NEA

Πρώτη απόπειρα αυτοκριτικής από τον Τσίπρα - Mea culpa για τη Novartis, εκνευρίστηκε ο Πολάκης

Πρώτη απόπειρα αυτοκριτικής από τον Τσίπρα - Mea culpa για τη Novartis, εκνευρίστηκε ο Πολάκης

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Φεβρουαρίου 2018 όταν η πολύκροτη υπόθεση της Novartis αποκτούσε τεράστιες πολιτικές διαστάσεις με την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας που έβαζε στο στόχαστρο δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η Δικαιοσύνη με τον πλέον επίσημο τρόπο κατέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωνε ο ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το προηγούμενο Σάββατο, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη απόπειρα αυτοκριτικής για τα αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης διατύπωσε ένα μεγαλοπρεπές «mea culpa» για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση ο ίδιος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Πρώτο... θύμα της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού ήταν ο Παύλος Πολάκης ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα είχε τοποθετηθεί εκ νέου από τον Στέφανο Κασσελάκη επικεφαλής του κοινοβουλευτικού τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ήταν φυσικό η παρέμβαση Τσίπρα προκάλεσε αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ίδιο τον κ. Πολάκη να μιλά για «λάθος Τσίπρα» και να επιτίθεται εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Η παρέμβαση Τσίπρα προκάλεσε πάντως ευρύτερες αντιδράσεις, με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη που είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για τη Novartis να επιτίθεται εκ νέου στον Παύλο Πολάκη και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα, να ζητά από τον πρώην πρωθυπουργό μια δημόσια συγγνώμη για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποίησε.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε η Καθημερινή με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», παραδέχθηκε ότι οι χειρισμοί στις υποθέσεις Novartis και τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχείς αν και η προθέσεις της κυβέρνησής του ήταν αντίθετες. «Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», είπε για τις άδειες, ενώ για τη Novartis, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους. Υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας».

Μόνο ο Πολάκης επιμένει...
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο του 2022 και ο δικηγόρος και πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ματζουράνης είχε αναφέρει πως το γεγονός ότι οι κατηγορίες και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τέθηκαν στο αρχείο, «που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εξαρχής αθώοι». Παρόλα αυτό ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει να επιμένει στις απόψεις του και σε ανάρτησή του η οποία έχει τον τίτλο «Λάθος, σύντροφε Τσίπρα» αναφέρει:

«Λάθος, σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής. Ατυχής ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η «Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της». Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» τον Γεωργιάδη και τον Αβραμόπουλο, που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβέρδου παρά τα συντριπτικά στοιχεία, η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή τον Λιγνάδη, η Δικαιοσύνη που ακόμα «κλώθει» για το Predator και τα Τέμπη, η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππά γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν».

Ο Γεωργιάδης για την «αχαριστία» Πολάκη
Όπως ήταν αναμενόμενο η αντίδραση Πολάκη για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Τον @pavpol2222 χωρίς τον @atsipras «δεν θα τον ήξερε η μάνα του» κατά κυριολεξία. Τον μάζεψε από το πολιτικό περιθώριο (στις εκλογές του 2012 υποστήριζε το ΕΠΑΜ του κ. Καζάκη) και όχι μόνον τον έκανε βουλευτή, αλλά σε έκπληξη όλων και Αναπληρωτή Υπουργό. Στην συνέχεια κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του και προκαλούσε τεράστια ζημιά στον Σύριζα, η ασπίδα του Πολάκη ήταν πάντα ο Τσίπρας, καθώς δεν είχε και μεγάλες άλλες συμπάθειες σε ένα κόμμα που μόλις είχε έρθει. Όλοι θα θυμάστε ότι και στις διακοπές του στην Κρήτη, προτίμησε να προβάλει τον Πολάκη παρά τον Ξανθό τότε ο Τσίπρας. Ακόμη και στο τέλος πριν τις Εκλογές του 2023, όταν έφτασε ένα βήμα πριν την διαγραφή του, που αν είχε συμβεί τώρα δεν θα ήταν καν βουλευτής, ο ίδιος ο Τσίπρας -ποιος ξέρει γιατί «μωραίνει Κύριος…»- του την χάρισε. Και πώς τα επιστρέφει όλα αυτά στον Τσίπρα ο Πολάκης; Με Αχαριστία! Είναι ο Πολάκης αυτός που σήμερα βγαίνει και εκθέτει τον Τσίπρα, ο πιο ευνοημένος του… Αλέξη μου όλα εδώ πληρώνονται τελικά να θυμάσαι…»

Στην παραδοχή Τσίπρα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.

Το mea culpa για την Novartis σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια. Δέκα πολιτικά πρόσωπα διασύρθηκαν για μεγάλο διάστημα, χωρίς να προκύψει απολύτως τίποτα» ανέφερε συγκξεκριμένα ο Δημήτρης Τσιόδρας.