ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Από 1η Απριλίου η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος εφημεριών, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του ΦΣΑ

Από 1η Απριλίου η εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος εφημεριών, όπως αποφάσισε το Δ.Σ. του ΦΣΑ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την αναβολή έναρξης εφαρμογής του νέου, ηλεκτρονικού συστήματος εφημεριών για τα περίπου 3.300 φαρμακεία που βρίσκονται στα όρια της ευθύνης του αποφάσισε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Το νέο σύστημα το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου διαπιστώθηκε ότι είχε πολλές ατέλειες που έπρεπε να ληφθούν υπόψιν από εκείνους που το σχεδίασαν με πολλούς φαρμακοποιούς να αντιδρούν αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για την εφαρμογή του (δες εδώ).

Έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει η εφαρμογή του, ένα μήνα αργότερα, την 1η Απριλίου και το μεσοδιάστημα μέχρι την 1η Απριλίου να υπάρξουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές – βελτιώσεις με βάση όλα τα προβλήματα που έθεσαν οι φαρμακοποιοί που καλούνται να το εφαρμόσουν.

Ένα από τα κύρια προβλήματα για τα οποία υπήρξαν διαμαρτυρίες είχε να κάνει με την αύξηση της συχνότητας των εφημεριών, που προφανώς για ‘ένα μικρό φαρμακείο χωρίς υπαλλήλους είναι μεγάλο πρόβλημα.

Πάνω σε αυτό λοιπόν το θέμα αποφασίστηκε το ελάχιστο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εφημεριών του ίδιου φαρμακείου από τις 8 μέρες και άνω που ήταν σε κάποιες περιπτώσεις, να αυξηθεί στις 26 μέρες και άνω για όλους τους φαρμακοποιούς της Αττικής.

Σε σχέση με αυτό το θέμα αποφασίστηκε ομόφωνα οι 24ωρες Εφημερίες των Κυριακών και των Αργιών να έχουν 3ωρη μεσημεριανή διακοπή για ξεκούραση, για όλους.

Επίσης αποφασίστηκαν τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά περιοχές με ιδιαιτερότητες ώστε να υπάρξει καλύτερη λειτουργία του νέου συστήματος με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και οι πολίτες αλλά και οι φαρμακοποιοί.

Η νέα έκδοση του συστήματος που θα ενσωματώνει τις παραπάνω αλλαγές θα αναρτηθεί δημοσίως μέσα στις επόμενες μέρες για να είναι προσβάσιμη σε όλους τους φαρμακοποιούς – μέλη του Συλλόγου, ως πιλοτική εφαρμογή, και θα δοθεί εύλογος χρόνος σε όλους για κατάθεση παρατηρήσεων και τυχόν επιπλέον αλλαγές βάσει αυτών, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου σε νέα συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής θα ελέγξει το νέο πιλοτικό σύστημα Εφημεριών που θα ενσωματώνει τις αλλαγές που αποφασίστηκαν, στη συνέχεια θα αναρτηθεί δημοσίως για τα μέλη του ΦΣΑ που θα μπορούν να το δουν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ΦΣΑ που ο κάθε φαρμακοποιός – μέλος του ΦΣΑ εισέρχεται με τους εξατομικεμένους κωδικούς του και ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί και το χρονικό διάστημα για κατάθεση και εξέταση επιπλέον προτάσεων από όποιον επιθυμεί.

Τέλος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σκοπεύει να πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση-παρουσίαση του νέου ηλεκτρονκού συστήματος Εφημεριών ΦΣΑ σε σύγκριση με το υπάρχον παλαιό μη ηλεκτρονικό, όπου οπτικοποιημένα με χάρτες, πίνακες και παραδείγματα θα φανούν ξεκάθαρα τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα που έχει το νέο σύστημα σε σχέση με το παλαιό που, όπως υποστηρίζουν στον ΦΣΑ «έβριθε από αδικίες και ανεπάρκειες τόσο για την εξυπηρέτηση του κοινού όσο και για την ισοκατανομή προνομίων και βαρών αναμεταξύ των συναδέλφων του ΦΣΑ σε σχέση με τις Εφημερίες». Η ημερομηνία αυτής της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.