ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Καλές προθέσεις από τον Υπουργό Υγείας για τον ΕΟΦ χωρίς όμως συγκεκριμένα στοιχεία

Καλές προθέσεις από τον Υπουργό Υγείας για τον ΕΟΦ χωρίς όμως συγκεκριμένα στοιχεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σε αναμονή της ανακοίνωσης του αριθμού των μόνιμων θέσεων που θα προκηρύξει μέσα στις επόμενες («λίγες» όπως ανέφερε) μέρες ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της τελετής κοπής της πίτας στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι το σχετικό δελτίο Τύπου δεν δίνει καθόλου στοιχεία για τα σοβαρά ζητήματα που έθεσε – και πολύ σωστά – στην ομιλία του ο Υπουργός για τη λειτουργία του Οργανισμού.

Είναι αμέτρητες οι φορές που ο ΕΟΦ έχει μπει στο στόχαστρο των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων της αλυσίδας του φαρμάκου. Οι αναγνώστες του DailyPharmaNews έχουν διαβάσει πολλές τέτοιες καταγγελίες σε ό,τι αφορά το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Και αυτό είναι ένα μόνο μέρος αυτών των καταγγελιών.

Ο κ. Γεωργιάδης πολύ σωστά επίσης μέσω του δελτίου Τύπου του Υπουργείου τόνισε ότι «από όλους τους εποπτευομένους φορείς που έχει το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε όλα τα άλλα που προανέφερα», δηλαδή ταχύτερες εγκρίσεις φαρμάκων, κλινικών μελετών, κινήσεις για μείωση της δαπάνης για την εισαγωγή φαρμάκων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά που καλείται να κάνει ο ΕΟΦ.

Πράγματι, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, ο ΕΟΦ είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί πραγματικά αξιοκρατικά, δεν θα μπορούσε όμως να είναι αλλιώς καθώς με όλες αυτές τις αρμοδιότητες που έχει σε συνδυασμό με το ελλιπέ(σ)τατο προσωπικό που διαθέτει για να μπορεί να τα βγάλει πέρα, εάν δεν υπήρχε ένα υψηλών προδιαγραφών προσωπικό, τα πράγματα θα ήταν πολύ δυσκολότερα.

Το γεγονός ότι ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι «ο ΕΟΦ πράγματι έχει λιγότερο προσωπικό» όπως και το ότι είπε ότι «Η φαρμακευτική αγορά αναπτύσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, οι νέες θεραπείες είναι τόσες πολλές και οι ανάγκες του κόσμου τόσο πολυποίκιλες, που προφανώς το οργανόγραμμα αυτού του οργανισμού απηχούσε μια προηγούμενη εποχή που όλα κυλούσαν σε ένα διαφορετικό ρυθμό» είναι θετικό.

Ωστόσο στο δελτίο Τύπου λείπουν οι αριθμοί εκείνοι που θα έδειχναν το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αριθμούς. Κι αυτό είναι θέμα. Πολύ περισσότερο, όταν δεν έχουν προσκληθεί δημοσιογράφοι για να ρωτήσουν, δεν έχει γίνει κάποια συνέντευξη Τύπου με θέμα τον ΕΟΦ, το έργο του, τα προβλήματά του και τις ενέργειες που σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να κάνει για την αντιμετώπισή του.

Άνθρωπος που παρέστη στην εκδήλωση, ως παράγοντας της αγοράς και μίλησε στο DailyPharmaNews έδειξε μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τα όσα άκουσε από τον Υπουργό Υγείας και ειδικά για την ενίσχυσή του σε προσωπικό τονίζοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν είναι πολλά.

«Μακάρι, το ευχόμαστε. Είναι πολλά τα τμήματα που χρειάζονται ενίσχυση απ’ ό,τι καταλαβαίνω, όχι μόνο το Τμήμα Εγκρίσεων για το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση», όπως είπε και πράγματι και μόνο μία ματιά εάν ρίξει κανείς στο οργανόγραμμα του Οργανισμού (δες εδώ) σε συνδυασμό με τη λειτουργία του (δες εδώ) και τη δράση του (δες εδώ) αντιλαμβάνεται εύκολα το τι και πόσο σοβαρή δουλειά καλείται να βγάλει σε πέρας.

Η καθυστέρηση στις διαδικασίες λόγω ακριβώς της υποστελέχωσης δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών που σαφώς πρέπει να είναι ύψιστο μέλημα των αρμοδίων αλλά και με τη καλή λειτουργία της αγοράς.

Τι να πει κανείς όταν μία απάντηση για ένα αίτημα στο χώρο που κινείται η πηγή μας μπορεί να πάρει 2,5 και 3 χρόνια; Γενικότερα έχει μειωθεί πολύ ο χρόνος ανταπόκρισης σε σχέση με το παρελθόν, κάτι πολύ θετικό, ωστόσο παραμένει να είναι προβληματικός για τη λειτουργία της αγοράς.

Το ότι, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη» θα έπρεπε ακριβώς όχι μόνο να κινητοποιήσει την πολιτεία για μία ενίσχυση του ΕΟΦ αλλά για μία ουσιαστική επένδυση με κάθε τρόπο στο να μπορεί πράγματι να παίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολλαπλό – κομβικό του ρόλο, ρόλο που πρέπει να αναδειχθεί και σε επικοινωνιακό επίπεδο και με την ενημέρωση των δημοσιογράφων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο χώρο.