NEA

Με ειδικό αλγόριθμο η κατανομή των 6500 θέσεων που προκηρύσσονται στην υγεία

Με ειδικό αλγόριθμο η κατανομή των 6500 θέσεων που προκηρύσσονται στην υγεία

Ποια σενάρια εξετάζει η Αριστοτέλους για την κατανομή

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες κατανομής προσωπικού για τις 6.500 προσλήψεις που πρόκειται να γίνουν στο χώρο της υγείας τμηματικά μέχρι το τέλος του 2024, αλλά εμπροσθοβαρώς όπως τονίζουν πηγές της Αριστοτέλους στο DailyPharmaNews, καθώς όπως εξηγούν, μεγάλο ποσοστό αυτών θα έχει προκηρυχθεί, έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι 6500 θέσεις αφορούν 800 θέσεις για το ΕΚΑΒ, 3050 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 1450 θέσεις γιατρών, εκ των οποίων 270 είναι θέσεις μελών ΔΕΠ, 250 θέσεις για εποπτευόμενους φορείς και 950 θέσεις λοιπού προσωπικού (σσ διοικητικοί, παρασκευαστές, βιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, φαρμακοποιοί, τραυματιοφορείς). Το εν λόγω προσωπικό θα στελεχώσει Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο κύριος λόγος που οι προσλήψεις θα γίνουν τμηματικά είναι για να καλυφθούν πρώτιστα τα κενά και οι μεγάλες ανάγκες.

Ωστόσο σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου Υγείας, συντρέχουν και άλλοι λόγοι για την τμηματική προκήρυξη των θέσεων, ειδικά για το ιατρικό προσωπικό που θα πρέπει και να αξιολογείται, όπως και οι ανάγκες που προκύπτουν στο μεσοδιάστημα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι παράλληλα λαμβάνουν χώρα και αποχωρήσεις από το ΕΣΥ. Ένας άλλος λόγος, που θα γίνει τμηματικά η πλήρωση των θέσεων, είναι ότι σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και μία δέσμη κινήτρων οικονομικών και μη. Οπότε, όπως επισημαίνουν οι πηγές της Αριστοτέλους, κάποιες θέσεις θα προκηρυχθούν, αφού ανακοινωθεί το πλαίσιο των κινήτρων για την πλήρωση θέσεων σε «προβληματικές» περιοχές, και για συγκεκριμένες ειδικότητες.

Οι άνθρωποι που κάνουν τον σχεδιασμό ευελπιστούν μετά την ανακοίνωση των κινήτρων να αυξηθεί το ενδιαφέρον των γιατρών για τις συγκεκριμένες θέσεις. Μάλιστα εξετάζουν δύο σενάρια : Το ένα προβλέπει να καλυφθούν θέσεις πρώτα στην Περιφέρεια και μετά στις μεγάλες πόλεις και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και το δεύτερο προβλέπει να δοθούν κάποιες πρώτες θέσεις σε δομές σε όλη τη χώρα με διαπιστωμένες ανάγκες.

Η κατανομή των θέσεων γίνεται βάσει ειδικού αλγορίθμου, που επεξεργάζεται δείκτες βαρύτητας, ημέρες νοσηλείας, αριθμό νοσηλευομένων, πληρότητα Νοσοκομείων, παραγόμενο έργο, ρυθμούς εισροής, διακομιδές κλπ. Σημειώνεται ότι το ιατρικό προσωπικό προκηρύσσεται από το Υπουργείο Υγείας, ενώ νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από το ΑΣΕΠ.