποζημίωσης είτε από το κράτος είτε από τον ασφαλισμένο. 

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, εφόσον ρυθμιστούν όλα τα διαδικαστικά θέματα που προφανώς πρέπει να ρυθμιστούν καθώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο με τη γρίπη (π.χ. διαδικασία ψυχρής αλυσίδας για τη διακίνησή του, ανασύσταση, λήψη ιστορικού κτλ.), ναι, λογικά θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους αποζημίωση. Άλλωστε υπήρχε τιμολόγηση της παροχής της ιατρικής υπηρεσίας μέχρι τις 31/12/2023 και στο ιατρείο τους (έκτοτε δεν υπάρχει ανανέωση της εν λόγω δυνατότητας) αλλά και παλιότερα στον κατ’ οίκον εμβολιασμό για τους πολίτες που είχαν κάποιο πρόβλημα που δεν τους επέτρεπε να μετακινηθούν και είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Δεν έχει γίνει ωστόσο κάποια κουβέντα για το συγκεκριμένο ζήτημα της αποζημίωσης το οποίο είναι εκτός των άλλων, άκαιρο, αφού προηγείται η ρύθμιση, όπως προαναφέρθηκε σοβαρών διαδικαστικών θεμάτων για να φτάσουν τα φαρμακεία να εμβολιάζουν τους πολίτες κατά της Covid.

Αυτός ο προγραμματισμός είναι δεδομένο πως πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της όποιας πίεσης μπορεί να απειλεί τη δεδομένη στιγμή το σύστημα υγείας, καθώς όπως έχει τονιστεί ο κορονοϊός πλέον έχει περάσει σε νέα φάση, ενδημικότητας που σημαίνει ότι κάποιοι πολίτες, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν μαζί με τη Covid και κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα, θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.

Οι φαρμακοποιοί είναι δεδομένο ότι μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρχει μία καλή εμβολιαστική ροή, κάτι πολύτιμο ειδικά σε φάσεις που το σύστημα μπορεί να πιέζεται.

Τα δεδομένα από τις χώρες που έχει θεσμοθετηθεί ο εμβολιασμός κατά της Covid και από τα φαρμακεία, όπως η Πορτογαλία, η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία κτλ είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Το στοίχημα για τους φαρμακοποιούς αυτή τη δεδομένη στιγμή και η προτεραιότητα είναι να υπάρξει η οργάνωση ενός αντίστοιχου καλά οργανωμένου συστήματος και στη χώρα μας ώστε και οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι, εφόσον εμπλακούν να μην ταλαιπωρούνται.