ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απ. Βαλτάς για εμβολιασμούς στα φαρμακεία: Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, δείχνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον φαρμακοποιό

Απ. Βαλτάς για εμβολιασμούς στα φαρμακεία: Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, δείχνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στον φαρμακοποιό

Λιγότερα από 13.000 από τα συνολικά 2,9 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της φετινής εμβολιαστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκαν από γιατρούς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με συντριπτικά στοιχεία τα οποία στην πράξη αποδεικνύουν τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες αλλά και την ασφάλεια που νιώθουν όταν μπαίνουν σ΄ ένα φαρμακείο για να εμβολιαστούν, απαντά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μέσω του DailyPharmaNews, -χωρίς βέβαια ο ίδιος να το λέει ευθέως-  στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά τη γνωστοποίηση από πλευράς του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη της πρόθεσής να επιτραπεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση ο εμβολιασμός κατά της Covid και από τα φαρμακεία της κοινότητας.

Απαντώντας λοιπόν προφανώς στα όσα λένε οι γιατροί και ειδικά στο κομμάτι εκείνο της ανακοίνωσής τους (δες εδώ) που αναφέρεται στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τον οποίο εδώ και τέσσερα χρόνια η πολιτεία έχει πλέον και επίσημα με νόμο αναγνωρίσει ότι μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμβολιάζεται στα φαρμακεία.

Όπως είπε ο κ. Βαλτάς σε σύνολο 2,9 εκατομμυρίων εμβολίων που συνταγογραφήθηκαν και διενεργήθηκαν μέχρι τώρα –με ή χωρίς ιατρική συνταγή καθώς μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου τα εμβόλια χορηγούνταν αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή, γίνονταν στα φαρμακεία αλλά δεν λειτουργούσε η δυνατότητα να φανεί η διενέργεια τους μέσα από τα φαρμακεία- από τους ιατρούς διενεργήθηκαν 12.982 εμβόλια!!!

Τι σημαίνει για τον ίδιο αυτό; «Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη σ’ έναν κλάδο που κάνει το αυτονόητο και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας» το οποίο με απόφασή του δέχτηκε ότι οι φαρμακοποιοί πληρούν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική εκτέλεση των αντιγριπικών εμβολιασμών διασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως δέχτηκε το Ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας απορρίπτοντας την αίτηση ακυρώσεως που είχαν ασκήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής κατά της υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/2019 Αποφάσεως, κατά το μέρος αυτής με το οποίο αναγνωρίζεται η δυνατότητα των Φαρμακοποιών να πραγματοποιούν εποχιακούς εμβολιασμούς και να χορηγούν αντιτετανικό ορό στα Φαρμακεία τους.   

Στην πράξη εξήγησε ο κ. Βαλτάς αντιστοιχεί ένας εμβολιασμός ανά πέντε γιατρούς τη στιγμή που αντίστοιχα για το κάθε  φαρμακείο αντιστοιχούν κατά μέσο όρο 295 εμβολιασμοί.

Το πρόβλημα για τον κ. Βαλτά δεν βρίσκεται στους φαρμακοποιούς και στο θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών για τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία αλλά στη νοοτροπία των γιατρών. «Έχουν την εξής νοοτροπία: Δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτό το οποίο γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Και δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που λέει ότι στην πρόληψη συμμετέχουν τα φαρμακεία αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κι όμως εδώ βλέπουμε ότι οι γιατροί αντιδρούν σε οποιαδήποτε διαδικασία όπου στην πρόληψη συμμετέχουν τα φαρμακεία. Αντέδρασαν με τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Αντέδρασαν για τα self τεστ. Αντέδρασαν για τα rapid τεστ. Αντέδρασαν στο θέμα των προσωπικών γιατρών. Αντιδρούν σε ό,τι ενέργεια κάνει η πολιτεία για να εξευρωπαΐσει το ελληνικό κράτος. Μέχρι τώρα λένε όχι σε όλα. Και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να πουν ναι σε κάτι που γίνεται σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν όμως σε τόσες χώρες έχουν ανατεθεί στα ιδιωτικά φαρμακεία και έχουν ήδη γίνει πολλά εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της Covid δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να μην σκεφτόμαστε την προοπτική και το μέλλον και να κολλάμε σε συνδικαλιστικές αγκυλώσεις».

Σε ό,τι αφορά το πως θα μπορούσε να προχωρήσει και στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της Covid και από τα φαρμακεία, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ απαντά ότι απλά θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα που ήδη εφαρμόζονται από τα κέντρα εμβολιασμού και για τα φαρμακεία, π.χ. ερωτηματολόγιο, απόρριψη ατόμων που έχουν αλλεργίες κτλ. Ό,τι γίνεται με τον αντιγριπικό εμβολιασμό σε μία αλλεργική αντίδραση, ο φαρμακοποιός που είναι πλέον νομίμως κατοχυρωμένος το ίδιο θα κάνει και σε αυτήν την περίπτωση εάν ποτέ συμβεί. Οι φαρμακοποιοί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και πλήρως ενημερωμένοι και πιστοποιημένοι για να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εάν οι γιατροί πράγματι θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια που σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να κάνει για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού θα πρέπει να σταματήσουν να εκφράζουν τέτοιου είδους συνδικαλιστικές αντιλήψεις, τονίζει ο κ. Βαλτάς.

Πιστεύει δε ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν θα επηρεάσουν την πρόθεση που έχει εκφράσει ο Υπουργός Υγείας να μπουν και οι φαρμακοποιοί ενεργά στην προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται. «Εγώ πιστεύω ότι οι Υπουργοί είναι διορατικοί άνθρωποι και δεν εγκλωβίζονται σε τέτοιες νοοτροπίες που καταρρίπτονται με επιχειρήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Και αναρωτήθηκε: Η Ελλάδα δεν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα; Μήπως ανήκει σε κάποια “κάστα” που κάνουν κουμάντο συμφέροντα;»

Τόνισε δε ότι  «τα φαρμακεία είναι έτοιμα να συμβάλλουν σε όλα τα προγράμματα πρόληψης της ελληνικής πολιτείας γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέλουμε στο κρίσιμο αυτό κομμάτι. Έχουμε ένα δίκτυο 11.000 φαρμακείων που μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο στα θέματα πρόληψης. Άλλο πράγμα ο ιατρικός κόσμος που ασχολείται με το θεραπεύειν και εκεί πρέπει να επικεντρωθεί».