ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιστολή στον Άδωνη για αργίες και σύστημα εφημεριών στην Αττική από συνταξιούχο φαρμακοποιό

Επιστολή στον Άδωνη για αργίες και σύστημα εφημεριών στην Αττική από συνταξιούχο φαρμακοποιό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Θέμα για τις αργίες  της Μ. Παρασκευής, του Αγίου Πνεύματος και της 14ης Σεπτεμβρίου (ημέρα της εορτής του Σταυρού) κατά τις οποίες είναι κλειστά τα φαρμακεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αλλά και για το νέο σύστημα εφημεριών που θα εφαρμόσει ο Σύλλογος από την 1η Απριλίου θέτει με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας ο Συνταξιούχος Φαρμακοποιός κ. Γιώργος Δ. Κοντογιώργος.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα ο κ. Κοντογιωργος εστιάζει κατά κύριο λόγο στον ορισμό της 14ης Σεπτεμβρίου (εορτασμός της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού) υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι κακώς ο τέως Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης, «όρισε ως ημέρα εορτής του πολιούχου της πόλης την 14η Σεπτεμβρίου σε όλη την περιφέρεια της Αττικής» χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόφαση αυτή ως αντισυνταγματική και λέγοντας ότι «δε θα έπρεπε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής να τη ζητήσει από την Περιφέρεια και να την εφαρμόσει από φέτος».

Για δε το ζήτημα της εφαρμογής του νέου συστήματος εφημεριών υποστηρίζει ότι θα λειτουργήσει «εις βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού, μειώνοντας αυτές κατά 80% από τις ήδη υπάρχουσες, αντί να τις αυξήσει με το παλαιό σύστημα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κοντογιώργου:

 

ΠΡΟΣ 

Τον Υπουργό Υγείας  

κ. ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 

Κύριε Υπουργέ,  

Όπως γνωρίζετε, οι αργίες των φαρμακείων έχουν καθορισθεί με το Ν.4613/άρθρο 26 στις 24/5/2019, από την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αλλαγής του διευρυμένου ωραρίου και της μη λειτουργίας των φαρμακείων στις αργίες. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Περιφερειάρχη, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων, να θεωρεί αργία τον πολιούχο της πόλης, που αφορά προφανώς όλες τις υπηρεσίες του  Δημοσίου και ενδεχομένως, τα καταστήματα.  

Αυτό γίνεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Όμως, ως πολιούχος της πόλης , ορίζεται χωροταξικά σε κάθε Δήμο και όχι σε όλη την επικράτεια της κάθε περιφέρειας. Με ποιο δικαίωμα, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής, κος Πατούλης, όρισε ως ημέρα εορτής του πολιούχου της πόλης την 14η Σεπτεμβρίου σε όλη την περιφέρεια της Αττικής; Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι αντισυνταγματική και δε θα έπρεπε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής να τη ζητήσει από την Περιφέρεια και να την εφαρμόσει από φέτος. Ως εκ τούτου, ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση αυτή. Άλλωστε, σε όλη την υπόλοιπη χώρα, την 14η Σεπτεμβρίου, τα φαρμακεία ήταν κανονικά ανοικτά. Ο πρόεδρος του ΦΣΑ προσπάθησε να πείσει τον απερχόμενο Περιφερειάρχη να πάρει την απόφαση αυτή, η οποία είναι αντισυνταγματική.  

Θα σας παρακαλούσα πολύ να επανεξετάσετε το θέμα των αργιών, κυρίως της Μ. Παρασκευής, του Αγίου Πνεύματος και της 14ης Σεπτεμβρίου (ημέρα της εορτής του Σταυρού), κατά τις οποίες είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα, έτσι ώστε να ισχύει το ίδιο και για τα φαρμακεία, εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.  

Επίσης Κ. Υπουργέ Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, αλλάζει το σύστημα των εφημεριών & διανυκτερεύσεων από 1/04/2024, εις βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού, μειώνοντας αυτές κατά 80% από τις ήδη υπάρχουσες, αντί να τις αυξήσει με το παλαιό σύστημα. 

Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κο Λουράντο γι’ αυτή του την απόφαση. 

 

Με Εκτίμηση,  

Γ.Δ. Κοντογιώργος

Συνταξ. Φαρμακοποιός

 

Σε μία πρώτη αντίδραση ο Α’ Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο DailyPharmaNews ανέφερε ότι αρμόδια απάντηση από πλευράς του Συλλόγου θα υπάρξει εφόσον η επιστολή φτάσει στα γραφεία του Συλλόγου και πρωτοκολληθεί.

Σε μία πρώτη αντίδραση πάντως είπε ότι «η μέρα του εορτασμού της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) είχε υιοθετηθεί από την Περιφέρεια ως αργία για τους φαρμακοποιούς ήδη από το 2019 για τα φαρμακεία – μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά. Επομένως ο πρώτος Σύλλογος για τον οποίο αναγνωρίστηκε ως ημέρα Αργίας δεν ήταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αλλά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά. Για τον ΦΣΑ προχώρησε η αναγνώριση με την ίδια ακριβώς διαδικασία, με απόφαση Περιφερειάρχη, όπως προβλέπεται από τον Νόμο. Ο Περιφερειάρχης έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε μία τέτοια διαδικασία γιατί ο νόμος του του δίνει το δικαίωμα αυτό. Επίσης έχει τύχει της αποδοχής της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων της Αττικής».

Εφόσον φτάσει το αίτημα αυτό στο Σύλλογο θα το εξετάσει η νομική του υπηρεσία, όπως συμβαίνει και με όλα τα αιτήματα που φτάνουν στα γραφεία του.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντογιώργιος ανέφερε στο DailyPharmaNews ότι η επιστολή αυτή είχε σταλεί και στον τέως Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Σεπτέμβριο και τώρα στην ουσία η εκ νέου αποστολή της (τη Δευτέρα 4 Μαρτίου) έγινε στη λογική του να ενημερωθεί για το ζήτημα και ο νέος Υπουργός.

Έχοντας, όπως λέει 47 χρόνια στο επάγγελμα –συμμετείχε μέχρι και πριν ένα χρόνο, με τα παιδιά του να συνεχίζουν στο χώρο-  εξήγησε ότι πρόκειται για Αργία που είχε καθιερωθεί –όχι όμως νομοθετικά- να εορτάζεται εδώ και πολλά χρόνια. «Είχε καθιερωθεί την εποχή που ήταν κλειστά τα φαρμακεία και τα Σάββατα και τις Δευτέρες και τις Τετάρτες. Το είχαν καθιερώσει ως Αργία. Όμως αυτό άρχισε σιγά – σιγά να ξεφουσκώνει, να ξεθωριάζει. Δεν είχα καμία βαρύτητα,  νομικές επιπτώσεις». Μάλιστα όπως υποστήριξε και η νομική υπηρεσία του Συλλόγου συμφωνούσε ότι «δεν είναι νόμιμο αυτό. Μπορείτε να ανοίγετε όποτε θέλετε τα φαρμακεία».

Ο κ. Κοντογιώργος δηλώνει αισιόδοξος για την αντίδραση του Υπουργού Υγείας στην επιστολή του. «Πιστεύω ότι θα το σκαλίσει το θέμα και θα ζητήσει διευκρινίσεις καθώς η απόφαση του Περιφερειάρχη για να κλείνουμε του Σταυρού είναι τελείως παράνομη και αντισυνταγματική. Όσον αφορά τις εφημερίες μπήκα μέσα στο σύστημα από τα παιδιά μου και διαπίστωσα –με δεδομένο βέβαια ότι δεν έχουν βγάλει τις εφημερίες μέχρι τέλος του χρόνου-  εάν θυμάμαι καλά ότι είχα 6 εφημερίες και τώρα έχω μία μόνο νύχτα. Σε  τέσσερα φαρμακεία για πέντε μήνες έχω μόνο μία νύχτα. Το καταλαβαίνετε αυτό; Σχεδόν (σ.σ. το νέο σύστημα) έχει εξαφανίσει όλες τις εφημερίες και τις νύχτες».