NEA

Η επιδημία χολέρας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 775 ανθρώπους μέσα στο 2024

Η επιδημία χολέρας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 775 ανθρώπους μέσα στο 2024

Η έξαρση της επιδημίας χολέρας κατέγραψε μέχρι στιγμής το 2024, 40.900 κρούσματα, με 775 θανάτους να αναφέρονται μόνο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημες καταγραφές από 17 χώρες σε τέσσερις περιοχές: την περιοχή της Αφρικής, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την περιοχή της Αμερικής και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Σύμφωνα με χτεσινή -12Φεβρουαρίου- έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε καταγράφουν τις υψηλότερες αυξήσεις κρουσμάτων, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη πρόκληση του ελέγχου της χολέρας και τη σημασία των συνεχών προσπαθειών για τη δημόσια υγεία.
Το 2023, αναφέρθηκαν κρούσματα σε 30 χώρες σε πέντε περιοχές επιτήρησης του Π.Ο.Υ., συμπεριλαμβανομένων εννέα χωρών που κατέγραψαν περισσότερα από 10.000 κρούσματα.

Η παγκόσμια ανταπόκριση στη χολέρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από μια κρίσιμη έλλειψη Εμβολίων Χολέρας από το στόμα (OCV). Από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, τα επείγοντα αιτήματα για OCV αυξήθηκαν, με 76 εκατομμύρια δόσεις OCV που ζητήθηκαν από 14 χώρες, ενώ μόνο 38 εκατομμύρια δόσεις ήταν διαθέσιμες κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Το παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων αναμένει αναπλήρωση και όλη η παραγωγή έως τις 8 Μαρτίου θα διατεθεί σε αιτήματα που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ο Π.Ο.Υ. χαρακτήρισε την παγκόσμια αναζωπύρωση της χολέρας ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης 3ου βαθμού, τον Ιανουάριο του 2023. Με βάση τον αριθμό των επιδημιών και τη γεωγραφική τους επέκταση, παράλληλα με την έλλειψη εμβολίων και άλλων πόρων, ο Π.Ο.Υ. συνεχίζει να αξιολογεί τον κίνδυνο σε παγκόσμιο επίπεδο ως πολύ υψηλό και το συμβάν παραμένει ταξινομημένο ως έκτακτης ανάγκης βαθμού 3.